Kitekintő

A PLUSZ, amit ad az Erasmus+ Tanulmányúton négy csodálatos országban!

A Dunakeszi Széchenyi István Általános Iskola 2013 óta pályázik Erasmus+ keretében támogatott projektek megvalósítására. A 2020-ban ötödik alkalommal nyert projektünket a pandémia miatt csak idén tudjuk befejezni.

Öt munkatársunk tanártovábbképzéseken vett részt az unió számos országában. Volt köztük két, kifejezetten nyelvtanároknak szóló módszertani képzés, angol nyelvtanfolyam, általános szakmai képzés, iskolalátogatás. Programunkban szerepelt egy, az alsós matematikatanítás módszertanát fejlesztő tanfolyam – magyar nyelven. Nemcsak tanáraink pedagógiai eszköztára bővült, hanem lehetőségük adódott nemzetközi közegben ismerkedésre, tapasztalatcserére, a szabadidőben pedig, valamint a képzések tartalmi részeként az országok, városok műemlékeinek, kultúrájának, természeti kincseinek megismerésére. Ebből következnek élménybeszámolók a teljesség igénye nélkül.

Írország, Dublin

A kurzusválasztásaim során kiemelt szerepet töltött be az ír szemlélet és a főváros mélyebb megismerése is. A sokszor kedvezőtlen időjárás ellenére, töretlen lelkesedéssel fedeztem föl a különböző kulturális nevezetességeit. Elsősorban irodalmi vonalon elindulva, megtekintettem Oscar Wild emlékházát, majd a róla készült szobrot a Merrion Square-en, végül a Dublin Writers Múzeumot. Különleges élmény volt megélni azt, amit korábban csak tankönyvekben láthattam. További művelődésre volt lehetőségem a National Múzeum, illetve a Trinity College megismerésekor is, amelyek említése csupán ízelítő abból a számos múzeumkínálatból, amelyet a város rejt. Történelmi vonatkozását tekintve, a nemzeti múltra emlékeztető szobrok, épületek, templomok ékesítik a várost. Mindenképpen ajánlom megtekinteni a dublini várat, a Szent Patrik székesegyházat és a Chester Beatty épületét.

Az ír tradíció része a Temple Bar nevű szórakozó-egység, ahol különféle pubokban kóstolhatjuk meg a helyi italokat, kiváltképpen a híres Guinness sörmárkát. Érdemes megtekinteni a Phoenix parkot illetve az állatkertet is, ha nagyobb kirándulást szeretnénk tenni a belvároson kívül. Az írek különleges jelentőséget tulajdonítanak a  hárfa szimbólumnak, amely az ír népzenéhez köthető hagyományos hangszerük.

Szent Patrikhoz, Írország védőszentjéhez köthető a háromlevelű lóhere, amely a szentháromságot jelképezi, valamint a kobold szimbólum, amely a szerencsét, gazdagságot hozza el a helyieknek a hiedelem szerint.

A város kulturális sokszínűsége, az emberek közvetlensége, és a szokások, hagyományok tisztelete miatt különleges élményt nyújt Írország, minden idelátogató számára.

Zsuponyó Ágnes

***

Olaszország, Firenze

A várost évente 16 millió turista látogatja meg, akik gyönyörködni szeretnének a reneszánsz szülőhelye által nyújtott művészeti értékekben, sétálni a szűk macskaköves utcákon, látni a gyertyafényben úszó kápolnákat valamint megkóstolni a toszkán konyhát. Firenze az UNESCO Világörökség része. A belváros kis sétával bejárható, minden fontosabb látványosság közel van egymáshoz. A Dóm tér a leghíresebb látnivalók egyike a városban. Itt áll a zöld-fehér márvánnyal díszített Santa Maria del Fiore, a Keresztelőkápolna és a Dóm múzeuma, ahol a dóm eredeti alkotásait őrzik.  Innen nem messze található a  Palazzo Vecchio, a városháza, a Loggia dei Lanzi különböző értékes ókori és reneszánsz kori szoborral, köztük Cellini híres Perszeusza. A téren áll Michelangelo Dávidjának a másolata, valamint Bartolomeo Ammanati Neptun kútja. Rögtön mellette áll az Uffizi képtár, amit semmiképp sem szabad kihagyni.  A világ egyik leggazdagabb reneszánsz képtára. Botticelli Tavasza, a Vénusz születése, Leonardo  Angyali üdvözlete, Michelangelo Szent családot ábrázoló műve is itt látható.

Az Arno folyóhoz érkezvén átgyalogolhatunk a híres Ponte Vecchio hídon. A legjellegzetesebb középkori híd Olaszországban, a Vasari folyosó alatt csillogó ékszerboltok kaptak itt helyet, emiatt az aranyművesek hídjának is nevezik. Ha követjük a Vasari folyosó vonalát, akkor eljuthatunk a Pitti Palotához, a Medici család rezidenciájához. Erre is rá lehet szánni egy napot, mert nemcsak a palota termei nyújtanak kulturális gyönyört, hanem a körülvevő Boboli Kert is. Annyi szépség, annyi történelem, annyi művészet, annyi dráma bújik itt meg, hogy tátva marad a szánk, és próbáljuk magunkba szívni a kultúrát, a szépséget. Hamar rabul ejt a kultúra és a hangulat. Biztosan visszatérek még ide, mert Firenzét nem elég egyszer látni.

