Dunakeszi

Teljesebb és kényelmesebb szolgáltatás várható az egészségügyi szűrőnaptól

Rendhagyó egészségügyi szűrőnap lesz március 26-án a Dunakeszi Szakorvosi Rendelőintézetben, amely jelentős önkormányzati forrásnak és az Egészséges Budapest Programnak köszönhetően az előző években kívül-belül megújult. Ebben elévülhetetlen érdeme van Tuzson Bencének, a térség országgyűlési képviselőjének, aki közbenjárásával elősegítette a kormány döntését, hogy Dunakeszi legfőbb és legnagyobb egészségügyi intézménye is a mai kor követelményeihez fejlődhessen. A buszos szűrőnapok nem szokatlanok a városban, de intézményi keretek között hasonlóra még nem volt példa. Csoma Attilát, a Gondoskodunk az Idősekről Tanácsadó Testület elnökét kérdeztük a szervezés hátteréről.

– Mi eredményezte az intézményi szűrőnap ötletét?

– A Gondoskodunk az idősekről tanácsadó testület 2021 őszén anonim kérdőív formájában felmérést készített az időskorú lakosság körében. A X. Dunakeszi Feszten a Katonadombon, és az idősek világnapja rendezvényen a VOKE József Attila Művelődési Központban azzal kapcsolatban kérdeztük őket, hogy milyen új szolgáltatásokra lenne igényük, szükségük a városban. Kimagasló eredmény született, 88%-uk szeretne részt venni egészségügyi szűréseken. Erre a legkiválóbb helyszín a teljesen megújult és kibővített Dunakeszi Szakorvosi Rendelőintézet. Ez az igény egyben egy igen erős visszacsatolás a lakosságtól, hogy nagyon is szükség van az állami fenntartású, központosított, díjmentesen igénybe vehető egészségügyi ellátásra, rendelőintézeti szolgáltatásokra. Fontos, hogy a város legfőbb és legnagyobb egészségügyi intézménye meg is maradjon az Önkormányzat kezelésében.

– Az igény nem elég, kell hozzá a szakorvosi háttér is. Hogyan fogadta a szakrendelő vezetése a szűrőnap tervét?

– Dióssi Csaba polgármester segítségével felvettük a kapcsolatot Pál Miklóssal, a Dunakeszi Szakorvosi Rendelőintézet vezetőjével, és helyettesével, Wolfort Tibornéval, akik azonnal az ügy mellé álltak. Elfogadták az elképzelésünket, miszerint egy napon át csak az idős korosztályé a rendelőintézet épülete. A szűrések összeállítását teljes mértékben rájuk bíztuk, hiszen ők tudják, mire van szüksége az idős korosztálynak, és ehhez a szakorvosi stábot is ők kérték fel.

– Mire számíthatnak az érintettek március 26-án, az egészségügyi szűrőnapon?

– 12 típusú szűrővizsgálatot biztosítunk az I. Dunakeszi Szenior Szűrőnapon, amellyel teljesebb és kényelmesebb szolgáltatást nyújtunk, mint a szűrőbuszokon. Az általános – vérnyomás, vércukor-, véroxigén- és koleszterinszint – mérés mellett egy szakorvosi szűrést kínálunk mindenkinek. Ezen az alkalmon a választott vizsgálat eredményéről ott helyben az orvossal is konzultálhat a páciens, és iránymutatást kap, hogy merre induljon tovább. De fontos kiemelni, hogy ezek a szűrések, ha bárkinél eltérést találnak, a kezelés érdekében a rendes szakrendelésre vissza kell majd térni. Valamint nem helyettesít egy vizsgálatot, vagy éppen kivizsgálást. Olyan szűrést érdemes választani, amelyik területről a páciensnek még nincs információja, esetleg érez valamiféle rendellenességet.

– Mi a részvétel feltétele? Hogyan lehet jelentkezni?

– Az előzetes számítások szerint a szűrőnapon az 5 órányi időintervallum és a helyszín nyújtotta adottságok miatt 240-250 érdeklődőt tudnak majd kiszolgálni az orvosok. Jelentkezni a 06 27 542 850-es telefonszámon lehet a polgármesteri hivatal ügyfélszolgálatának nyitvatartási idejében. Ha a telefonáló megadja e-mail címét vagy telefonszámát, akkor a szűrőnap előtti két hétben emlékeztetjük a programra. Amikor betelnek az időpontok, a telefonszámot átirányítjuk a Dunakeszi Szakorvosi Rendelőintézetbe, ahol a recepciós kollégák segítenek időpontot találni a választott szakrendelésre.

– Visszatérve a kérdőívre, mi derült még ki az idősek megkérdezéséből?

– A megkérdezettek döntő többségének jó vagy nagyon jó véleménye van a helyi szolgáltatásokról. Természetesen igyekszünk javulni, ennek egyik eleme ez a szűrőnap. További kezdeményezések is várhatók a kérdőívvel leszűrt vélemények nyomán. A Gondoskodunk az Idősekről Tanácsadó Testület az élet más területén is hamarosan jelentkezik, hogy kielégítse a célcsoport igényeit.

Szeredi Helga

Még szintén érdekelheti...