Kultúra

Új képekkel frissítve: Dunakeszi természeti szépségei – Megnyílt Juhász Terézia fotókiállítása

Két év szünet után ismét kinyílt a Barátság úti lakótelep szívében az Iskolagaléria, amelyben Juhász Terézia csellóművész- és tanár természetfotóinak varázslatos hangulata és gyönyörű színvilága csábítóan vonzotta a közönséget a Kőrösi Csoma Sándor Általános Iskola több évtizedes hagyományokkal büszkélkedő aulájába.

Kárpáti Zoltánné, az oktatási intézmény igazgatója örömét fejezte ki, hogy a koronavírus-járvány okozta kétéves kényszerű szünet után ismét az Iskolagalériában köszöntheti a művészeteket kedvelő közönséget. Megkülönböztetett szeretettel mutatta be az Exponált pillanataim című fotókiállítás alkotóját, Juhász Teréziát, a Farkas Ferenc Alapfokú Művészeti Iskola csellótanárát, aki a Dunakeszin készült magával ragadó és gondolatra inspiráló képei mellett a megnyitón közreműködő Trio Brillo Kamarazenekar művészeként Bergl Noémivel és Dobai Szabolccsal együtt csodálatos zenei élménnyel is megajándékozta a szép számú érdeklődőt.

Az igazgató asszony személyes élményeinek közreadásával mutatta be Juhász Terézia színes és kreatív egyéniségét, a sokoldalú alkotót, aki pedagógusként és művészként egyaránt fontosnak tartja a hagyományok ápolását, a néptánckultúra továbbörökítését.

A kiállítást megnyitó Nyíri Márton, társadalmi megbízatású alpolgármester bevezetőjében arról beszélt, hogy mostanában igen gyakran van része abban az örömben, hogy felkérik kiállítások megnyitására és mindinkább az az érzése, hogy egy-egy kiállítás nem valamiféle protokolláris rendezvény, hanem a művészetet és a szépet kedvelő embereknek a találkozó helye.

– Juhász Terézia alföldi lány, Kecskeméten gyerekeskedett, a Kodály iskolában tanult. Számos művészeti ággal – köztük a néptánccal, a rajzzal, a zenével – ismerkedett meg. Nagyon hamar magáévá tette Kodály Zoltán gondolatát: „Legyen a zene mindenkié” és mint, ahogy látjuk, a képzőművészetben, a fotográfiában is követi ezt az elvet – kezdte a kiállító fotóművész, az alkotóember bemutatását.

Juhász Terézia a szegedi Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskolán cselló-, szolfézs- és énektanári diplomát szerzett. Tizennyolc évig játszott egy szimfonikus zenekarban. Ebben az időszakban ismerkedett össze majdani férjével, Szabó Ferenccel, aki hivatásos táncos. A művészet szeretete és a kultúra tisztelete iránti rajongásuk házasságukban fonódott eggyé.  
– 1980-ban kerültek Dunakeszire. Terézia az akkori 1. számú – ma Szent István – Általános Iskola énektanára volt. Csellón mindmáig a Farkas Ferenc Alapfokú Művészeti Iskolában tanít. Játszik a Dunakeszi Szimfonikus Zenekarban és az itt is bemutatkozó Trio Brillo zenekarban is – ismertette a kiállító fotóművész életútját Nyíri Márton.
– Hobbifotósként kezdte a fényképezést, de tudatosan járt fotós tanfolyamokra, workshopokra, ahol a tudását gyarapította és finomította. Általánosságban igaz az a szakmai megállapítás, hogy igazán azokból lesznek nagy művészek, akiknél a tehetség nagyobb arányban van jelen, mint a szorgalom. A fotókon végigtekintve, kijelenthetjük, hogy Terézia alkotásai a tehetségről árulkodnak, nagyon magas színvonalon műveli ezt a művészetet is – hangzottak Nyíri Márton elismerő mondatai, aki érdekességként elmondta, a kiállított képek kizárólag Dunakeszin készültek, a városban és környezetében megtalálható természeti jelenségekről.  

Majd azt ecsetelte, hogy akkor lesz maradandó egy alkotás, ha a fotós meglátja, felfedezi a természet szépségét, ha ráérez a megörökítés varázslatos pillanatára.   


– Terézia képein a természet gyönyörű szervezettségét látjuk. Különösen az állatokat és a növényeket ábrázoló természetfotókon sugallja azt, hogy micsoda rend, micsoda harmónia van a természetben. Ezt észre kell venni és természetesen láthatóvá kell tenni, mert a mai rohanó világban nagyon sokszor nem vesszük észre a legalapvetőbb szépséget sem. Nincs rá egyszerűen időnk, hogy a napi kötelező rutinon túl bármi más, szemet gyönyörködtető alkotásra vagy természeti szépségre rácsodálkozzunk. S ez nagyon nagy baj – húzta alá a történelem- és rajztanár.

Majd így folytatta: „S ezért nagyon jók ezek a kiállítás megnyitók. Ezért külön is megköszönjük Terinek, hogy elhozta ide a képeit, mert van idő, nézzük végig, álljunk meg az egyes képek között. Nagyon érdekes és gyönyörű színekkel dolgozik Teri” – hangzottak az alpolgármester dicsérő szavai, aki szerint minden fotó a művész profizmusáról, a természet rendülése iránti érzékenységéről tanúskodik.

Befejezésül Nyíri Márton nagy megtiszteltetésnek nevezte, hogy ő méltathatta Juhász Terézia fotóit, akiről még elmondta, hogy a tavaly első alkalommal kiírt Zöld Dunakeszi Fotópályázatot az egyik dunakeszi képével nyerte meg.

A tartalmas megnyitó ünnepség kedves színfoltja volt Földiné Gátfalvi Zsófia 2.b. osztályos tanítványainak az iskolai mindennapokat bemutató vidám hangulatú műsora.

A kiállítás rendezője, Harangozó Katalin – akinek kedves szavakkal köszönte meg alkotó munkáját Kárpáti Zoltánné – ismertette, hogy a november 26-ig megtekinthető képek megvásárolhatók. Bejelentette, hogy a Farkas Ferenc AMI-ban december 1-jén nyitják meg Szalma Edit illusztrátor-grafikusművész kiállítását, melyre hasonló szeretettel várják a közönségét.

Vetési Imre

Fotó: KesziPress

Még szintén érdekelheti...