Szob

Egy jól működő könyvtár az országhatár mentén

Az ősz gyönyörű színeiben pompázó előtér fogadja a vendéget a Szobi Érdy János Könyvtár és Információs Központ bejáratánál. Belépve az ajtón, azt érezhetjük, mintha egy barátságos, a családi otthon melegségét kölcsönző helyiségbe nyitottunk volna be. Önökhöz bizonyára örömmel jönnek az olvasók – jegyzem meg a kölcsönös bemutatkozás után Nagy Gyulánénak, az intézmény megbízott vezetőjének, aki kolléganőjével éppen az egyik legújabb könyvet lapozgatta.

A könyvtár megbízott vezetője, Nagy Gyuláné

– Igényes környezet, szemmel láthatóan a könyvek sokasága várja a látogatókat. Mindemellett azért kíváncsi lennék arra, egy leendő könyvtártag számára miért lehet vonzó, hogy beiratkozzon a könyvtárba?

– Mindenekelőtt az, ami önnek is feltűnt, hogy rendkívül gazdag a könyvállományunk, 29 ezer könyv és egyéb dokumentum várja az olvasókat. Ez mindig is nagy érték volt, különösen napjainkban, amikor igen magasra szöktek a könyvek árai, amit leginkább a kispénzű nyugdíjasok nem tudnak megfizetni.  De azt sem szabad elfelejteni, hogy könyvtárba járni mindig is vonzó volt, amelynek van egy különleges atmoszférája. A gyerekek is rengeteget olvasnak, akik szüleinek nem kell megvenniük a könyveket, mert tőlünk ki tudják kölcsönözni azokat. Keddenként kézműves foglalkozásokat tartunk az óvodásoktól kezdve egészen a kisiskolás korúakig. A fiatalok körében kedvelt a játszószobánk, nagyon sok játékunk van, bejárnak társasjátékozni, autóznak, könyvet kölcsönöznek. Könyvtárunk vonzerejét jelenti az is, hogy igyekszünk mindig a legújabb könyveket megvásárolni, szem előtt tartjuk az olvasóink igényeit.

– Sokszor hangoztatott megállapítás, hogy napjainkban az emberek döntő többsége az interneten tájékozódik, egyre kevesebben vásárolnak könyvet vagy újságot. Szobon is ez az általános tapasztalat?

– Jellemzően nálunk is az idősebb korosztály tagjai és a gyerekek járnak a könyvtárba. Az aktív réteg kevesebbet olvas, vagy inkább úgy mondanám, hogy kevesebben kölcsönöznek könyvet.

– Ön szerint hogyan lehetne megfordítani ezt a folyamatot? Meglehet?

– Igyekszünk minél több érdekes és vonzó rendezvényt szervezni, hogy azok érdeklődését is felkeltsük, akik ritkán járnak a könyvtárba. Nem kevesen vannak, akik „csak azért” jönnek be, hogy beszkenneljenek, lefénymásoljanak vagy kinyomtassanak egy anyagot, akikkel mindig elbeszélgetünk. Jó érzéssel mondhatom, hogy többségük előbb-utóbb a könyvtárunk tagja lesz. A beiratkozottak száma folyamatosan emelkedik, annak ellenére, hogy tavaly például félévet nem voltunk nyitva a COVID-járvány miatt. Megpróbáltunk mindent, az időseknek biciklivel szállítottuk házhoz a könyveket, emellett ablakkönyvtárként voltunk nyitva, betartva az egészségügyi előírásokat.

– Amikor bemutatta a könyvtárukat, minden szavából azt érzékeltem, hogy optimista a jövőt illetően.

– Abszolút, hiszen a könyv örök, semmi mással nem pótolható élménnyel ajándékozza meg az olvasót. Optimista vagyok, mert a helyi polgárok mellett az újonnan beiratkozottak nagy része olyan értelmiségi, aki a vonzó életminőség miatt költözött Szobra. Könyvkínálatunkban a szépirodalom a meghatározó. Egyébként nagyon sok környékbeli – zebegényi, nagymarosi – idejár a könyvtár mellett néptáncra, a város kulturális rendezvényeire. Példaként mondhatom a legutóbbi rendezvényünket, a Márton-napi libanapunkat, amely a szülők szerint is nagyon jól sikerült.

– A napjaink írói, költői a kedveltek, vagy inkább a régi, nagynevű költőket, írókat olvassák?

– Gyerekirodalomban nagyon jók és kedveltek napjaink írói, például Varró Dániel, Finy Petra, Vadadi Adrienn, a szépirodalomban nagyon kedvelik Grecsó Krisztiánt, hogy csak néhányukat említsem az olvasott szerzők közül. Természetesen a régi, nagynevű írók könyveit is gyakran kölcsönzik ki olvasóink.

– Amilyen kellemes a könyvtár miliője, olyan a működése is?

– Ezt igazából olvasóinknak kell megválaszolniuk, én „csak” azt tudom mondani, hogy az önkormányzati fenntartású könyvtárunk a József Attila Művelődési Házzal és az alapítvánnyal összefogva nagyon sok közös rendezvényt szervez a városban élők számára. Nagy értéknek tartom, hogy szakmai önállóságunk megtartása mellett mindenben támogatja munkánkat az önkormányzat, aminek köszönhetően nemcsak a 600 könyvtártagunk számára, hanem az egész város lakóinak igyekszünk nívós szolgáltatást nyújtani, programokat szervezni. Az adventi várakozás lélekemelő időszakában is szeretettel várjuk látogatóinkat!

Vetési Imre

Fotó: KesziPress

Még szintén érdekelheti...