Ingatlan

Így alakult a Dunakanyar lakáspiaca az elmúlt háromnegyed évben

A járvány kitörésének negatív gazdasági hatása egyértelműen érintette a hazai lakáspiacot, a tavalyi év második negyedévében a kínálati árak eddig nem látott mélypontra süllyedtek. Ezt követően a koronavírus-járvány második és a harmadik hulláma alatt – a közvéleménnyel ellentétben – a lakáspiaci árak is korrekciónak indultak a statisztikák szerint. Az előrejelzések alapján már a beharangozott negyedik hullám sem jelent nagyobb gazdasági fenyegetést az ingatlanpiacon: az aktuális statisztikák szerint egyre nő a lakáspiaci forgalom és ezzel párhuzamosan az árak is.

Mind országos szinten, mind a fővárosban a lakásárak folyamatos ütemben emelkednek, így egyes előrejelzések szerint a használtlakás-piaci árak áremelkedése elérheti az év végére a 3-4%-ot, míg az új lakások árai akár 7-8%-kal emelkedhetnek.

Felélénkült a lakáspiac 2021 első felében

A pandémiás időszak közepette mind a lakossági jövedelmek emelkedése, mind az ingatlanvásárlást támogató állami program fellendítette a lakáspiaci forgalmat, amely így 3,5%-os áremelkedést idézett elő a piacon átlagosan. A Központi Statisztikai Hivatal által rögzített, I. negyedéves elemzése alapján az év első három hónapjában több, mint 20 ezer adásvétel történt a magyar lakáspiacon, ebből több, mint 19 ezer használt lakás volt. A lakáspiaci statisztikák szerint az új- és használt lakások áremelkedésének üteme egyre jobban távolodik egymástól, az új lakások kínálati ára közel azonos ütemben nőtt az előző időszakhoz képest, míg a használtlakás-piaci árak rohamos emelkedése alábbhagyott az év elején.

Közel 20%-os a lakáspiaci áremelkedés Dunakeszin

Az eddig eltelt három negyedév alatt Dunakeszi használtlakás-piacán csaknem 20%-kal nőttek a kínálati árak. Ingatlantípusonként tekintve, a téglalakások négyzetméterenkénti átlagárának emelkedése szeptemberre meghaladta a 23%-ot, míg a panellakásoké a 10%-ot. A településen található téglalakások a szeptemberben rögzített adatok alapján négyzetméterenként átlagosan 781 ezer forintért kerülnek meghirdetésre, amely csaknem 150 ezer forinttal drágább, mint az év elején regisztrált átlagos négyzetméterár. Ennek értelmében az alku előtti vételár a téglalakások esetén akár 6-7 millió forinttal is drágább lehet, mint januárban. A panellakások egy négyzetméterre jutó átlagára szeptemberben 586 ezer forint volt, átlagosan 56 ezer forinttal több, mint januárban.

Vácott emelkednek, Fóton stagnálnak a lakásárak

A váci használtlakás-piacon a III. negyedévre az áremelkedés mértéke meghaladta a 7%-ot, ezzel az átlagos négyzetméterár 550 ezer forint körül alakul. A téglalakások esetében az ingatlannet.hu hirdetési portál által regisztrált négyzetméterenkénti átlagár 604 ezer forint volt szeptemberben, míg a panellakásoké kerek félmillió forint. Ezzel szemben az eltelt három negyedév alatt a fóti lakásárak stagnáltak, átlagosan 600 ezer forint egy négyzetméter a településen.

Forrás: ingatlanet.hu

Még szintén érdekelheti...