Kultúra

Átadták a felújított haranglábakat Verőcén

Megújult Verőcén a honfoglaló hét vezérnek emléket állító harangláb, így újra felcsendülnek nap, mint nap a harangok. A felújításra az Emberi Erőforrások Minisztériuma nyolcmillió forintot biztosított a település önkormányzatának. A haranglábak hivatalos átadóját december 9-én tartották – írja a 0627.hu.

A Hét Vezér Haranglábak eredetileg a Hősök terén álltak a Millennium évében. A millenniumi ünnepségek után Verőce fogadta be őket, de azok állapota húsz év alatt jelentősen megromlott, ezért volt szükség a felújításra.
Makovecz Pál, az alkotó fia, a Makovecz Imre Alapítvány kuratóriumának elnöke méltatta a művészt. Életművét összetettnek nevezte, hiszen a művészet mellett oktatási tevékenységet is folytatott. Több generációt nevelt fel, akiket nem csak építészetre, hanem az élet különböző területeire is nevelt.


Úgy fogalmazott: ezek a szép harangtornyok, bár tanítványa, Szentesi Anikó munkái, de magukon viselik azt a gondolatkört, és azt a gondolatmenetet, amelyet Makovecz Imre képviselt. Azt gondolom, hogy Szentesi Anikó mesteréhez méltó tornyokat tervezett, amelyre Makovecz Imre is büszke lehet.


Rétvári Bence, a térség országgyűlési képviselője beszédében elmondta, hogy a harangláb már a településnek egyfajta jelképévé is vált. A Dunakanyarban nyaranta sok százezer kiránduló, hétköznapokon pedig több tízezer ember megy el mellette nap, mint nap és gyönyörködhet benne. Nagyon szép éke ez a térségnek és Verőcének is, hiszen a magyar organikus építészetnek, a magyar emberek lelkéből fakadó építészeti megmintázásnak egy nagyon szép képe is.


A képviselő hangsúlyozta, hogy a kormány számára kiemelten fontos Makovecz Imre örökségének ápolása, ezért mind a meg nem valósult épületek építésében, mind pedig a meglévő épületek jó karbantartásában fontos, hogy a kormányzat szerepet vállaljon. Itt is nyolcmillió forint támogatást nyújtott ahhoz, hogy ezek a haranglábak újra jó és balesetveszélytől mentes állapotban lehessenek itt, Verőcénél.


Rétvári Bence kiemelte és megköszönte azt az összefogást, amely Verőcén létrejött a haranglábak kapcsán, hiszen mind a polgármester, mind a helyiek saját, kétkezi munkája és anyagi támogatása is benne van a felújításban.

Korábbi felvétel


Grauszmann György polgármester hozzátette: bármennyire is igyekeztünk megtartani jó állapotban őket, azért a tetejük, a harangtornyok az idővel nagyon elfáradtak. A tavalyi esztendőben már olyan állapotban voltak, hogy le kellett vennünk őket, mert a tartószerkezetek tönkrementek. Ekkor kértük államtitkár úr segítségét, a felújítást önerőből nem tudtuk volna megoldani. A kormányzati nyolcmillió forint támogatás mellé hozzátettünk másfél millió forintot, így a harangok elektronikáját is meg tudtuk újítani.


Ismertette, hogy tíz órakor, délután három órakor és délután hat órakor lehet hallani Tolcsvay Béla nyolc darab szerzeményét, amit a harangok felváltva játszanak le. Negyedkor, félkor, háromnegyedkor és egészkor is megszólalnak, de akkor csak kettőt, hármat, illetve négyet ütnek.

Még szintén érdekelheti...