Kultúra

Tánccal és zenével ünnepeltek a bolgárok

Hosszú évek óta szép hagyomány, hogy a Dunakeszi Bolgár Nemzetiségi Önkormányzat tagjai és barátaik május végén tartalmas irodalmi és zenei programokkal, jó hangulatú közösségi összejövetelen emlékeznek meg Szent Cirillről és Szent Metódról, a bolgár ábécé megalkotóiról, valamint a bolgár írásbeliségről.

Szombat délután a Dunakeszi Nyíltvizi Edzőközpont gyönyörű Duna-parti kertjében köszöntötte az ünneplő vendégeket Kirov Gábor, a Dunakeszi Bolgár Nemzetiségi Önkormányzat elnöke, aki méltatta a bolgár nép honvédő küzdelmeit, Szent Cirill és Szent Metód tevékenységét, akik megalkották az első szláv írásmódot, a glagolita ábécét. Ennek emlékére és tiszteletére Bulgáriában minden évben május 24-én országszerte ünnepségeket tartanak.

A nemzetiségi önkormányzat elnöke – aki számos bolgár irodalmi művet, verset fordított magyarra – köszöntőjében kiemelte a bolgár és a magyar nép barátságát, a két nemzet kultúrájának, irodalmának, hagyományainak kölcsönös tiszteletét.

Kirov Gábor – mint a nemzetiségi önkormányzat tagjai közül többen is – magyar édesanya, bolgár édesapa gyermeke. Mint kifejtette: Bulgáriában gyakran járt, de az „igazi hazám Magyarország, a magyar nyelv a mindenem. Mi, ’fél bolgárok’, akik itt lakunk Dunakeszin, nagyon jól érezzük magunkat a városban, az országban” – jelentette ki a Dunakeszi Bolgár Nemzetiségi Önkormányzat elnöke, aki verseit és írásait irodalmi est keretében szeretné bemutatni a nagyközönségnek ősszel.  

Az ünnepségen a budapesti ProLet együttes vérpezsdítő táncait élvezhették a vendégek, akik közül többen is táncra perdültek.

A közönség vastapssal ünnepelte Győrffy Gergely hegedűművészt, aki virtuóz módon szólaltatott meg bolgár műveket.

A jó hangulatú ünnepségen a vendégek ezúttal is megízlelhették a helyben sütött bolgár gasztronómiai finomságot, a kebabcsitát.

A rendezvény kora estébe hajló baráti beszélgetéssel zárult.

(Vetési)
Fotó: KesziPress

Még szintén érdekelheti...