állatvédelem

Január elsejétől hatályba lépett az állatvédelmi törvény több szigorítása

Az állatvédelmi törvény szigorítása értelmében súlyosabban büntetik a jövőben az állatok megmérgezését, szigorúbban lépnek fel a lelketlen szaporítók ellen, és az állatviadalokon való részvétel is bűncselekménynek számít immár.

– Az állatvédelmi törvény legfontosabb változásai közül ki kell emelni az állatviadalok rendezésének bűncselekménnyé nyilvánítását, ugyanis ez súlyosabb jogi besorolást jelent. Eddig sem volt engedélyezett idehaza ilyen eseményeknek a szervezése, de most szigorúbban büntethetővé váltak az elkövetők. Ez mindenképpen üdvözlendő változás, szigorítás, bízzunk benne, hogy nagyobb lesz a törvény visszatartó ereje – mondta dr. Balogh Béla állatorvos, a váci Kedvenc Állategészségügyi Központ tulajdonosa, vezetője.

Dr. Balogh Béla

A mérgezés szigorítását ugyancsak fontos változásnak nevezte, ugyanakkor megjegyezte: szándék nélkül, úgymond véletlenül is bajt lehet okozni, tehát mindenkinek sokkal jobban oda kell figyelnie például rágcsálóirtáskor.


– Rengeteg olyan esettel találkozunk mi magunk is, amikor szándékosan helyeznek el mérget vagy idegen anyagokat, például szögeket, csavarokat kutyáknak kirakott csalétekben annak érdekében, hogy ezeknek az állatoknak szenvedést okozzanak, megöljék őket, ennek nyilvánvalóan gátat kell szabni, amiben talán segíthet a törvényi szigorítás – mondta a szakember.
Ugyanakkor megjegyezte: a méregkihelyezéssel kapcsolatban fennáll az, hogy számos helyen kötelező a rágcsálók irtása, és ezt a kötelezettséget nyilván nem írja felül az állatvédelmi törvény, azonban előfordulhatnak olyan esetek, amikor mérgezés következhet be baleseti jelleggel rágcsálóirtó szer miatt.


– Ezt akár saját példánkkal is tudom illusztrálni, ugyanis rendelőnkben állandóan ki vannak helyezve patkányirtó, egérirtó csalétkek megfelelő dobozokban, és egy alkalommal egy már évek óta meglévő csalétek helyünket az udvar egy félreeső részén felfedezte egy kutyus, akit kiengedtünk mozogni a kertbe. Szerencsére észrevettük, ahogy előrángatja a doboz tartalmát, és természetesen gyorsan megfelelő ellátásban részesítettük az állatot ellenméreg adásával, így elkerültük a bajt. Ezt csak annak illusztrálására hozom fel, hogy a legnagyobb gondosság és jószándék ellenére is adódhatnak olyan helyzetek, amikor az ember bajba kerülhet, mert mérgezést okoz vétlenül. Nyilván az ilyen körülményeket figyelembe lehet és kell venni a jövőben is – hívta fel a figyelmet a szakember a gondosság, az óvintézkedések fontosságára.


A szaporítással kapcsolatban megemlítette: a legfontosabb alapgondolatnak annak kell lennie, hogy biztosítottak legyenek az állatoknak a megfelelő tartási körülmények, legyen kellő eledelük, férőhelyük, mozgásterük.
– Ha ezt folyamatosan garantálni tudja az állattartó, akkor miért ne lehetne valakinek akár több kutyája házi kedvencként, házőrzőként, vidéken akár jószágterelő segítőként? A szaporulatról való gondoskodás persze nagy felelősség. A törvényi szigorításnak ez esetben sem a büntethetőség fokozása a lényege, hanem sokkal inkább talán a szemléletformálás a felelős állattartás általánossá válása érdekében – fogalmazott zárszóként dr. Balogh Béla.

Ribáry Zoltán (Dunakanyar Régió)

Fotó: okosgazdi.hu