Kitekintő

A nagymarosi Julianus-kilátó lehet az év kilátója – itt lehet szavazni

Hétfőtől szavazhatnak a természetjárók az Aktív Magyarország által immár harmadik alkalommal meghirdetett Év Kilátója és Év Turistaháza pályázatok jelöltjeire. Térségünkből idén a nagymarosi Julianus-kilátó is beszállt a versenybe. Nyerjük meg közösen, mutatjuk a részleteket és, hogy hol lehet szavazni.

A pályázatok célja, hogy minél többen ismerjék fel az aktívan eltöltött szabadidő fontosságát, és induljanak el, fedezzék fel az ország legszebb panorámáit, illetve leghangulatosabb turistaszállásait. A két kategóriában több tucat nevezés érkezett, melyek közül a közönség választhatja ki, hogy melyik kilátó, illetve turistaház legyen idén az ország kedvence – közölte az MTI-vel hétfőn az Aktív Magyarország.

Mint a közlemény emlékeztet, a beküldött pályázatok közül szakmai zsűri válogatta ki a tíz-tíz legjobbat. Olyan jó állapotú, rendezett környezetű célpontok kerültek be, amelyek izgalmas kerékpáros vagy gyalogos turistautak mentén fekszenek, így sokan megfordulnak ott.

A szervezők kiemelték, hogy országszerte egyre több, egyre egyedibb kilátó teszi még vonzóbbá a természetjárást, a természetközeli turistaszállások pedig ma már korszerűek, így a mai igényeket kielégítő, modern felszereltséggel várják a kikapcsolódni vágyókat.

Első alkalommal, 2020-ban a balatonboglári Xantus János Gömbkilátó, tavaly pedig a Tisza-tavon található Bölömbika-kilátó volt az Év Kilátója pályázat nyertese. A turistaházak közül két éve a tolnai Annafürdő Vendégház diadalmaskodott, 2021-ben pedig a Szelcepuszta Turistaházat választották a legjobbnak a szavazók.

Annak érdekében, hogy a verseny minél színesebb legyen, a tavaly bejutott tíz-tíz legjobb pályázat ezúttal nem indulhatott, ezek így csak jövőre kaphatnak újra esélyt. Szavazni az Aktív Magyarország Facebook-oldalán lehet a képek kedvelésével október 6-ig.

Julianus-kilátó, Nagymaros

A Börzsöny és a Dunakanyar szimbóluma is lehetne az ikonikus kőépítmény. Zebegényből és Nagymarosról megközelítve is komoly emelkedőt kell leküzdeni, hogy a folyó kanyarulatát és a szemben álló Visegrádi-hegységet a várral megcsodálhassa a túrázó.

A Julianus barátról elnevezett kilátó az idei kiírás egyik “nagyöregje” a maga 84 évével, de az épület teljesen biztonságos, hiszen 2011-ben az Ipoly Erdő ZRt. felújította.

Kedveld a képet, hogy ez a kilátó legyen az Év kilátója 2022-ben.
Szavazás ITT!

Forrás: 0627.hu/MTI
Fotó: National Geographic

Még szintén érdekelheti...