Kitekintő

Több százmilliós állami támogatás segítette  Sződliget fejlődését

380 millió forint állami támogatásból új bölcsőde épült, 214 millióból négy tanteremmel bővült az általános iskola

Az elmúlt időszakban Sződliget Nagyközségben számos támogatás eredményezte, hogy a településen jelentősen javulhatott a lakosság komfortérzete valamint életminősége. Érdemes visszatekinteni, mit is jelentett mindez a gyakorlatban.

    A Környezeti és Energiatakarékossági Operatív Program keretében 137 millió forintot fordíthattak az önkormányzati épület energetikai korszerűsítésére. A belterületi utak felújítása, korszerűsítése a Pénzügyminisztérium Pest megyei Belterületi Utak Fejlesztése program támogatása révén 29,5 millió forintból, valamint 11,1 millió forintos Vis major támogatásból valósulhatott  meg.

Négy új tanteremmel bővült az általános iskola

A 305 diák oktatását végző Gárdonyi Géza Általános Iskola 4 új tanteremmel bővült a 214 millió forint állami támogatásnak köszönhetően. Jelentős összeggel, a Pest megyei Önkormányzat támogatásából 380 millió forint ráfordításból bölcsőde építésre és felújításra nyílt lehetőség, melyet hamarosan megnyitnak.

Az új bölcsőde

A kormány által meghirdetett Magyar Falu Program pályázat nyújtotta lehetőségeket kihasználva 9,6 millió forintból újult meg a Római Katolikus közösségi tér, 430 ezer forinttal támogatták a Sződligeti Barátok Egyesületét, 2 millió forinttal a Sződligeti Jubileumi Egyesület, 2 millió forinttal a Sződligeti Jubileumi Alapítvány valamint 5 millió forinttal a Pacs-Pacs Sportegysület működését. Ugyancsak a Magyar Falu Program támogatásából közösségi szervezői támogatásra 4,8  millió forintot fordíthattak.

    A Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. közösségi programok támogatására 400 ezer forintot juttatott, ennél is jelentősebb az alapkezelő által működtetett egyházi támogatások által biztosított 15 millió forint a Római katolikus templom felújítására, valamint ugyancsak 15 millió forintot fordíthattak a Református templom külső és belső felújítására.

    Kisebb összegű támogatásokkal együttvéve a település különböző pályázatokon való sikeres részvétel eredményeként összességében 818 millió forintot fordíthatott arra, hogy a lakosság számára is érzékelhető fejlődésen ment át Sződliget Nagyközség.

Mindezek mellett a Magyar Közút állami forrásból felújította a vasútállomást és a 2. számú főutat összekötő Dunai fasort, megújult a MÁV állomás épülete és az aluljáró, kerékpártároló épült az utasok kiszolgálására.

Katona M. István

Fotó: KesziPress

Még szintén érdekelheti...