Közlekedés

2022 nyarán indulhat a káposztásmegyeri közúti kereszteződés átépítése

Minden engedély megérkezett, 2022 nyarán indulhat a Pálya utca-Külső-Szilágyi út kereszteződésének átépítése.

Már öt éve annak, hogy Dunakeszi Város Önkormányzata belefogott a Pálya utca-Külső-Szilágyi út csomópontjának átépítésébe. Bár az érintett terület Budapesthez tartozik, a dunakesziek számára mégis egy igen fontos kereszteződés. A munkálatok eredményeként megszűnik az elakadás az alagútban, összehangolt lámpás irányítás engedi majd az átmenő forgalmat.

Az utolsó engedély ősszel érkezett meg a városházára, de a tél közelsége miatt nem volt lehetőség elkezdeni az átépítést, így 2022 nyarán indul a fejlesztés. Az időpontválasztásban az is közrejátszott, hogy minél kevesebb autóst érintsen a munkálatokból adódó kellemetlenség, hiszen akkor már iskolai szünet van. Legalább a gyermeküket iskolába vivő szülők autóival kevesebb járműtorlódásra lehet majd számítani.

Az engedélyeztetés folyamata:

A Külső-Szilágyi út tulajdonosi és kezelői viszonya rendezetlen, mert érintett benne a Budapest Közút Zrt., az újpesti és a XV. kerületi önkormányzat, az M0-ás közelsége miatt a Magyar Közút Nonprofit Zrt. és a magyar állam, valamint a Mogyoródi-patak miatt a Fővárosi Csatornázási Művek Zrt. A legtöbb időt a hozzájárulások beszerzése vitte el, volt olyan fennakadás is, hogy mire az utolsó tulajdonosi engedély is beérkezett, az elsők már elévültek (Az ilyen típusú engedélyek egy évig érvényesek. – a szerk.).

A hozzájárulások beérkezése után kezdődött a munkakezdési engedélyeztetés. Ehhez Benkő Tamás, dunakeszi önkormányzati képviselő és Somodi István, a városüzemeltetési osztály vezetője személyes egyeztetésre hívta a fent felsorolt szervek képviselőit, hogy az utolsó engedélyt megkaphassuk.
A megbeszélés előtt az volt az elvárás, hogy a kezelési viszonyok is rendeződjenek egy olyan területen, ami nem is Dunakeszihez tartozik, de megállapodás született: a jogi hátteret csak a csomópont átépítése után tisztázzák az érintett felek, hogy ezzel ne tolódjon tovább az évek óta előkészített beruházás.

A tervek megvalósulása:

Mivel a csomópont átépítését Dunakeszi Város Önkormányzata a dunakesziek mindennapi életének megkönnyítése érdekében régóta szorgalmazza, a költségvetésben is szerepel egy ideje, hogy amint zöld utat kapnak, induljon a munka, amely két ütemben zajlik majd. Az első ütemet, vagyis az építési munkákat Dunakeszi városa vállalta magára. Így kiépítik a kanyarodó sávokat, megoldják a csapadékvíz-elvezetést és a lámpásításhoz szükséges alépítményeket. A második ütemben az újpesti önkormányzat lámpásítja a kereszteződést. A tervezett közlekedési lámpa az aluljáróéval szinkronban működik majd, hogy biztosított legyen a Dunakeszi felöl érkező autósok kihajtása a Külső-Szilágyi útra, illetve a városunkba érkezők szabad utat kapjanak a Külső Szilágyi útról lehajtva.

Szeredi Helga (Dunakanyar Régió)

Még szintén érdekelheti...