Belföld

Többségben vannak Vácon is a keresztény-nemzeti politikai oldal támogatói

Ahogy az már csak lenni szokott, zsúfolásig megtelt a Piarista Kilátó Központ nagyterme a Rétvári Bence országgyűlési képviselő kezdeményezésére életre hívott Váci Polgári Estek legutóbbi eseményére, az április 28-án rendezett alkalmon Mráz Ágoston Sámuel politológus, egyetemi tanár, a Nézőpont Intézet alapítója, igazgatója volt a meghívott vendég – írja a vaconline.hu.

Telt házas rendezvény volt ezúttal is a Váci Polgári Est – Fotó: VácOnline

Az élénk érdeklődés ismételten ékes válasz volt az eseménysorozattal kapcsolatban az egyik balliberális lapban, portálon megjelent pikírt megjegyzésre is, miszerint nagy igény lehet a városban ezekre az estekre – nos, igen, ez erősen így igaz, bármennyire nem tetszik a fanyalgóknak.

Ezúttal két piarista öregdiák volt az est két főszereplője, a házigazda Rétvári Bence ezzel kapcsolatban megjegyezte, hogy az ő egyik legkedvesebb tanára lett pár évvel később a politológus vendég, Mráz Ágoston Sámuel osztályfőnöke – mindketten szóltak is pár méltató szót ennek kapcsán a piarista rend égisze alá tartozó befogadó intézményről.

Rétvári Bence, Mráz Ágoston Sámuel és a Fábián Fédra – Fotó: VácOnline

Az alig egy hónappal ezelőtti országgyűlési választások értékelésére térve Mráz Ágoston Sámuel leszögezte: a pártválasztás vonatkozásában a voksolás elsősorban Orbán Viktor miniszterelnök és kihívója megítéléséről szólt, s a végeredmény több mint meggyőző, ami komoly felhatalmazást ad a kormányfőnek és a mögötte álló pártszövetségnek egyaránt.

A politológus Dobrev Klára nevét említette arra a kézenfekvő kérdésre, hogy a baloldali előválasztás indulói közül ki lehetett volna esetleg erősebb kihívója Orbán Viktornak Márki-Zay Péternél.

Mráz Ágoston Sámuel politológus, egyetemi tanár, a Nézőpont Intézet alapítója, igazgatója volt a meghívott vendége a Váci Polgári Estek legújabb eseményének – Fotó: VácOnline

– Ugyanakkor ne legyen kétségünk afelől, hogy a balliberális oldal erőinek irányítója egyértelműen nevezett hölgy férje, Gyurcsány Ferenc. A saját térfelén úgymond mindent visz, mindenkit maga alá gyűr, noha az egész népesség körében összességében folyamatosan és töretlenül nagyon nagy az elutasítás vele szemben. Tehát amíg ő úgy gondolja, hogy több Gyurcsány kellene, addig a közvélemény-kutatások alapján egy is sok, de ezzel ő látszólag nem foglalkozik – fogalmazott a vendég.

Szintén kérdésre válaszolva megemlítette: bár a fővárosban jobbára az ellenzék jelöltjei nyertek, azért itt is erősíteni tudott a Fidesz-KDNP pártszövetség, és nagyon fontos prioritásnak kell tekinteni a további budapesti erősödést.

Helyi párhuzamként Rétvári Bence kijelentette: Vácott is ez a cél, annál is inkább, mivel mind a város egészét, mind az egyes önkormányzati képviselői körzeteket tekintve egyértelműen az látszik, hogy erős többségben vannak a keresztény-nemzeti politikai erők támogatói.

– Erre az eredményre lehet építeni, hiszen az április 3-ai választáson meggyőzően többen támogatták a Fidesz-KDNP-t, mint a sok párti balliberális összefogás erőit, szinte minden körzetben több mint 30 százalék különbség mutatkozott a javunkra. Magyarán a választók várják a híreinket, azt, hogy az alig több mint két év múlva esedékes önkormányzati választáson megfelelő alternatívát tudjunk kínálni a mostani városvezetéssel szemben. Ezt a munkát máris el kell kezdeni – hangsúlyozta az újraválasztott országgyűlési képviselő.

A Váci Polgári Est eseménysorozat keretében a következő alkalom egy vitaest lesz: Rétvári Bence ezúttal Schiffer András egykori országgyűlési képviselővel, az LMP egyik alapítójával, volt társelnökével elemzi majd a politikai élet aktuális kérdéseit.

Ribáry Zoltán (vaconline.hu)

Még szintén érdekelheti...