Sport

VSD Labdarúgó- és Futsal Szakosztályának 2022-es teljesítménye sokáig felejthetetlen lesz számunkra

A VSD Labdarúgó- és Futsal Szakosztályának 2022-es éve sokáig felejthetetlen lesz számunkra, hiszen a kezeink között pallérozódó gyermekeinkkel, illetve a felnőtt csapatainkat alkotó játékosokkal, stábtagokkal számtalan csodálatos, örömteli pillanatot élhettünk át.

A Magyar Labdarúgó Szövetség, illetve partneregyesületeink jóvoltából több alkalommal tekinthették meg növendékeink a magyar labdarúgó válogatott, vagy az NB I-es partneregyesületeink mérkőzéseit, sőt sok esetben a játékosok bekísérésénél, illetve a labdaszedésnél is feladatot kaptak gyermekeink. Ilyen szempontból az év legemlékezetesebb eseménye a Magyarország-Görögország válogatott találkozó volt, ahol mind a két feladatot a Városi Sportegyesület Dunakeszi ifjú labdarúgói láthatták el. Két partneregyesületünk, az MTK Budapest FC-Sándor Károly Labdarúgó Akadémia és a Budapest Honvéd FC-MFA az idén több alkalommal lehetőséget biztosított növendékeink számára, az általuk szervezett edzéseken való részvételre. Ezúton köszönjük mindenkinek, aki segített bennünket ezeknek a lehetőségeknek a létrehozatalában.

Eredményes az együttműködés az MLSZ-szel és két NBI-es klubbal

Márciusban elindult szakosztályunk tehetségprogramja, amely lehetőséget biztosít a játékosainknak a csapatedzéseken felül különböző felmérésekre és képzésekre. Jelenleg 48 sportoló vesz részt a programban, aminek kínálatában kiscsoportos edzések, sportcoach foglalkozások, egészségügyi adatok monitorozása és videóelemzés is szerepel. Reméljük, hogy a program beváltja a hozzáfűzött reményeinket és minél több sportoló fejlődését tudjuk segíteni.

A nagyobb korosztályokban heti rendszerességgel tartott erőnléti edzésekkel bővült a felkészülés a mérkőzésekre. A június – immár hagyományosan – a táboroztatás jegyében telt: 6 turnusban összesen 189 gyermek táborozott nálunk a nyári szünetben. A tábor ideje alatt idősebb növendékeinknek lehetőséget biztosítunk a táborban való segédkezésre is, amely – csakúgy, mint a decemberi karácsonyi ajándékosztásban való részvételi lehetőség – nagyszerű közösségépítő erővel rendelkezik, emellett pedig beleszámít a srácok 50 órás közösségi idejébe is.

Kedveltek az edzőtáborok

Augusztusban 58 fővel a siófoki Touring&Sport Hotelben edzőtáborban vett részt több korosztályunk, ahol három korosztályra bontva a reggeli futás mellett napi 3 edzéssel készültek a szezonra a srácok. Az edzések mellett egy kis kikapcsolódásra is volt lehetősége a fiataloknak, kihasználva a Balaton közelségét.

A szakosztállyal együttműködve egyre sikeresebb a kapusiskola is. Tarjányi László és Németh Attila mellett ősztől Bajusz Szabolcs is segíti a fiatal hálóőrök képzését. Három kapusedzőnk több mint 30 VSD-s kapussal foglalkozik heti rendszerességgel, emellett egyre több „külsős” kapus csatlakozik a programhoz, ami szintén azt bizonyítja, hogy kiváló munka folyik a foglalkozásainkon.

Az OviFoci program 2021 októberében, majd a Covid-járvány okozta egy éves kényszerszünet után indult újra. A gyermekek már nagyon várták, hogy újból elinduljon a népszerű programunk, melyet nagyszerűen szemléltet, hogy egyidejűleg több mint 200 óvodás sportolt velünk az elmúlt másfél évben. A 2022-es évben rengeteg közösségi eseményt is megvalósítottunk, hiszen az MLSZ Intézményi Bozsik Program keretében 6 fesztivált is szerveztünk, valamint lebonyolítottuk az I. VSD Puma OviKupát is! Fő célunk, hogy a legkisebbek is kedvet kapjanak a közösségi foglalkozásokon és eseményeken való részvételre, valamint elsajátíthassák a szükséges labdaérzékeléses és mozgáskoordinációs alapokat az óvoda keretein belül. Nagy örömünkre jelenleg közel 50 óvodás korú gyermek már egyesületi programunkban is aktívan részt vesz, ezáltal ők már a technikai alapokat elsajátítva, versenysportra készen kezdhetik el az iskolát, és csatlakozhatnak a VSD családjához.

