advent

Az evangélikus lelkész gyújtotta fényre a reményt szimbolizáló adventi lila gyertyát

Dunakeszin szép hagyomány, hogy az adventi programokban helyet kapnak a város kis óvodásai is, akik a tartalmas műsorfüzérben minden évben elsőként lépnek színpadra, hogy – az óvó nénik aktív közreműködésével – kedves műsorral örvendeztessék meg szüleiket és a karácsonyi vásár közönségét. Így volt ez ma délután is, akiket és a közös ünnepi várakozásra egybegyűlteket Nyíri Márton alpolgármester köszöntött.  

Szívemből szólva mondom, jó lenne a csendet is meghallani. Azt a csendet, amely beszél, azt a csendet, melyben Isten hangja van ott a számunkra. Hallatja dicsőséges hangját szívetek örömére az Isten – fogalmazott Chikán Katalin evangélikus lelkész.

Chikán Katalin, evangélikus lelkész

Vajon örül-e ma a világ, ha hallhatja, akár a csendben is az ő Istenét?  Segítenek-e bennünket azok a tárgyak, eszközök, szokások, melyeket gyakorlunk adventben és karácsonykor, hogy igazán eljussunk oda, ahol az igazi ünnep lényege van? – tette fel a kérdést Chikán Katalin, melyre egy Pilinszky idézettel válaszolt: „Az elmúlt héten, de egész évben, Pilinszky János születésének 100. évfordulóját ünnepeltük, aki azt írta: ’A valódi ünnep az idő és az öröklét találkozása.’

Sok minden van ebben az időszakban, amiért jó lenne imádkozni – folytatta az evangélikus lelkész, aki közös imádkozásra kérte az ünnepi várakozás résztvevőit.

A közelgő ünnepet, Jézus Krisztus születését, akkor ünnepeljük igazán, ha egy picit megállunk az öröklét Istene előtt – mondta Chikán Katalin, aki a közös imádkozás után a város karácsonyfáján meggyújtotta a második adventi, a reményt szimbolizáló lila gyertyát.  

Megható, lélekemelő szép pillanatoknak lehettünk tanúi, körbefogták a város karácsonyfáját az ünneplő dunakesziek, akik közül nagyon sokan készítettek fényképet a fénylő lila gyertya mellett álló gyermekükről.

Advent második vasárnapján a Casalgrande téri program – többek között – a Csiribiri Együttes nagy sikerű zenés gyermekműsorával folytatódott, melyre megtelt a kicsikkel és szüleikkel az olasz testvérvárosunkról elnevezett köztér.

Az ünnepi díszbe öltözött téren már a hit és a remény gyertyája fénylik…

(Vetési)

Fotó: KesziPress

Az est házigazdája, Nyíri Márton alpolgármester

Még szintén érdekelheti...