Környezetvédelem

Együtt a természetért: cserkészek és erdészek az erdőben

A cserkész és az erdész két jó barát! A legnagyobb és a legrégebbi erdészeti és ifjúsági szervezetek összefogtak, hogy minél több fiatal ismerje meg az erdőt és annak növény és állatvilágát – mondta október 5-én a Zebegényi Erdei Sátortáborban tartott sajtótájékoztatón Rétvári Bence országgyűlési képviselő, melyen bejelentették, hogy Bedekovics Péter, a Magyar Cserkészszövetség elnöke és Kiss László, az Országos Erdészeti Egyesület elnöke együttműködési megállapodást írtak alá. A két szervezet vállalta, hogy a jövőben kölcsönösen segítik egymás munkáját.

Bedekovics Péter, a Magyar Cserkészszövetség országos elnöke beszédében egyebek mellett kiemelte, hogy mennyire fontos a cserkészek életében az erdő, a természet közelsége.

Hosszasan sorolta, hogy a cserkészek számára az erdő olyan növény- és állatvilágban gazdag természeti közeg, amelyben sok mindent megtanulhatnak a fiatalok. Megismerhetik a nomád táborozás kihívásait, közösen megtanulhatják az új és az ismeretlenre adott észszerű válaszokat, fontos terepe a közösségépítésnek, az egymás iránti bizalom megszerzésének.

„A cserkészeknek az erdő az otthonuk, akik vigyáznak rá, hiszen az ember a saját otthonára odafigyel, azt szereti szépíteni, javítani. Nem akar rendetlenséget és káoszt hagyni maga után, hanem azért teszünk, hogy az szebb legyen” – hangsúlyozta Bedekovics Péter, aki szerint a cserkészek szeretik és óvják az erdőt.

A Magyar Cserkészszövetség elnöke örömét fejezte ki, hogy Magyarország erdeiben lehet táborozni, melyek jellemzően állami erdők. „Nagyon örülünk annak, hogy az erdészetek segítenek, támogatnak bennünket abban, hogy találjunk táborhelyeket. Nagyon sok táborhelyre van szükségünk, hiszen 200-nál is több cserkészcsapatunk van, melyek nyaranta táboroznak. Örülünk annak, hogy az Országos Erdészeti Egyesülettel ma aláírt együttműködési megállapodás ezt a lehetőséget tovább bővíti, melynek köszönhetően még inkább meg tudjuk valósítani azt a pedagógiát, azt a nevelést, amit a Magyar Cserkész Szövetség önkéntes órák tízezreivel, vagy millióival végez ebben az országban” – fejtette ki Bedekovics Péter.

Dr. Rétvári Bence kiemelte: mindkét szervezet azt a célt tűzte ki maga elé, hogy mindinkább megőrizzük az erdő természetességét és minél több embernek mutassuk be azt, hogy milyen az ember természetes létformája, amikor kirándul, amikor táborozik, amikor az erdőben van. A növény- és állatvilág megismerése és közelsége elősegíti azt, hogy az ember kímélje és védje környezetét.

A térség KDNP-s országgyűlési képviselője örömét fejezte ki, hogy a két szervezet között létrejött megállapodás keretet ad az eddigi jó kapcsolatnak. A cserkészek és az erdészeti egyesület mellett nagyon hasznos a megállapodás az Ipoly Erdő Zrt.-nek is, hiszen az állami vállalat számára is fontos, hogy minél többen megismerjék és védjék a Börzsöny erdeit – fogalmazott az országgyűlési képviselő.

Ezt a gondolatot erősítette meg Kiss László, az Országos Erdészeti Egyesület elnöke, az Ipoly Erdő Zrt. vezérigazgatója is.

– Az erdészek a természet őrzői, kezelői. Ezért nagy öröm a számunkra, hogy a Magyar Cserkészszövetség tevékenységének köszönhetően a magyar fiatalság jelentős számban ismeri meg a természetközeli életmódot, az erdőben való létezést, a teremtett világot, melyet majd egykoron ők is átadnak gyermekeiknek. Azt is örömmel mondhatom, hogy számtalan programunk van, itt például a Börzsönyben közel tízezer cserkész táborozik nomád táborokban. Az országos létszám ennek a sokszorosa, mintegy egymillió hektár állami erdőben táborozhatnak a cserkészek, akik nagyon kedves partnereink. Népszerű az erdei vándortábor program is, amely sok helyszínen évi több ezer általános és középiskolást nevel a természet, a teremtett világ tiszteletére és arra, hogy tenni tud az ember a természetért. Közösségek épülnek, hisz a természet, különösen most a globális felmelegedés kapcsán, csak akkor maradhat fenn ebben az egyensúlyában, ha elfogadjuk a törvényeit és teszünk érte. Azt gondolom, ez a közös a cserkészek és az erdészek feladatában, vagy a megközelítésében, a filozófiájában és ezért különösen öröm, hogy erre az együttműködésre itt most formálisan is sort keríthettünk, ami egyébként évek óta zajlik – emelte ki Kiss László.

(Vetési)

Fotó: KesziPress


Még szintén érdekelheti...