Népszerűek és sikeresek a tornák

Szakosztályunk, mint a régió körzetközpontja hétről-hétre több száz gyermeket mozgat meg a Bozsik Egyesületi Program Tornáin és Fesztiváljain keresztül, melyeknek a Magyarság Sporttelep ad otthont. A téli időszakban három Bozsik Teremtornát szervezünk a gyermekek télen történő versenyeztetési lehetőségének fenntartására. Idén is számtalan izgalmas mérkőzést és rengeteg szép megoldást láthattunk a tornán szereplő játékosoktól. Tavaly kezdődtek a Bozsik kiválasztó edzések a Fóti úti Sportcentrumban. A kéthetente megrendezésre kerülő foglalkozásokra a Dunakeszi Körzetközponthoz tartozó egyesületek legtehetségesebb labdarúgói kapnak meghívást. A sportolókkal két csoportra bontva foglalkozik szakmai vezetőnk, Csordás Simon, illetve a Tehetségközpontunk, a Gödöllői SK egyesületétől delegált szakember. A cél, hogy a körzet legtehetségesebb játékosai számára további fejlődési lehetőséget biztosítsunk. Utánpótlás csapataink a bajnoki rendszerek és a Kölyökliga küzdelmei mellett folyamatosan részt vesznek tornákon, kupákon is, mint például az MTK Partneregyesületi Tornái, a Gödöllői SK által szervezett kupák (pl. Sátor, Juniális), vagy a VSD által szervezett VSD Puma Kupa.

Júniusban került sor a VSD Szezonzáró Gálájára, ahol minden szakosztályból díjazták a legszorgalmasabb és legeredményesebb csapatokat vagy versenyzőket, illetve az év edzőit. Szakosztályunkból az U11-es és U13-as nagypályás, illetve az U15-ös és U17-es futsal csapataink mellett két edzőnk, Safar Tony és Katona Roland részesült elismerésben.

Egy osztállyal feljebb lépett a nagypályás labdarúgó csapatunk

Az év hozott két felnőtt bajnoki címet, melyek magasabb osztályú tagságot is eredményeztek a 2022/2023-as idényre: a nagypályás labdarúgó csapat a Pest megyei II. osztályú bajnokság Északi csoportjának megnyerésével lépett a Pest megyei I. osztályú bajnokság mezőnyébe, míg felnőtt futsal csapatunk a Regionális Futsal Bajnokság Budapesti 2. csoportjának aranyérmes pozíciójának köszönhetően szerzett indulási jogot a Férfi Futsal NB II. Keleti csoportjában való szereplésre. Labdarúgó csapatunk emellett a 2021/2022. évi Pest megyei II. osztályú felnőtt Bajnokok Tornáján a déli csoport győztesét, a Bugyi-OBO SE csapatát győzte le, míg a MOL Magyar Kupában a főtáblán is szerepelhettünk: az 1. fordulóban a Mezőkovácsházi TE elleni idegenbeli sikert követően a 2. játéknapon az NB III-as Szolnoki MÁV FC ellen egy kiélezett találkozóval zárult kupakalandunk. A nagypályás bajnoki cím éremátadóján ráadásul egy igen nagy elismerésben is részesültünk: az MTK Sándor Károly Labdarúgó Akadémia minden hónapban megválasztja a partneregyesületei közül a hónap játékosát. 2022 május hónapban a csapatunk U8-as labdarúgója, Szokolai Alex nyerte el ezt a címet a példamutató kitartásáért, amiért épp az éremátadón vehette át az elismerést!

