ünnep

Rétvári: Mit kíván a magyar nemzet? Legyen béke, szabadság és egyetértés!

Ma is azt kívánjuk, hogy legyen egyetértés a béke kapcsán. Hogy senki ne akarjon magyar katonákat és fegyvereket küldeni egy szomszédos háborúba. Se sorkatonákat, se hivatásosokat – hangsúlyozta dr. Rétvári Bence az 1848/49-es forradalom és szabadságharc tiszteletére rendezett verőcei ünnepségen, március 14-én.

Verőce: koszorúzás a község egykori református lelkészének emléktáblájánál

A térség országgyűlési képviselője emlékeztette a hallgatóságot, hogy másfél évszázada Bécs érdekében vitték el a katonáinkat, most ne hagyjuk, hogy mások érdekei miatt minket is belekeverjenek egy háborúba – utalt a szomszédos országban zajló orosz-ukrán konfliktusra.

A 12 pont 10. pontjában ezt olvashatjuk: „magyar katonáinkat ne vigyék külföldre”. Ez a kijelentés ma sem vesztett aktualitásából – ezt már Nagymaros Város Önkormányzata által szervezett ünnepségen mondta. „Akkor sem akartak Habsburg birodalmi érdekből háborúkba keveredni, ma se akarjuk, hogy az ukrajnai háborúba belekeverjenek minket is. A baloldal nem tanult 48-ból, ők Brüsszelnek akarnak főnyeremény lenni – utalt közösségi oldalán közzétett bejegyzésében az aktuálpolitikai helyzetre.

Rétvári Bence kiemelte: Mi a béke, a szabadság, egyetértés pártján állunk!

Tisztelgés a forradalom és szabadságharc hősei előtt a váci Honvéd emlékműnél, melyet az országban elsőként a városban állítottak fel
Ipolydamásd: Görgey Artúr tábornok emléktáblájának koszorúzása, aki ebben a házban lakott a térségben zajló harcok idején

Még szintén érdekelheti...