Belföld

Szakmai eszmecsere a vállalkozások pályázati lehetőségeiről, tájékoztató az aktuális katonapolitikai helyzetről

A Pest Megyei Kereskedelmi és Iparkamara mai dunakeszi rendezvényén az volt a célunk, hogy a körzet vállalkozói információt kapjanak az aktuális pályázati lehetőségekről, azok feltételeiről, valamint a hazai üzleti biztonság megteremtésének eszközeiről – emelte ki Tuzson Bence országgyűlési képviselő.

A Miniszterelnöki Kabinetiroda kormányzati államtitkára előadásában beszámolt a COVID-19 elleni védekezés tapasztalatairól, a magyar kormány gazdaságélénkítő programjáról, melynek köszönhetően európai viszonylatban is hazánkban volt a legdinamikusabb és a legeredményesebb a gazdaság újraindítása.

Tuzson Bence országgyűlési képviselő

Határozottan leszögezte, hogy Magyarországnak ki kell maradnia az orosz-ukrán háborúból, hazánk nem szállít fegyvereket az ukránoknak, nem enged át a területén a szomszédos országba irányuló fegyverszállítmányokat és magyar katonákat sem küld Ukrajnába. Magyarország elítéli az orosz agressziót, és kiáll Ukrajna területi szuverenitása mellett teljes egyetértésben az Európai Unióval és a NATO-val.

Ugyanakkor hazánk minden segítséget megad a menekülteknek, akik ellátását biztosítja.

Nógrádi György, dr, Vereczkey Zoltán, dr Vincze Zoltán

Hogyan válasszuk el a lényegest a lényegtelentől? Gondolatok a gazdaságról – címmel tartott nagyon tartalmas, pénzügyi adatokkal, tényekkel illusztrált előadást dr. Vereczkey Zoltán, a Pest Megyei és Érd Megyei Jogú Városi Kereskedelmi és Iparkamara elnöke, aki bemutatta a világ pénzügyi helyzetét, a válságok kialakulásának okait, rámutatott a pénzügyi tőke koncentráció hatásaira.

A megyei szervezet főtitkára, dr. Vincze Gábor ismertette a Pest megyei vállalkozások számára elérhető pályázati lehetőségeket. Különös hangsúllyal beszélt arról, hogy a 2021-2027-es uniós költségvetési ciklusban immár a Budapesttől különválva, önálló régióként szerepel Pest megye, amely jelentősen megnövelte a megyében működő vállalkozások és önkormányzatok pályázati lehetőségeit.   

Nógrádi György külpolitikai szakértő

Nógrádi György külpolitikai szakértő, a Corvinus Egyetem professzora széles körű áttekintést adott az orosz-ukrán háborúról, a geopolitikai katonai és gazdasági helyzetről, a nagyhatalmak szerepéről.  A biztonság, közbiztonság, üzleti biztonság fontossága mellett kifejtette gondolatait a migráció körüli nemzetközi jogról és a tényekről is.

Dióssi Csaba, Dunakeszi polgármestere

Dióssi Csaba, Dunakeszi polgármestere mélyreható elemzést adott a város fejlődéséről, beszámolt arról az országos felmérésről, melyben a kőszegi Felsőbbfokú Tanulmányok Intézete (iASK-FTI) nemzetközi szinten is újszerű, adatelemzésen alapuló tudományos módszerrel vizsgálta meg, hogy mennyire életképesek az egyes magyar vidéki kistérségek. Az KRAFT-index névre keresztelt kutatás célja, hogy feltérképezze az egyes régiók fejlettségi állapotát és jövőbeli fejlődési potenciálját gazdasági, társadalmi és kulturális értelemben. Az iASK-FTI kutatása szerint ebben a tekintetben a Dunakeszi járás áll az élen, amelyet a Balatonfüredi és a Budakeszi járás követ az életképességi rangsorban. Helyet kapott még a top tízben – többek között – a Veszprémi, az Érdi, a Balatonalmádi is.

A polgármester szerint a helyi vállalkozások jelentős szerepet töltenek be Dunakeszi gazdasági életében.

Vetési Imre

Fotó: Ligeti Edina és Kovács Zsolt

Még szintén érdekelheti...