Két bajnoki aranyérmet is nyertek a fiatal futsal csapataink

Egyesületünk teremben is sikeres évet zárt: a Pest Megyei Futsal7Vége küzdelmeire nagyon büszkén tekinthetünk vissza, ugyanis a 9 induló csapatunkból 7 a dobogón végzett! Csapataink összesen az alapszakasz és a rájátszás során 96 mérkőzést játszottak és 571 gólt rúgtak. Ezen felül három játékosunk – Tilki Lotár (U15), Atik Yusuf (U15) és Zalaegerszegi Zalán (U11) – gólkirályi címet is szerzett. A bajnokságokat három korosztályban sikerült aranyéremmel zárnunk (U20 felsőház, U15 felsőház, U11 III. osztály felsőház), egy ízben ezüstérem lett a szezon jutalma (U17 felsőház), míg három csapatunk tagjai bronzéremmel zártak a sorozat végén (U15 alsóház Észak, U13 II. osztály Felsőház, U11 III. osztály Alsóház). Gyermekeink kiemelkedő szereplése által a VS Dunakeszi lett a 2021/2022-es Pest megye futsal-éremtáblázat 1. helyezettje. Az U15-ös korosztályunk különösen sikeres szezont tudhat maga mögött, hiszen a Pest megyei bajnoki cím mellett növendékeink az őszi-tavaszi rendszerű Budapesti bajnokságban is aranyérmes pozícióban zártak!

Látványos a női szakág fejlődése

Női szakágunk szintén szép fejlődésen ment keresztül az elmúlt évben: a felnőtt csapatunk mellett tavaszra olyan szép számú növekedésen ment keresztül a kisebbek női szekciója, hogy az U14-es leánybajnokság mezőnyéhez csatlakozhattak fiatal növendékeink. Ez a fejlődés nyáron is töretlen volt, így ősszel a felnőtt és az U14-es bajnokságokba is nevezhettük csapatainkat, ahol a hölgyek egyre jobb eredményekkel zárják mérkőzéseiket.

Nagy örömünkre szolgál, hogy az év során két játékosunk is magára ölthette a címeres mezt: először Balogh Bence, a felnőtt labdarúgó csapatunk játékosa kapott lehetőséget, hogy bizonyítson a Pest Megyei Amatőr válogatott tagjaként, mely az UEFA Regions’ Cupban szerepelt. A Magyarországot képviselő megyei válogatott a négycsapatos spanyolországi tornán a 2. helyen zárt. Fiatal nagypályás és futsal kapusunk, Gémesi Gergő számára a 2022-es év túlnyomó része a több mint egy évig tartó, súlyos sérülését követő rehabilitáció jegyében zajlott. A 17 éves hálóőr az ősz végén visszatért nagypályán és teremben is a gólvonal elé, mi több, a Futsal NB II-ben nyújtott teljesítményére az U19-es futsal válogatott szövetségi kapitánya, Frank Tamás is felfigyelt: Gémó meghívást kapott az U19-es futsal válogatott Visegrádi Tornájára, aminek a csehországi Ostrava adott otthont. Fiatal játékosunk a válogatottal a második helyen zárta a felkészülési tornát.

Folyamatos az edzők képzése

Stábunk számára fontos, hogy szakmai tudásunkat folyamatosan gyarapítsuk. Az év elején Németh Antal UEFA Pro licences edző, a magyar utánpótlás-válogatott edzők szakmai vezetője tartott interaktív szakmai előadást a VSD-s, a Körzetközponthoz tartozó egyesületek és a Gödöllői Tehetségközpont edzői számára. Kacsó Botond és Kiss-Szegedi Réka MLSZ Grassroots Alap, Makk Levente MLSZ Futsal Alap, Németh Attila és Tarjányi László kapusedzőink MLSZ Goalkeeper “C” diplomával gyarapították végzettségeiket, míg technikai vezetőink, Vágner Attila és Végh Zoltán Amatőr Sportszervező tanúsítványt szereztek. Négy edzőnk a most futó szezon során is tanulmányokat folytat: Szabó Bence az UEFA B tanfolyamon, míg Makk Levente, Kiss Róbert és Vágner Attila az UEFA C képzésen bővíti tudását.

A VSD labdarúgó- és futsal szakosztálya igen színes, eseménydús 2022-es évet zár, reméljük az új esztendőben is hasonlóan változatos programokkal, eseményekkel és sikerekkel tudjuk szolgálni a kötelékünkbe tartozó gyermekeket, sportolókat, akiknek sikerekben gazdag boldog új évet kívánunk!

Somfai Krisztina

Még szintén érdekelheti...