Kultúra

Valahol Európában… Minden korábbinál aktuálisabb

Dunakeszi április 1-jén ünnepli várossá válásának 45. évfordulóját. A jeles születésnapot tartalmas és látványos programokkal köszönti a város, melyek között az egyik különleges kulturális élménnyel, a Bárdos Lajos Általános Iskola művészeti csoportja ajándékozza meg a dunakeszieket a Valahol Európában című musical színpadra állításával. Dés László szívbe markoló musicaljének üzenete az élet könyörtelen dramaturgiája révén napjainkban minden korábbinál aktuálisabb. A dunakeszi produkció rendezőjével, művészeti vezetőjével, a Bárdos iskola magyartanárával, Hoványné Martikán Erikával beszélgettem.

  • Közismert, hogy az alapmű egy árva gyermekekből álló csapat, és egy rendkívüli felnőtt, egy nemes lelkű művész varázslatos története hűségről, bátorságról, barátságról és emberségről az embertelenségben a háború sújtotta Magyarországon. Gondolta volna, amikor elhatározta, ezzel a szívbe markoló színházi előadással köszöntik a születésnapját ünneplő várost, hogy minden korábbinál aktuálisabb lesz a témaválasztása? 
  • Amikor tanév elején elkezdtem a forgatókönyvet írni, egyáltalán nem gondoltam arra, hogy ilyen szomorú aktualitása lesz a darabnak. A gyönyörű dalok és maga a történet fogott meg. Az összetartás, a közösséggé válás témája különösen érdekelt, és hogy ezt háborús időszakban hogyan lehet megvalósítani.
Hoványné Martikán Erika
  • Milyen szakmai és pedagógia kihívást jelent az Ön számára, hogy egy ilyen nagy sikerű musicalt akkor állított színpadra, amikor a szomszédunkban dúl a háború, a menekültek tízezrei keresnek biztonságot Magyarországon és valahol Európában?
  • A közelünkben zajló háború, a menekültek látványa tovább erősítette a szereplők kötődését az előadáshoz. Kezdettől fogva nagyon komolyan vették a próbafolyamatot, hamar belehelyezkedtek a háborús számkivetett gyerekek sorsába, de február 24-e óta nem kell felhívnom a figyelmet az őszinte átélés fontosságára, gyakran csillog könnycsepp a szemekben.

  • Mennyiben tér el a dunakeszi előadás az eredeti, sokak által alapműnek tartott musicaltől?

     – A történet lényegét és mondanivalóját megtartva egy saját, egyéni látásmódnak megfelelő változatot mutatunk be, aminek a legfontosabb oka, hogy a korábbi évekhez hasonlóan én mindig a művészeti csoportom életkorához, összetételéhez és játéktudásához igazítom a szerepeket. Arra törekszem, hogy létre tudjuk hozni a saját verziónkat sok egyéni ötlettel, különleges megoldásokkal. Az énekeknél viszont ragaszkodtunk az általunk nagyra becsült Dés László által szerzett dalokhoz.

  • Hogyan változtatta meg az alapmű színpadra vitelét környezetünk, másképpen kellett közelíteni a „diákszínészek” lelkéhez, szerepformálásukhoz?
  • Nemcsak a felnőtteket, hanem a gyerekeket is nagyon érzékenyen érinti a háborús téma. Aggódnak, szoronganak, bizonytalan a jövőképük. Nem olyan harcosak és elkeseredettek, mint a darab gyerekszereplői, de tökéletesen átérzik a háborús időszak nehézségeit, a küzdelmek drámaiságát. A szövegkönyvben tudatosan az egyéni sorsokra is nagy hangsúlyt fektettem, ezek hiteles tolmácsolása fontos célom volt.
  • Hogyan sikerült megtalálni a sikerhez vezető együttműködés útját a felnőttek és a diákok között?
  • Az első perctől remek az összhang a gyerekek és a felnőtt szereplők között. Természetesen nem volt könnyű arra biztatni a kollégáimat, hogy a rablásból, fosztogatásból élő gyerekekhez kellő felháborodással és indulattal viszonyuljanak, de a második próbától már mindenkinek sikerült a keményebb és határozottabb fellépés. A gyerekszereplők is megszeppenve várták az első találkozást tanáraikkal, de igyekeztek maximálisan helytállni. Az utolsó jelenetben való összecsapásuk az egyik leghatásosabb része az előadásnak.
  • Az alkotóközösség, a színházi előadásban közreműködők számára milyen kulturális élményt ad, milyen emberi értéket közvetít a Valahol Európában?
  • A szeretetről, a barátságról, az emberségről, a félelem legyőzéséről, az egymásra figyelés és az összetartás fontosságáról szeretnénk üzenni a darabbal. Simon Péter karmestertől megtudják az otthontalan csavargó gyerekek, hogy milyen fontos szerepe van a zenének az életünkben. Bízom benne, hogy akik április 1-jén este hét órakor kezdődő előadásunkat megtekintik a József Attila Művelődési Központban, azokat is meg tudjuk ajándékozni a szeretet, a barátság, az emberség szívbe markoló élményével.

Vetési Imre (Dunakanyar Régió)

Még szintén érdekelheti...