Sport és turizmus

Magyarország első kerékpáros Duna-hídja a Szentendrei-szigetre vezet majd

Önmagába horgonyzott függőhidat álmodott meg a tervező Kisoroszi és Dunabogdány között. Már 2021 májusában megkezdődtek a környezetvédelmi egyeztetések, melyek alapján a kisoroszi oldalon a Hajós utcánál haladó nyomvonalat, a dunabogdányi oldalon a vízmű területének felhasználásával kialakított hídfőbe csatlakozó nyomvonalat választották a tervezők.

A beruházás során egy 21 kilométeres EuroVelo 6 kerékpárút is készül Kisoroszi és Szigetmonostor között. Ez a bicikliút az Atlanti-óceán francia partjait a Fekete-tenger romániai részével összekötő európai kerékpáros út része lesz.

A híd szerkezete speciális lesz, úgynevezett önmagába horgonyozott függőhídként fog megépülni. A függőhidaknak ez egy ritka fajtája, mert itt a főkábelek nem a híd mögötti tömbbe vannak bekötve, hanem a hídpályát alkotó főtartóba. Emiatt olcsóbb, kevesebb környezeti kárral jár. A hídon elhelyezett pihenőhely pedig lehetőséget teremt a természet és a hídszerkezet megcsodálására, divatos szóval szelfipontként használható majd.

Jelenleg még a kiviteli tervek befejezése hátra van.

Forrás: www.magyarepitok.hu

Még szintén érdekelheti...