Kultúra

Jótékonysági koncert Dunakeszin 

A háború által szenvedett kárpátaljai honfitársaink támogatására a Dunakeszi Civilek Baráti Köre március 27-én jótékonysági koncertet rendezett a Dunakeszi Szent Imre-templomban. A műsorban fellépett Pitti Katalin Liszt Ferenc-díjas, Érdemes és Magyarország Kiváló Művésze, Hegedűs Valér orgona-és zongoraművész, valamint Pálmai Árpád, az esztergomi Ferences gimnázium tanára, egyházzenész, karnagy, énekes. A koncert fővédnöke Dióssi Csaba polgármester volt, védnökök a város díszpolgárai és ismert személyiségei voltak.   

    Megrendítő, egyben felemelő élmény volt a koncert. Talán nem is pontos, hogy felemelő. Hiszen a pillanat varázsa most az együttérzésé volt azokért a honfitársainkért, akik jelenleg akár Kárpátalján maradva, akár hazánkba menekülve szenvedik el a háború rettenetét.

    Értük szólt már a koncert kezdetén Bach-Gounod Ave Mariája, melyet nagyszerű előadásban hegedűn S. Zádor Éva, orgonán S. Zádor Imolda szólaltatott meg.

    Skripeczky István, a baráti kör elnöke köszöntötte a közönséget, a fellépő művészeket, valamint a jelen lévő két háborús menekült hölgyet, akik Donyeckből érkeztek.

    „Isten áldja meg a magyart”, kezdetű népénekkel kezdődött el a műsor. Pitti Katalin számára az éneklés mellett a versmondás is nagyon fontos. A műsor folyamán hallhattuk tőle Ady Endre Volt egy Jézus, valamint Petőfi Sándor a Magyarok Istene című költeményeket. Hegedűs Valér Liszt Ferenc: Magyar Történelmi Arcképek című zongorasorozatának egy részletét szólaltatta meg. Elhangzott Kodály Zoltán 15 éves korában komponált Ave Mariája, valamint Farkas Ferenc Ave Mariája. Petőfi Sándor Nemzeti dalát Kálozdy János megzenésítésével közösen énekelték el, s ugyancsak a két művész előadásában hallhattuk a moldvai csángó népi Miatyánkot. Szintén a két énekművész énekelte el Hector Berlioz francia zeneszerző Rákóczi-indulójának szöveges változatát. Melinda imáját Erkel Ferenc Bánk bán című operájából szenvedélyes átéléssel adta elő Pitti Katalin. Harmat Artúr Most segíts Mária című énekével, majd Balassi Bálint: Áldj meg minket Úristen, lengyel ének igéről igére és ugyanazon nótára alcímű művének előadásával fejeződött be a hitet, békevágyat, szeretetet a lelkekbe ágyazó koncert.    

    Zárszóként Kovács Ilona, a Dunakeszi Nyugdíjas Kiránduló Klub vezetőségi tagja, a rendezvény egyik szervezője elmondta, hogy a lehetőségek szerint szeretnének a háborútól szenvedő honfitársainknak segíteni. Köszönetet mondott a művészeknek a fellépésért, akik első szóra elvállalták a közreműködést. Köszönetet mondott továbbá Farkas László és Ecseri Pál atyáknak, akik lehetővé tették, hogy a békét, biztonságot és szeretetet árasztó koncertnek Isten házában adtak otthont. Nemkülönben köszönetet mondott a média jelen lévő munkatársainak, akik ezt a segítő összefogást sokfelé továbbítják.
– Örülünk annak, hogy a mi civil közösségünk most is egyöntetűen összefogott és segített. Tudjuk azt, hogy minden forint csak egy csepp segítség lesz az életben maradásért. Ez a segítség most pontosan 350 ezer forintot jelent. Az összeget a Kárpátaljai Családokért Egyesület részére, az adott számlaszámra, a Segítség a Háborús Helyzetben jeligére utaljuk át – jelentette be Kovács Ilona.

Katona M. István

A szerző felvételei

Még szintén érdekelheti...