Sport

Április 6-án kezdetét vette a Magyar Lhoce Expedíció 2022

Suhajda Szilárd, a K2 első magyar megmászója, 2022-ben új, hosszútávú himalájai projektbe kezd. Az úgynevezett The Big Five kihívás során Földünk öt legmagasabb hegycsúcsát szeretné elérni, első magyar állampolgárként, az eddigiekhez hasonlóan mesterséges oxigén használata és magashegyi teherhordók alkalmazása nélkül. Ezen sorozat részeként április 6-án vette kezdetét a Magyar Lhoce Expedíció: a 8516 méteres hegycsúcs a negyedik legmagasabb a világon. Ide indult Suhajda Szilárd április 6-án az esti órákban.

2019-ben Suhajda Szilárd elérte a K2 8611 méteres csúcsát: ezzel – magyar állampolgárként, oxigénpalack nélkül – ő járt az eddigi legmagasabb hegycsúcson.

„Annak ellenére, hogy jártam már abban a magasságban, ahová most készülök, ugyanúgy izgatottan indulok el. Egy ekkora hegyen mozogni, különösen nyolcezer méter felett, a rutinnal sem lesz könnyebb vagy veszélytelenebb. Félek, mint ahogy mindig. És persze nagyon várom!” – mondta Szilárd.

Egy nyolcezres expedíció általában két hónapig tart. A hegymászó a szervezetét úgynevezett akklimatizációs körök során szoktatja az oxigénhiányos környezethez, ami azt jelenti, hogy egy a hegyen elért bizonyos magasság után visszamegy az alaptáborba és néhány nap regeneráció után újabb magasságba mászik. Mivel nagyjából egy hónap ingázás szükséges a hegyen ahhoz, hogy megkezdődjön a csúcsmászás, így arra várhatóan május második felében fog sor kerülni.

A Lhotse az Everesttől délre található, főcsúcsa 8516 méter, ezzel a negyedik legmagasabb hegy a világon. A Nepál és Kína határán emelkedő hegyet 1956-ban mászták meg először egy svájci expedíció tagjai. A csúcsra vezető, úgynevezett nepáli normál útvonal áthalad a Khumbu-jégesésen, a meredek Lhoce-falon, a kőhullásnak kitett Reiss-kuloáron (avagy Lhoce-folyosón), legfőbb nehézségét azonban az extrém magasság jelenti: a csúcsrégióban harmadannyi levegő jut a tüdőbe minden egyes lélegzetvételre, mint a Kárpát-medence magasságában.

Legindi Tímea

Még szintén érdekelheti...