Vác

Sportos családi nappal ünnepelték a centenáriumot

Látványos sportbemutatókkal, színes programokkal, dr. Rétvári Bence országgyűlési képviselő és dr. Beer Miklós nyugalmazott megyéspüspök emelkedett hangvételű köszöntőjével, a Magyar Paralimpiai Bizottság elnökének méltató szavaival, gasztronómia finomsággal, helyben sütött rétessel, jó hangulatú baráti beszélgetésekkel, visszaemlékezésekkel ünnepelték a Váci Reménység Egyesület alapításának 100. évfordulóját.

A sporttörténelmi eseményen megtelt az ünneplők sokaságával a két éve újjáépített modern sportcentrum impozáns épülete mellett lévő – ugyancsak – újjávarázsolt sportpálya gyepszőnyege május 28-án.

Fábián Nikoletta

A monstre program „háziasszonya”, Fábián Nikoletta kedves szavakkal köszöntötte az ünneplők népes táborát, akik között szinte minden korosztály képviselői jelen voltak. Az egészen fiatal sportolók és szüleik mellett az ünneplők között ott voltak a szépkorú, ősz hajkoronájú, az egyesület fennmaradásáért mindvégig kiálló hölgyek és urak is. Köztük az a Moys Csaba is, aki hosszú éveken át irányította az egyesületet, napjainkban pedig az elnökség tiszteletbeli tagjaként segíti tanácsaival a történelmi múltú Váci Reménység Egyesület tevékenységét.

A nagyszínpadon egymást követve hangzottak el az ünnepi köszöntők, a látványos bemutatók, a sportágak képviselőivel, a cserkészek vezetőjével, a tűzoltók parancsnokával készített tartalmas interjúk, miközben a sportpályán kezdetét vette a kispályás labdarúgótorna, a fiatal vívók bemutatója…

Demény Katalin, dr. Beer Miklós, dr. Rétvári Bence

Dr. Rétvári Bence, a város országgyűlési képviselője ezúttal is megvendégelte a közönséget a helyben sütött Rétvári rétessel, aki ezúttal dr. Beer Miklós nyugalmazott váci megyéspüspökkel közösen készítette el a finom desszertet.
Nagy örömünkre, mint ahogy azt 100 éve az alapítók is remélték, ma is működik, és meghatározó szerepet tölt be a város életében a Váci Reménység Egyesület – mondta ünnepi köszöntőjében Rétvári Bence. – Az egyesület nemcsak, hogy van, hanem erőtől duzzadva fejti ki tevékenységét – tette hozzá. A politikus szerint az alapítók hittek abban, hogy a trianoni trauma után is érvényesül Magyarország érdeke a Kárpát-medencében. – A mi feladatunk és felelősségünk, hogy a Reménység alapítójának szellemiségét ápolva és nyomdokaiban haladva küzdjünk a független Magyarországért, amely a saját lábán áll – hangsúlyozta az országgyűlési képviselő.

Rétvári Bence kiemelte: a Reménység modern sportcentrumának felépítése és bővítése az egyik legnagyobb váci fejlesztés volt, melyet több mint 774 millió forinttal támogatott a magyar állam. A korszerű létesítmény iránti igényt jól mutatja, hogy a váci és a környező települések sportolói mindig megtöltik a pályát, az edzőtermeket – húzta alá az országgyűlési képviselő, aki újabb sikeres 100 évet kívánt a Váci Reménység Sportegyesületnek.

Kovács Őrs Levente, Tóth Barnabás, Fábián Fédra, Fábián Nikoletta

Az egyesület elnöke, Kovács Örs Levente örömét fejezte ki, hogy a koronavírus-járvánnyal sújtott nehéz időszak után újra együtt lehetnek az újjáépített gyönyörű sportcentrumban, melyben közösen ünnepelhetik a százéves évfordulót. „Kevés magyarországi szervezet dicsekedhet ilyen gyönyörűséges múlttal, mint a mi egyesületünk. Büszkék vagyunk rá és bízzunk benne, hogy a következő száz év is ilyen nagyszerű lesz” – mondta.

Fábián Fédra elnökségi tag, az egyesület közmegbecsülésnek örvendő „mindenese, arca”  kiemelte: büszke arra, hogy a patinás egyesület tagja lehet. Mint fogalmazott: a gazdag múlt kötelezi is őket arra, hogy tovább éltessék a hagyományokat, a reményt, azt a szellemiséget, amit az alapító Vanyek Béla kanonok örökül hagyott, s amiben a hazaszeretet, a hit erősítése is kiemelkedően fontos.

Tóth Barnabás elnökségi tag, cserkészvezető elismeréssel beszélt az egyesület munkatársainak mindennapos tevékenységéről, a centenáriumi ünnepség megszervezéséről. Az érdeklődők figyelmébe ajánlotta a jubileum alkalmából megjelentetett könyvet, amiből nagyon sok érdekességet megtudhatnak az érdeklődők a klubról.

Szabó László, a Magyar Paralimpiai Bizottság elnöke

A VRE centenáriumi ünnepségét megtisztelte jelenlétével Szabó László, a Magyar Paralimpiai Bizottság elnöke és főtitkára, Urr Anita.
– A magyar sport meghatározó része a fogyatékos sport, melynek az egyik kiemelkedő bázisa a Váci Reménység Egyesület. A paraatléták sportolási lehetőségeinek a biztosítása nagyon fontos üzenet. Én úgy szoktam megfogalmazni, hogy fogyatékosnak lenni nem azt jelenti, vesztesnek lenni, attól, mert valaki fogyatékosként él, sportol, nem kell, hogy vesztes legyen, sőt, kerüljenek közülük minél többen a győztesek oldalára! Úgy látom, hogy a magyar emberek között a fogyatékosok segítésének, támogatásának egyre nagyobb presztízse és fontossága van.

Az elnök szerint ezt a társadalmi megbecsülést segíti a Váci Reménység Egyesület példaértékű teljesítménye is. – Az egyesület nemcsak a sportban segít, hanem egyfajta világlátást ad a fiataloknak, üzenetet, tudást, információt közvetít, amely alakítja, formálja a fogyatékkal élőkről alkotott képet. Itt Vácon nem „csak” rekortánt, kosárlabdapályát, távolugró gödröt, a focikapukat látjuk, hanem egy közösséget, amely egymást segítve összefog a tagjaiért – hangzottak az elnök elismerő szavai.

A látványos és jó hangulatú ünnepség résztvevői körében nagy sikert aratott Oroszi Sándor babgulyása, a már fentebb említett Rétvári rétes, a látványos galambröptetés, és még hosszasan lehetne sorolni a centenáriumi megemlékezés tartalmas programjait…

A családi nap díszvendége volt Rétvári Bence ésBeer Miklós, akiknek nagy szerepük volt a sportcentrum megvalósításában. Mindketten további sok sikert kívántak a város egyik legpatinásabb, legsokoldalúbb egyesületének, a Váci Reménység Egyesületnek.

Vetési Imre

Fotó: KesziPress

Még szintén érdekelheti...