Belföld

Rétvári Bence volt ősszel is a legaktívabb felszólaló az Országgyűlésben

Ahogy tavasszal, úgy az őszi ülésszakban is az EMMI parlamenti államtitkára, Pest megye 4. számú választókerületének országgyűlési képviselője volt a legaktívabb a parlamentben. A frakcióvezetők között az LMP-s Keresztes László Lóránt szólalt fel a legtöbb alkalommal és megint voltak olyanok, akik nem kértek szót – írja a mandiner.hu.

Bár több helyen is módosult a parlamentben legtöbbet felszólaló képviselők sorrendje a nemrég zárult őszi ülésszakban, szinte már nem számít meglepetésnek, hogy megint csak Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának KDNP-s parlamenti államtitkára volt a legaktívabb – derül ki az Országgyűlés honlapján fellelhető összesítésből.

Rétvári az ősszel 88-szor kért szót az Országgyűlésben, kétszer annyiszor, mint az őt követő fideszes pénzügyminisztériumi államtitkár, Tállai András.

Mindebből következik, hogy Rétvári beszélt a legtöbbet a plenáris üléseken, összesen több, mint négy és fél óráig tartotta magánál a szót.

Orbán Viktor miniszterelnök is ott van az első tízben, 36 felszólalással a kilencedik a sorrendben.
Az őszi ülésszakon legtöbbször felszólaló képviselők és felszólalásaik száma:

Rétvári Bence (KDNP): 88
Tállai András (Fidesz): 44
Bangóné Borbély Ildikó (MSZP): 41
Z. Kárpáti Dániel (Jobbik): 40
Nacsa Lőrinc (KDNP): 40
Keresztes László Lóránt (KDNP): 40
Vejkey Imre (KDNP): 40
Soltész Miklós (KDNP): 38
Orbán Viktor (Fidesz): 36
Varju László (DK): 35

A frakcióvezetők versenyét a már említett Keresztes László Lóránt nyerte, őt a KDNP-s Simicskó István (13 felszólalás) és a jobbikos Jakab Péter (12 felszólalás) követi. Tóth Bertalan (MSZP) tízszer, a párbeszédes Szabó Tímea hatszor, a Fidesz frakciót vezető Kocsis Máté háromszor szólalt fel. A sort Gyurcsány Ferenc zárja, aki mindössze egyszer kért szót a törvényhozásban.

A függetlenek közül a Jobbikból kilépő Varga-Damm Andrea (15 felszólalás) és Bencsik János (11 felszólalás) volt a legaktívabb.

Ahogy tavasszal, úgy most is Hadházy Ákos lett az utolsó olyan képviselő, aki szót kért: a független képviselő csak egyszer szólalt meg, kevesebb mint egy perc erejéig.

Az őszi ülésszakon 45 képviselő nem szólalt fel, közöttük az MSZP-s Tóth Csaba és Molnár Gyula, vagy a fideszes Bíró Márk és Farkas Flórián.

Az egész ciklust nézve ugyancsak a Rétvári a rekorder, összesen 993 felszólalással, ami időtartamát tekintve meghaladta az 54 órát. Őt a KDNP-s Nacsa Lőrinc követi 610 és Keresztes László Lóránt 606 felszólalással.

Még szintén érdekelheti...