Vác

Püspöki és képviselői terepszemle a megszépülő DÓM-ban

Bár a – mostanában különösen bekeményítő – hideg időszak, a messze 15 fok alatti hőmérséklet nem épp könnyítő tényező, azért javában tart a székesegyház tavaly nyáron elkezdett történelmi léptékű, négy milliárd forintos kormányzati forrásból megvalósuló, belső felújítása.

A munkálatok menetéről hétfőn a lehető legközelebbről, az állványzatról tájékozódott Marton Zsolt megyéspüspök és Rétvári Bence államtitkár, a választókerület országgyűlési képviselője, akiket szerkesztőségünk kis stábja is (f)elkísérhetett. A kalauz értelemszerűen Velledits Lajos vezető restaurátor volt – írja a VácOnline.hu.

Állványerdő 

A restaurálás munkálatait irányító mester bevezetésként megmutatott számos fotót, melyek még akkor készültek, mielőtt a múlt század közepén, 1942-ben elkezdődött volna a székesegyház átfestése, a ma látható dekoráció elkészítése.

Velledits Lajos vezető restaurátor 

– A felkért festő szakemberek, mesteremberek egy bizonyos Brestyánszki József nevű mérnök tervein alapuló, festőművész közreműködésével cizellált, pontosított vázlat alapján dolgoztak.

Rétvári Bence, Velledits Lajos és Marton Zsolt

Ennek a dekorációnak az a sajnálatosan szörnyű baja, hogy elvesztette a mennyezetnek a festése a kapcsolatát a lenti építészeti tagozatokkal, ami az úgynevezett architektúra festésnek a lényege. Tehát eredetileg ezt úgy találták ki, hogy vannak az építészeti tagozatok és utána egy látszatarchitektúra borítja be az egészet, de a festett és az épített tagozatok szervesen illeszkednek egymáshoz. A mostani festésnek nagyjából annyi a tartalma, mint a sparhelt fölé akasztott hímzett falvédőnek, valójában nincs köze sem a székesegyházhoz, sem az építészethez, sem a normális dekorációhoz – mondta Velledits Lajos, érzékeltetve, honnan indult a jelenleg tartó restaurálás, újraalkotás.

Marton Zsolt váci püspök

Szerencsére rendelkezésre állnak az eredeti festészeti díszítést mutató felvételek, amelyek alapján rekonstruálni lehet, hogyan is készült, hogyan is szerkesztették ezt a fajta látszatarchitektúrát a váci dómban.

– Nos, ez nevezetesen úgy nézett ki, hogy voltak, vannak, egyre inkább újra lesznek a boltozatban kis festett kazetták, amelyek olyan másfél négyzetméternyi felületűek, és körbeveszik a rozettákat, és mind a négy oldalon antikizáló, afféle tojássor jelenik meg, ez az úgynevezett asztronauta gyöngysor, zsinórok és gyöngyök érzetét keltő festészeti díszítéssel.

Restaurálás előtt és után

Úgy állították be mindezt az architektúra festők, mintha a templom közepén a szentély felé igyekvő emberek úgy látnák a kazettákat, hogy egyszerre csak két oldalukat látják, míg a másik két oldal takarásban van. Ez ennek a boltmezőnek, ennek a dongaboltozatnak a dekorációja, és ha jól megnézzük, akkor különböző síkok vannak és különbözőképpen világítja meg azokat a fény – igyekezett érzékeltetni a festészeti illúziókeltés mesterfogásait Velledits Lajos.

Azt is megmutatta a mester, hogy a legtöbb helyütt még száraz, szivacsos tisztítás nyomán, másutt már mélyebb feltárás eredményeként egyre inkább látszik a Maulbertsch palettáját jellemző színvilág.

– Valóban egy nagyon nagy mestermű volt a székesegyház eredeti látszatarchitektúra díszítő festése, ráadásul akkor párját ritkította idehaza, nagyszerű feladat részt venni a restaurálásban – zárta szavait a mester, hozzátéve, hogy kollégáival együtt nagyon várják a melegebb időszakot, amikor látványosan tempósabbá válhat a munkájuk alakulása, mindinkább érzékelhetővé téve a várható végeredményt.

Ribáry Zoltán (VácOnline.hu)

Fotó: VácOnline.hu

A felújításra váró kupola

Még szintén érdekelheti...