Dubován Julianna

***

Spanyolország, Barcelona

Sikeres intézményi pályázat eredményeképpen egy egész hetet töltöttem Barcelonában. Imádom a tengerpartját, a színes, Gaudí által tervezett épületeit, a gótikus negyed nyüzsgő szűk utcáit; a tapast, paellat, sangriát, és a város szellemiségét. Barcelona fekvése lenyűgöző, egyik természetes határa a Földközi-tenger partja, a másik a Collserola hegylánc, illetve a Besós és Llobregat folyók által körül ölelt terület. A szállásunktól busszal lehetett végig utazni a város nevezetes pontjait érintve egészen a Barcelonata tengerpartig. Az iskolánk Barcelona leghíresebb utcáján a La Ramblán volt. Ez a város ütőere, ahol éjjel-nappal pezseg az élet. A Plaza Catalunya és a Port Vell között húzódó, platánfákkal szegélyezett korzó a város legnyüzsgőbb pontja, mágnesként vonzza a turistákat, gyors betekintés nyújtva a katalán kultúrába és építészetbe. A szuvenír árusok, utcazenészek, pantomimesek, festők, portrérajzolók és az élő szobrok mind részei a folyamatosan változó utcaképnek, Barcelona kortárs mikrokozmoszának. A La Rambla Barcelona óvárosát két jól elkülöníthető részre osztja, a turisták körében is népszerű Barri Gòtic-ra (Gótikus negyed) az egyik oldalon, és a kicsit kopottabb, de igazán trendi El Raval-ra a másikon. A Las Ramblas központi fekvésének köszönhetően kitűnő kiindulópont a katalán főváros felfedezésére.

Egy délutánt a Güell parknak szenteltük, a színek, a formák és a szürrealizmus jegyében. Közben folyamatosan kerestük Gaudi kezének nyomait a városban. Az iskolába járás mellett sikerült Gaudi által tervezett lakóházakat is meglátogatni, a Casa Batllót és a La Pedrerat.

A tengerpart könnyen elérhető egy negyed órás sétával a Kolumbusz szobortól, vagy ha a metróra szállunk, akkor a Barceloneta megállótól kell sétálni egy picit. La Gamba mellet elhaladva gyönyörű pálmafás sétány visz a homokos, ingyenes tengerpartig, ahol a kristálytiszta vízben a legnagyobb biztonságban lehet pihenni. Az út után elmondhatom, hogy Barcelona mindig a kedvenc városom marad, ahova bármikor, bármennyi időre szívesen visszamennék. Sok kihagyhatatlan látnivaló van ebben a városban, és semmivel sem összehasonlítható az atmoszférája.

Fucskó Anna

***

Izland, Reykjavík

A természeti csodák szigete, Izland egyre népszerűbb utazási célpont. A korábban, számunkra szinte teljesen ismeretlen, távoli ország egyre közelebb kerül hozzánk is. A vulkánok, gleccserek, gejzírek világa, a hegyek, az óceán, a táj lenyűgöző szépsége, a sarki fény látványa felejthetetlen élmény! A képzés részeként két kirándulásra vittek el bennünket. A Thingvellir Nemzeti Park az UNESCO Világörökség része, ahol Európa legnagyobb vízesését, a feltörő gejzírek látványát csodálhattuk. Reykjavíktól dél-keleti irányba indulva megálltunk gleccsert nézni testközelből, gyönyörködtünk vízesések és az Atlanti-óceán hatalmas hullámainak látványában. A kirándulás kihagyhatatlan része a vulkanikus tevékenység következtében kialakult, bazaltoszlopokkal szegélyezett fekete homokos tengerpart. Az ország természeti szépsége, flórája és faunája, termálvizes lagúnái különlegesek. A bő egy évtizede fellendült turizmus nemcsak az extrém sportok kedvelőit vonzza, hanem a természet szépségében gyönyörködni vágyó emberek sokaságát is a világ minden részéről.

Felemelő érzés volt eljutni ezekre a helyekre, még akkor is, ha az időjárás kihívások elé állított minket. A márciusi télben havazás, eső, 80-105km/órás szél, vihar, kevés napsütés váltogatta egymást. Izlandon az időjárás általában zord, rendkívül változékony. Ezzel tanultak meg együtt élni a helyiek: küzdeni a természet erőivel szemben. Talán emiatt alakulhatott ki az izlandi emberek nyugodt, harmónikus természete. Ahogy a mondásuk tartja: „Ne aggódj, valahogy úgyis lesz!”

Hudacsek Éva

Még szintén érdekelheti...