Kitekintő

Vidámpark és Elza kastélya a Jégvarázsból is elkészült mézeskalácsból Vácrátóton

Körhinta és hullámvasút, körbejáró kisvonat, Elza kastélya a Jégvarázs meséből, a vácrátóti Szentháromság templom és a település számos takaros kis háza is elkészült az ország egyik legrégebbi mézeskalács kiállításán.

Szerencsés Józsefné Marika néni, és Smál Istvánné Jucus néni, a két alkotó lelkesen meséltek stábunknak arról, hogy indult 12 évvel ezelőtt ez a karácsonyi hagyomány a településen. Néhány házzal kezdődött a sződligeti kiállítás hatására, mára pedig már száz kiló liszt és 30 üveg méz szükséges ennyi házikó és figura elkészítéséhez.

Mint Marika néni meséli évről évre nagy sikert aratnak, de szeretettel emlékszik vissza a legelső óvodai kiállításukra is. Azóta pedig eltelt 12 év, és sok különleges alkotás született meg a Vácrátóti mézeskalács kiállításon, melyet minden évben valamilyen tematika köré építenek. Az eladott díszekből befolyt összeget pedig az óvoda javára fordítják.

Miután a házakat Marika néni megsütötte, jöhet a díszítés, melyben oroszlánrészt vállal Jucus néni, aki mesterien bánik a cukormázzal, melynek elkészítéséhez idén 40 kg porcukrot és 300 tojást használtak fel.

Spiegelhalter László, a település polgármestere kiemelte, hogy ezek a közösségi programok sokat segítenek abban, hogy a Vácrátótra is egyre nagyobb számban beköltöző lakosokat bevonják a település kulturális életébe, emellett pedig közösségteremtő hatásuk is van.

Az idei év slágere egyértelműen a vidámpark, mely biztosan a gyermekek nagy kedvence is lesz, de a település polgármesterének is az óriáskerék a személyes favoritja az idei alkotások közül.

Forrás: 0627.hu

Még szintén érdekelheti...