Belföld

Szárnyalnak a Dunakanyar ingatlanárai

Az ingatlanpiaci árak 2021 januárjában nem várt ütemben korrekciónak indultak. A tavaly év végi ingatlanpiaci jóslatok a használt ingatlanok esetén -2 és +4% közötti változást prognosztizáltak az idei évre vonatkozóan, azonban a járvány lecsendesedésének és egyéb, ösztönzőleg ható gazdasági intézkedések hatására az országos statisztikák már több, mint 5%-os áremelkedést mutatnak. Egy hazai ingatlanhirdetési portál féléves összefoglaló elemzése a Dunakanyar régió egyes településeinek ingatlanpiacról.

Kétszámjegyű a drágulás Dunakeszi ingatlanpiacán

Az ingatlannet.hu hirdetési portál elsőként a dunakeszi ingatlanpiacot vette górcső alá. A portál statisztikái szerint az elmúlt hét hónapban több, mint 12%-kal emelkedett a meghirdetett lakóingatlanok átlagos négyzetméter ára. Míg januárban átlagosan 567 ezer forint volt egy négyzetméter, addig idén júliusban már 638 ezer forintot kértek a hirdetők négyzetméterenként. Ez azt jelenti, hogy a januári átlagárakhoz viszonyítva akár 70 ezer forinttal többet kell fizetni négyzetméterenként.

Dunakeszi ingatlanpiacán is megfigyelhető a trendforduló az országos tendenciákhoz hasonlóan, miszerint a családi otthonok négyzetméter ára rohamos ütemben drágul az év eleje óta. A Dunakeszin meghirdetett otthonok január és július között 16%-kal drágultak. 2021 januárjában átlagosan 550 ezer forint volt a családi házak négyzetmétere, míg júliusban 638 ezer forint. A különbség négyzetméterenként akár 90 ezer forint is lehet, ami ingatlanvásárlás során akár plusz 9 millió forintot is jelenthet.

A portál adatbázisában meghirdetett lakások alapján a dunakeszi lakáspiacon 8,1%-os az áremelkedés a 2021. januári adatokhoz mérten. Ezen felül is a téglalakások átlagosan 9,5%-kal, míg a panellakások 6,5%-kal drágultak.

Több, mint 7%-kal kerül többe egy használt ingatlan Vácott

A váci használtingatlan-piacon valamelyest lassabb ütemben drágultak a négyzetméter árak és nem is érik el a dunakeszi árszintet. Vácott idén a meghirdetett lakóingatlanok átlagos négyzetméter ára 505 ezer forintról 544 ezer forintra nőtt az elmúlt hónapok alatt. Ez négyzetméterenként egyes ingatlanok esetén akár plusz 40 ezer forintot is jelenthet.

A családi otthonok csupán 2,3%-kal drágultak, a téglalakások esetén pedig 6,2%-os az áremelkedés. Vácott a panellakások átlagos négyzetméter ára az eltelt hónapok alatt stagnált, átlagosan 466 ezer forint volt egy négyzetméter.

Megtorpantak a fóti ingatlanárak

A fóti ingatlanárak az idei évben csaknem 10%-os áremelkedést mutatnak, azonban a statisztikák szerint júniusról júliusra 3,6%-ot csökkentek a négyzetméter árak. A különböző ingatlantípusok közül a családi házak átlagára emelkedett a legnagyobb mértékben, ez megközelítőleg 13%-ot jelent. Ezzel szemben a téglalakások átlagosan 4,6%-kal kerülnek többe.

Azonban még biztosan nem hagy alább a drágulás: ingatlanpiaci előrejelzések szerint 2021 második felében további áremelkedés várható a használtlakás-piacon. E jelenséget feltehetően az otthonteremtési program, a globális anyagár-emelkedés és az átoltottság növekedése is erősíti majd. Azonban a drágulást sem a rekordszintű kínálat, sem az elmaradott kereslet nem lesz képes ilyen ütemben követni.

Forrás: ingatlannet.hu

Még szintén érdekelheti...