Kultúra

Lezajlott a Dunakeszi Helytörténeti Vetélkedő

Felső tagozatos diákok körében 23. alkalommal rendezték meg Dunakeszin, a Városi Helytörténeti Vetélkedőt, melynek hagyományosan a Kőrösi Csoma Sándor Általános Iskola adott otthont. A szellemi megmérettetésen ezúttal négy tanintézmény négy-négy fős csapata vett részt. 

    Ma már történelemnek számít, amikor 1993-ban Mucsa Csabáné akkori igazgató-helyettes a lokálpatriotizmus erősítése szándékától vezérelve gondolta azt, hogy az alsó tagozatos tanulók körében helytörténeti vetélkedőt lehetne szervezni. Az ügynek megnyerte a helytörténeti kutatókat és a város fejlődéséért tenni szándékozókat, közülük elsőként Borbély Emma okleveles főkönyvtárost, aki a vetélkedők anyagát készítette és a versenyeket vezette. Legfőbb támogatója Szakáll Lászlóné Lujzi néni, a város helytörténeti anyagának lelkes gyűjtője, jelenleg Dunakeszi díszpolgára, fővédnöke Hámor József az akkori Városvédő Egyesület elnöke volt.  

    Pár évvel később az alsó tagozatos versenyt felváltotta a felső tagozatos vetélkedő, melynek fő szervezője Harangozó Katalin tanárnő volt. Fővédnöknek már akkor megnyerték Dallos Gyulát, a magyar lovassport örökös bajnokát, aki jelenleg miniszteri biztos és Dunakeszi díszpolgára.

    A felsős vetélkedő 21. évében Szlobodnyikné Sas Ilona főszervező mellett bekapcsolódott a szervezésbe a Révész István Helytörténeti Gyűjtemény igazgatója, Dr. Kerekes Dóra.

    Ilyen előzmények, valamint a járvány miatti szünet után került sor  április 6-án a  helytörténeti vetélkedőre, melyen a Kőrösi Csoma Sándor Általános Iskolából három csapat, a Krisztus Király Római Katolikus Általános Iskolából két csapat, a Szent István Általános Iskolából ugyancsak két csapat, valamint a Dunakeszi Radnóti Miklós Gimnáziumból egy csapat „gyűrkőzött neki” a különleges, érdekes, a mai kor technikai vívmányait is igénybe vevő feladatoknak. Munkájukat háromfős zsűri, Szabóné Ónodi Valéria, a DÓHSZK igazgatója, Kerekes Dóra, valamint Nyíri Márton alpolgármester kísérte figyelemmel.

     A vetélkedőt Kárpáti Zoltánné igazgató asszony, a verseny háziasszonya nyitotta meg, majd elkezdődött a csapatok „vándorlása”. Az egyes állomások egy-egy osztályteremben voltak, melyeket a csapatok sorban kerestek fel. Csak ízelítőként, az egyik teremben okos falitáblán kellett puzzlefeladatot megoldani, másutt az okostelefont kellett igénybe venni. Interjúkat kellett készíteni, melyeket a zsűri tagjai laptopokon, fülhallgatókon egyenesben követhettek nyomon. Az újdonságnak számító szabaduló szoba mellett voltak persze hagyományos feladatok is, többek között kézművesség, keresztrejtvény, valamint az aulában tárgyfelismerés, melynek keretében ezúttal vallási témájú hagyományos tárgyakról kellett rövid ismertetőt tartani.

    A rendkívül jól szervezett, gördülékeny, üresjáratoktól mentes, az időkereteket jól kihasználó, több mint három órás vetélkedő végén, a zsűri értékelését követően került sor a díjátadóra. Szoros küzdelemben első lett a Krisztus Király iskola „Elemisták” csapata (Fk: Bogdánné Kristály Mónika). Második helyen végzett a Krisztus Király iskola „Táncsics úti diákok” csapata (Fk: Varga Balázs). Harmadikként a Kőrösi iskola „Duna-parti négyek” (Fk: Kaszáné Szekeres Erika) csapata fejezte be a vetélkedőt. Az első helyezettek és minden felkészítő tanár Sajdik Ferenc: Gyerekkorom Dunakeszije című könyvét, a győztes diákok egy-egy F9 bluetooth fülhallgatót, valamint a tanárukkal együtt Muzsnay Ákos Munkácsy-díjas képzőművész erre az alkalomra alkotott emlékérmét vehették át. Valamennyi csapat Dunakeszi emblémás tárgyakból összeállított ajándékcsomagját is hazavihetette.

    Nagyon jól előkészített, tartalmas feladatokban gazdag volt a vetélkedő – mondta kérdésünkre Nyíri Márton. A gyerekek munkáján érződött, hogy alaposan felkészültek a versenyre, és kiváló munkát végeztek a felkészítő tanárok.

– Különleges, újszerű feladatokkal készültünk, és célunk volt, hogy a mai világ digitális kihívásainak megfelelően tegyük érdekessé a versenyt – fogalmazott Kárpáti Zoltánné. – Arra is törekedtünk, hogy a gyerekek munka közben ne kerüljenek egy légtérbe, azért választottuk az akadályverseny formát. Az idei verseny fő témája Dunakeszi vallási élete volt, e köré szerveződtek a feladatok. Korábban létrehoztam egy honlapot (www.dunakeszihelytortenetivetelkedo.blogspot.com), melyen többek között visszakövethetők az elmúlt évek versenyei, támakörei, feladattípusai, ezzel is segítve a felkészülést.

    Az idei verseny fő támogatója most is Dunakeszi Város Önkormányzata, a támogatók között volt a Kőrösi iskola közhasznú alapítványa, a helytörténeti gyűjtemény, Dallos Gyula és Szakáll Lászlóné. 

Katona M. István

A szerző felvételei

Még szintén érdekelheti...