ünnep

Családi nap a születésnap jegyében

 Egy család életében a legfontosabb ünnep a családtagok születésnapja. Egy település életében ugyancsak fontos évforduló a várossá válására való megemlékezés. Dunakeszi születésnapjára, a 45. évfordulóra – melynek megünneplése fontos esemény volt – a település apraját-nagyját a Katonadombra invitálta az önkormányzat, egy ünnepi családi napra.

A borongós időjárás ellenére délelőtt gyermekes családok sokasága lepte el a Katonadombot. Elsősorban a jövő nemzedékének, a mostani kisgyermekeknek szerzett sok örömet a számtalan retró játék, a falusi múltat idéző terménybemutató, a kiscsirkék, törpe nyulak, kecskék és egyéb kis állatok látványa. A retró játékok közül a legnépszerűbb volt a Zúgó ládavasút, a termények közül különösen izgalmas volt a kukoricamorzsolás, és ugyancsak gyermekek sokaságát vonzotta az állatsimogató.

    Különféle tápanyagokban gazdag italokat kóstolhattak gyermekek, felnőttek a Dunamenti Regionálás Vízművek Zrt. sátránál, ahol a víztakarékos életmódról is sok szó esett. A Diófa Nagycsaládosok Egyesülete sátrában Pásztohy Panka meseíró olvasott fel a kisgyermekeknek.

A Révész István Helytörténeti Gyűjtemény vezetője, Kerekes Dóra helytörténész vezette nagy sikerű kvízjátékon a település múltjának ismeretéről tehettek tanúbizonyságot a versenyzők. A legjobb eredményt Tóth Eszter, a város főkertésze érte el.

    Látható volt a városba érkezett Szent Korona installáció, s az érdeklődőknek Woth Imre, a Magyar Királyi Koronaőrök Egyesületének elnöke mutatta be ezt a különleges látványosságot. 

  • Amikor a Fő teret rendbehozták, 2014-ben, akkor költöztünk Dunakeszire – mondta Felföldi Diana. – Nagyon megszerettük a várost, családközpontú a település, nagyon fontos a városvezetésnek is a fiatalság. A Meseház Óvodába járunk, a fiunk, Máté a Bárdos Lajos Általános Iskolába kezdi majd ősszel a tanulást, és nagyon örülünk a Diáknegyednek is. A férjem Felföldi Pál, a három és fél éves kislányunk Felföldi Amira. A férjemmel együtt Dunakeszin dolgozunk.  

    A Nagyszínpadon fellépett a Maszk Bábszínház valamint a Matiné Zenekar. Sajnos kora délután eleredt az eső, így a szabadtéri programoknak vége lett. A közönség a Nagyszínpad előtti sátor alatt gyülekezett, itt ugyanis elkezdődött a kora délutáni program. Bevezetőben Piros Krisztina előadásában elhangzott Dunakeszi dala.

    Felidézte Dunakeszi fejlődésének fontos állomásait Tuzson Bence, a térség országgyűlési képviselője. Kiemelten szólt a korábbi iskolaépítésről, a Diáknegyedben megépülő két új középiskoláról és azokról a korszerűsítésekről, melyek nyomán a település egyre élhetőbb.

    Nyíri Márton alpolgármester hirdette ki a Zöld Dunakeszi Program jegyében az óvodások valamint általános iskolások számára meghirdetett rajzpályázat eredményét. A nyerteseknek a díjakat Tuzson Bence, a közönség díjat Tóth Péter, a DMRV Zrt. kommunikációs referense adta át.

    Ezt követően a Veni Vidi Vici Alapítvány képviselője megköszönte a városvezetésnek az elmúlt négy évben nyújtott támogatást. Helyet kaptak a sérült gyermekek oktatására a Krisztus Király Római Katolikus Általános Iskolában, anyagi támogatást kaptak többek között a kupakgyűjtő akció segítségével. 2019-ben egy rendezvény keretében többek között az egyik sérült gyermek, Bálint találkozott Gera Zoltán labdarúgóval, melyről Nánási Pál fotóművész készített egy felvételt. Ezt a fotót kinagyítva most átadták a neves labdarúgó jelenlétében Dióssi Csaba polgármesternek, aki elismeréssel beszélt az alapítvány tevékenységéről. Vámos Róbert, a Dunakeszin jól ismert grafikusművész, akinek alkotásai számos helyen láthatók, egy Dunakeszi 45 elnevezésű táblaképet adott át Dióssi Csabának, aki zárszóként elmondta, hogy 1977. augusztus elseje óta igazi lokálpatrióták dolgoztak a településért, és szóljon a taps mindazoknak, akik az elmúlt negyvenöt évben a közösségért tevékenykedtek. 

    Az édesség kedvelői örömére sor került a város tortája kiosztására, majd a családi nap a Bagossy Brothers Company koncertjével fejeződött be.

Katona M. István

A szerző felvételei

Még szintén érdekelheti...