Kultúra

Kerekes Dóra – Sárkányharcosok

Dr. Kerekes Dóra történész, a Dunakeszi Révész István Helytörténeti Gyűjtemény vezetője számos helytörténeti könyv szerzője. A Dunakeszi története címmel megjelent kétkötetes monográfia főszerkesztője ezúttal a romantikus fantasy világába kalauzolja el az olvasót a minap bemutatott Sárkányharcosok című könyvében. Az írónővel a városi könyvtárban tartott ünnepélyes könyvbemutató előtt beszélgettünk.

Babják Annamária színművész, az est háziasszonya, dr. Kerekes Dóra író, