Kultúra

Dunakeszi művész a jeles kortárs alkotókat feldolgozó – immár 50 kötetes – HUNGART kismonográfia sorozatában

A marosvásárhelyi születésű, harminc éve Dunakeszin élő Tuzson-Berczeli Péter Magyar Arany Érdemkereszt kitüntetettje (2015), EMMI Miniszteri Művészeti Életpálya-elismerésben (2019) részesült festőművész munkásságát feldolgozó kismonográfiát adott ki a HUNGART. A Magyar Művészeti Akadémia köztestületi tagjának, a Dunakeszi Dunart Képzőművészeti Egyesület alkotójának munkásságát dokumentáló kötet az egyike az idén megjelent HUNGART könyveknek.

Három új kötettel gazdagodott a HUNGART kortárs képző-, ipar- és fotóművészek munkásságát feldolgozó sorozata, ami jelentős mértékben hozzájárul a jelenkori magyar művészet dokumentálásához, szellemi értékeinek megőrzéséhez, valamint hazai és nemzetközi megismertetéséhez.

Idén jelent meg az ötvenedik kismonográfia, ami egyedülálló és hiánypótló a vizuális művészeti szakmában és a hazai művészeti könyvpiacon. A sorozat megálmodója és felelős kiadója Sárkány Győző Ferenczy-díjas grafikus, Érdemes Művész, a HUNGART elnöke, a MAOE alelnöke. A sorozat szerkesztője Dr. Szeifert Judit művészettörténész.

Az elmúlt több mint egy évtizedben (2009-től) megjelent kétnyelvű, magyar-angol kismonográfia sorozat eddigi művészeinek névsora meglehetősen impozáns:


Csernus Tibor († 2007), Lovas Ilona († 2021), Kopasz Tamás, Tóth György, Zsemlye Ildikó, Vásárhelyi Antal, Szabó Tamás, Pápai Lívia, Illés Barna, Butak András († 2021), Barabás Márton, Péter Ágnes, Stefanovits Péter, Konok Tamás († 2020), Balla András, Dréher János, T. Doromby Mária, Kalmár János, Szemadám György, M. Novák András, Haris László, Hager Ritta, Földi Péter, Harasztÿ István, Szurcsik József, Polgár Rózsa († 2014), Fehér László, Prutkay Péter, Regős István, Gaál József, Lakner László, Nádler István, Méhes László, Bohus Zoltán († 2017), Aknay János, Sára Ernő, Chochol Károly, Baksai József, Drozsnyik István, Olajos György, Rényi Krisztina, Benes József († 2017), Eifert János, Hérics Nándor, Borza Teréz, Molnár Péter, Kelecsényi  Csilla.

A HUNGART Egyesület kismonográfia sorozatának idei három új kötete F. Farkas Tamás, Kovács Péter Balázs és Tuzson-Berczeli Péter művészeti munkásságát dolgozza fel.

Tuzson-Berczeli Péter festőművészről szóló kötet szerzője Wehner Tibor író, Munkácsy-díjas művészettörténész, aki tanulmányának a „Töredékekben rejlő teljesség” címet adta. Az író, többek közt eképp vélekedik a művészről: „…Tuzson-Berczeli Péter (1966) munkái a 20. században erőteljessé, és a magyar művészetben is meghatározóvá vált expresszionista áramlathoz, s annak is elsősorban absztrakt, a szín kifejező erejére koncentráló ágazatához illeszkednek. Motívumai olykor az őskori barlangrajzok mágikus célzatú festményeit, az északi sziklarajzok formavilágát hívják segítségül. Különös formakincs és érzéki, izzó színvilág jellemzi három évtizedes piktúráját, amelynek 1994 óta kulcsszava és központi fogalma a pentimento. Az áttetsző sejtetés, amely a megfestett történések meghatározó állapota. Alkotásai egyenként egy titokzatos történet részei, amelynek jellemzője a lebegő transzparencia…” A szerző, olvasói számára a könyvben szereplő legkorábbi 1979-es alkotástól napjainkig mintegy nyolc műfajba sorolva, 74 színes reprodukcióval, szakmai életrajzzal és a művészi életút feldolgozásával körvonalazza az alkotó több évtizedes munkásságát a kismonográfiában.

Megkeresésünkre Tuzson-Berczeli Péter köszönetét fejezte ki a megtisztelő lehetőségért elsősorban a HUNGART elnökének, Sárkány Győző Érdemes Művész, grafikusnak a sorozat létrehozásáért és évtizeden átívelő életben tartásáért, Dr. Szeifert Judit művészettörténész szerkesztőnek a munkájáért és Barák Péter látványos grafikai szerkesztéséért. Elmondta, hogy jelentős szakmai megbecsülésnek éli meg, hogy helyet kapott a könyvsorozat művészei között, hiszen az eddig megjelent XX.-XXI. századi jeles alkotók sorában szerepelni igazi megtiszteltetés. Nem utolsósorban különös megbecsülés számára Wehner Tibor művészettörténész közel három évtizedes kitüntető figyelme, amellyel alkotói életútját követi, és ami alapján a kismonográfiát is megírta. A könyv megjelenését több éves együtt gondolkodás előzte meg a HUNGART Kiadóval, tervszerű előkészítő dokumentációs és feldolgozó munka keretében (alkotások felkutatása, fotófeldolgozása, digitalizálása stb.), amelyben nagy segítségére volt a családja, felesége és gyerekei, illetve az utóbbi egy év munkája során sokat jelentett számára Csoma Attila VOKE JAMK igazgató, önkormányzati képviselő cselekvő ösztönzése, amellyel az előkészületeket segítette.

Tuzson-Berczeli Péter és Csoma Attila, a VOKE József Attila Művelődési Központ igazgatója

Kérdésünkre Tuzson-Berczeli Péter elmondta, hogy a tervek szerint idén tavasszal Dunakeszi művészetkedvelő közönségének is bemutatásra kerül az 50 kötetes HUNGART kismonográfia sorozat. A könyvek addig is megvásárolhatók a kiadónál: HUNGART Vizuális Művészek Közös Jogkezelő Társasága Egyesület – (1055 Budapest, Falk Miksa u. 30.).  Budapesten az Írók Boltjában, a Művészetek Palotája Museumshop-ban és a Magyar Nemzeti Galéria MúzeumShop értékesítésében.

(B. Szentmártoni)

Még szintén érdekelheti...