Közlekedés

Már az Ipoly fölött ível az épülő új híd

Mint arról lapunk is beszámolt, 2021. július 2-án Andrej Dolezal szlovák közlekedési és építésügyi miniszter és Szijjártó Péter, külgazdasági és külügyminiszter a térség országgyűlési képviselőjével, Rétvári Bencével közösen helyezték el az épülő új Ipoly-híd alapkövét Ipolydamásdnál.

2021. szeptember 29-én a magyar és a szlovák hídfők betonozását követően a kivitelező Colas Közlekedésépítő Zrt. elvégezte az Ipolydamásdot Helemba (Chl’aba) településsel összekötő Ipoly-híd acél főtartóinak beemelését, mellyel a kivitelezés egyik mérföldkövéhez értek.

Az acélszerkezeteket 4 darabban szállították a munkaterületre, súlyuk egyenként eléri a 40 tonnát. A kivitelezés ezen szakaszának megvalósulásával az Ipoly folyó két partján élők egyre közelebb kerülnek a közvetlen határkapcsolat kiépítéséhez. A fejlesztés várható befejezése 2023. első negyedéve – közölte a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt.

Napjainkban pedig azt láthatjuk, hogy az épülő híd már az Ipoly fölött ível.

„Ritka élmény új épülő hidat látni. Ipolydamásdnál most mindenki megnézheti. Magyarországnak előre kell menni, nem hátra!” – írta közösségi oldalán dr. Rétvári Bence, a térség KDNP-s országgyűlési képviselője.

Az épülő új híd ünnepélyes alapkő elhelyezésekor, 2021. július 2-án, Szijjártó Péter, külgazdasági és külügyminiszter azt mondta, hogy az Ipolydamásd és Helemba közötti Ipoly-híd 58 méter hosszú, 12 méter széles, kerékpárúttal ellátott lesz, 1,6 milliárd forintba kerül, és már 2023 elején állnia kell. Hozzátette, hogy 2023-ig ezen a hídon kívül még öt átkelési pont létesül a két ország között, két Ipoly-híd, egy kerékpáros híd a Duna fölött, egy kompösszeköttetés és létrejön egy útösszeköttetés is.

Még szintén érdekelheti...