Sport

Vácduka dicsőségéért indul a Nemzeti Vágtán

A 15. Nemzeti Vágta döntőjét október 1-jén és 2-án rendezik a budapesti Hősök terén – jelentette be Lázár Vilmos,  a Magyar Lovassport Szövetség elnöke Vácdukán dr. Rétvári Bence országgyűlési képviselővel, Makkos László, Vácduka polgármesterével és Ladányi Kovács Zoltán, a szervező Lovas-Show Kft. ügyvezető igazgatójával tartott közös sajtótájékoztatón. A többszörös fogathajtó világbajnok elmondta, hogy az évek óta óriási érdeklődéssel kísért kétnapos finálé előtt 13 elővágtát rendeznek határon innen és határon túl. A Pest megyei elővágtának Vácduka ad otthont június 11-én, a település színeiben a Tolna megyei Scharzenbart Bálint pattan nyeregbe.

Vácdukai sajtótájékoztató: Lázár Vilmos, Makkos László, dr. Rétvári Bence, Schvarzenbart Bálint, Mayer Kinga

A Decsen élő fiatalember lapunk érdeklődésére elmondta, hogy édesapja tavaly már indult a vácdukai elővágtán, az ő lovával pedig Tóbiás Zsuzsa versenyzett Vácduka színiben.
– Nagyon jó kapcsolatot ápolunk a verseny szervezőivel, akik közreműködésével hasonló együttműködést sikerült kialakítanunk Makkos László polgármester úrral is. Így számunkra természetes volt, hogy idén is a mi lovunkkal indulunk a Nemzeti Vágtán Vácduka képviseletében. Csupán annyi a változás, hogy idén én pattanok nyeregbe Vácduka dicsőségéért – jelentette be a sajtótájékoztató után a Dunakanyar Régiónak nyilatkozó Schvarzenbart Bálint.

Schvarzenbart Bálint

A verseny esélyeit latolgatva elmondta, hogy lova, a hétéves My Boy Lybra jó formában van.

– Ez egy rangos, nagyon népszerű verseny, melyre minden induló a legnagyobb szakmai alapossággal készíti fel a lovát és önmagát is. Mentálisan és fizikálisan is igyekszem felkészülni, rendszeresen futok és arra is vigyázok, hogy rendbe legyen a súlyom. Szóval, My Boy Lybra és én is készülök, de az esélyeket nem lehet előre megmondani, hiszen minden a versenyen dől el – fejtegette Schvarzenbart Bálint, aki azonban a felkészülés részleteibe nem avatott be, mert az – mint mondta – szakmai titok.

Az viszont nem titok, hogy az előfutamok hossza 1200 méter, míg a középdöntő és a döntő 1600 méter lesz a Hősök terén, ahol óriási élménnyel ajándékozzák meg a nézőket a történelmi környezetben száguldó paripák és a bátor lovasok gigászi küzdelmükkel.  

De előtte feltétlenül érdemes lesz végig szurkolni a vácdukai elővágtát, melyet a község gyönyörű természeti környezetében rendeznek meg június 11-én.

(Vetési)

Fotó: KesziPress

Még szintén érdekelheti...