Sport és turizmus

Közösségi összefogással újultak meg a börzsönyi útjelző táblák – interjú

Akik szeretnek túrázni és gyakran járják a Börzsöny hegyeit, azoknak bizonyára feltűnt, hogy szebbnél-szebb turista táblák kerültek kihelyezésre 2022 ősz folyamán. Ennek az akciónak a kivitelezéséről szól az alábbi interjú. Barátommal, Kenyeres Oszkárral ötletgazdával, a Duna TV népszerű Hazajáró című turisztikai műsor szerkesztőjével beszélgettem, aki nem mellesleg a Váci Nemzeti Körnek is tagja.

Kinek a kezdeményezése volt új táblák kihelyezése a Börzsönyben?

Megismertetni, megóvni és megszerettetni – ezt a három jelszót tűztük zászlónkra, mikor 1999-ben megalapítottuk a Börzsöny Akciócsoportot. Gyakran járva a Felvidék hegyeit, irigykedve figyeltük, hogy a Nagy-Fátrától a Csergőig, a Kis-Kárpátoktól a Vihorlátig mindenütt egységes útbaigazító táblák segítik a túrázókat. A csonkahoni hegységekben csak elvétve láttunk erre példát, így a sokrétű tevékenységünk „zászlóshajója” a „táblázás” lett. Két sikeres pályázatnak köszönhetően, 2001-ben a Duna-Ipoly Nemzeti Parkkal közösen fogtunk hozzá az Országos Kéktúra börzsönyi szakaszának és a frekventált helyek betáblázásához, amely munkába az Ipoly Erdő is besegített. Az elmúlt két évtizedben sem hagytuk sorsára ezeket az oszlopokat, 2011-ben például minden még meglévő táblánkat felújítottuk, ám már nagyon időszerű volt egy nagy ráncbaszedés. Így értünk el 2022-be, mikor a Váci Nemzeti Kör, a Börzsöny Akciócsoport és a Hazajáró Egylet összefogott, hogy felújítsa a börzsönyi táblarendszert és újakat helyezzen ki.

Hány darab került kihelyezésre?

Összességében 38 helyszínen 224 táblát tettünk ki. Ez 38 kirándulást jelentett, 38 remek helyet, 38 börzsönyi élményt.

Csak a régiek cseréje történt vagy bővült az eddigi útjelzők száma?

Mertünk egy nagyot álmodni, így a meglévő táblák felújítása mellett arra gondoltunk, hogy betáblázzuk a Börzsöny Vulkántúra útvonalát, oszlopok kerülnek a könnyen benézhető jelzésváltásokhoz. 

Miért vált szükségessé a táblák kihelyezése?

Egyrészt a terepen lévő tábláink többsége ramaty állapotban volt, sok helyre szinte a 24. órában érkeztünk, másrészt az utóbbi években megváltoztak a turistajelzések, illetve ma már könnyebb lemérni az útvonalakat, ez is indokolt egyfajta pontosítást.

Milyen anyagi forrásból lett fedezve a legyártás költsége?

Két évtizeden át saját zsebből fedeztük a táblák felújítását, mire idén a Váci Nemzeti Kör sikeresen pályázott a Bethlen Gábor Alapkezelőhöz. Első lépésben megterveztük a táblákat, amit a diósjenői székhelyű Dekornet Bt. gyártott le nekünk. Körülbelül egy hét volt, míg lefestettük a műanyag alá kerülő fatáblákat. A pályázati pénz pont eddig tartott, innen már az önkéntesek szabadidejétől és energiájától függött, hogy a táblák mikor kerülnek ki a terepre.

Mikor lettek kihelyezve az új táblák?

Vénasszonyok nyarán indultunk, az első hószállingózás idején végeztünk, így szinte napról-napra élhettük meg az ősz legszebb pillanatait, már csak ezért megérte.

Milyen információk olvashatóak le a táblákról?

Egy oszlop mindig a helymegjelölő táblával kezdődik, amelyen ott van, hogy éppen hol és hány méter magasan vagyunk. Ez alatt jönnek sorra a különböző jelzésű irányjelző táblák, amelyeken általában 3 útbaeső helyszín van a távolság és becsült idő adataival. Ezek az oszlopok mindig turistajelzések találkozásánál állnak. Van olyan helyszín, ahol két jelzés fut össze, de van, ahol 5 jelzés találkozik. Utóbbi esetben 3-4 óra egy ilyen oszlopot feltáblázni.

Mennyire időtállóak ezek a táblák?

A 20 évvel ezelőtt kihelyezett tábláink közül sok a mai napig kiállta az idők viharait. Ezek még fémből készültek, amelyek persze a könnyen megközelíthető helyeken a színesfémgyűjtők prédájává váltak. Ez miatt egy idő után átálltunk a műanyagra, de szerencsére profi cégekkel dolgozunk, így ezek is időt állónak bizonyultak. Más kérdés a műanyag alatti fatábla, azokat gyakrabban kell cserélni.

Kik segítették a szervezők munkáját a konkrét kihelyezéskor?

A legbüszkébbek talán arra vagyunk, amilyen széles összefogással valósult meg ez a terepi munka. A nemzeti park természetvédelmi őrétől az erdészig, a helyi civil egyesületektől a falusi járókelőig, sokan segítettek be alapcsapatunknak, így talán elmondható, hogy ezek nem a mi oszlopaink, hanem minden olyan túrázóé, egyesületé, szervezeté, aki a Börzsönyre otthonaként tekint.

Milyen újabb közhasznú tervük körvonalazódik, amelybe civilek is bekapcsolódhatnának?

Egy olyan közösség épült körénk, hogy annak lelkesedését, energiáját kár lenne veszni hagyni, ezért sikeres pályázattól függetlenül, saját erőből is folytatjuk a táblázást. Ezen túl valamikor tavasszal útjára indítunk egy Vác turistája mozgalmat, amelyben a város közigazgatási határán belüli turisztikai attrakciókat kell felkeresni. Ennek részleteivel hamarosan jelentkezünk.

Boldog Új Évet kívánunk mindenkinek!

Kenyeres Oszkár, Konopás Attila

Még szintén érdekelheti...