Környezetvédelem

Környezetvédő és kapcsolatépítő faültetés Alsón

A környezetvédelem jelentőségét és a közösségépítés fontosságát hangsúlyozta Dunakeszi Alsón Benkő Tamás önkormányzati képviselő, akinek vezetésével március 27-én a déli órákban mintegy nyolcvan helyi lakos 50 fát ültetett el a lakóövezet keleti oldalán.

A terület önkormányzati képviselője rögtönzött beszédében kiemelte, hogy a kormány és a városi önkormányzat tevékenységében egyaránt kiemelt helyet foglal el a környezetvédelem, melynek ékes bizonysága az Országfásítási akció mellett Dunakeszi vállalása, hogy évente 1000 fát ültet el az önkormányzat.

Így mi sem volt természetesebb, hogy Tuzson Bence országgyűlési képviselő és Nyíri Márton, Dunakeszi környezetvédelméért felelős társadalmi megbízatású alpolgármester is együtt serénykedett a családokkal, közösen ültették a fákat. Mindannyiuk célja, hogy szebb és tiszta környezetben élhessenek, csökkentsék az M2 autóút és az M0-ás körgyűrűn közlekedő gépjárművek hanghatását és légszennyezettségét.

Hári Attila szakmai irányítása mellett nagy kedvvel és lelkesedéssel zajlott a fásítási akció, egymás után foglalták el végleges helyüket a több méter magas fák a szorgos kezeknek köszönhetően.

Tuzson Bencéről közismert, hogy a szavak és a tettek embere, aki a jól végzett munka után lapunk érdeklődésére elmondta: – Nagyon fontos, hogy mindig gondoljunk és óvjuk a környezetünket. Örömmel tölt el, hogy az Alsón élők közül ilyen sokan tartják fontosnak környezetünk védelmét és aktív szerepet vállalnak a tavaszi faültetésben. Ezen a szép tavaszi napon ez egy remek közösségi program is – mondta az országgyűlési képviselő, aki szerint a COVID-járvánnyal sújtott időszak után az emberek már nagyon vágytak a közösségi programokra, a személyes találkozásokra.

A képviselő fontosnak tartja, hogy a felnőttek a környezetvédelem területén is példát mutassanak a felnövő generáció tagjainak.
– Nekem botanikus felmenőim vannak, a génjeimben hordozom a természet szeretetét, amit szeretnék átadni másoknak is, de leginkább az öt gyermekemnek – fűzte hozzá az országgyűlési képviselő.

Benkő Tamás a helyi sajtó képviselőinek kérdésére elmondta, hogy a terület tulajdonosa egy jogszabályi kötelezettségének eleget téve az M2 autóút és a lakóterület között elterülő vadon nőtt fákat felszámolta és mezőgazdasági művelésre alkalmas területté alakította át.

  • A fák kivágásával megszűnt az idillikus állapot, jelentősen megnőtt az autók fény- és zajhatása, amit sérelmeztünk mindannyian, akik itt élünk. Jó másfél év alatt sikerült megállapodni a terület tulajdonosával, hogy részben az ő és részben az önkormányzat területén elkezdjük a fásítást, ami nem zavarja a mezőgazdasági tevékenységet. Ma négyszázötven méter hosszú sávban ötven magas kőrisfát ültettünk el, melyek 2-3 éven belül jelentős lombkoronával rendelkeznek majd, éreztetik pozitív hatásukat – mondta Benkő Tamás, aki hozzátette: második ütemben, közvetlenül az M2 autóút mellé ültetnek ötven fát, a harmadik ütemben pedig az M0-s körgyűrű mellé ültetnek ugyancsak ötven fát.

Vetési Imre

Fotó: KesziPress

Még szintén érdekelheti...