Kultúra

Szülőföldem szép határa – Kaszás Géza Trianon estje

Hajnal, fejvesztett kapkodás, kétségbeesett siránkozás. Felszedelőzködni lóhalálában, csak a ruha, ami az emberen van, meg egy kézitáska a legszükségesebbnek. Otthagyni egy egész életet, ólban az állatot, a földet, a kis vagyont; betegnek az ágyat, gyereknek a játékot, kiverve a mezőre, országútra.

Később, megszokni, hogy az út hamar véget ér, és a mozdony is sikoltva megáll, nem mehet tovább, az új határt már nem lépheti át az utasokkal,  hogy meglátogathassák a család ott rekedt másik felét – ahhoz már útlevél kell.

Nekünk ezt jelentette és jelenti Trianon undorító béke üzenete.

Engem – generációm minden tagjával együtt – az iskolában úgy tanítottak, mintha ez a diktátum meg sem történt volna, mintha a határ másik oldalán rekedt társaink, a világban egyedül álló kultúrájukkal odaszülettek volna „kisebbségbe” egy idegen országba.  

Ami történt nem feledhetjük. Emlékeznünk kell, mert túléltünk ennél nagyobb tragédiákat is és nem tudhatjuk, hogy a folyton változó világ, mikor kínál lehetőséget valamiféle visszarendezésre.

Ez az egyórás előadóest arra kínál lehetőséget, hogy csodálatos íróink és költőink segítségével feleleveníthessük és átélhessük mit okozott családjainknak, kultúránknak és gazdaságunknak a ránk erőltetett gyilkos béke – mondta a Dunakeszi Polgárnak nyilatkozó Kaszás Géza színművész, aki Szülőföldem szép határa címmel negyven előadásban idézi fel versben, prózában a magyarságot sújtó trianoni döntés máig ható feldolgozhatatlan és elfogadhatatlan következményeit.

A Dunakeszin élő, Magyar Arany Érdemkereszttel kitüntetett színművész önálló estje legközelebb 2021. november 27-én, 18 órai kezdettel a dunakeszi Szent Imre-templomban tekinthető meg.

Még szintén érdekelheti...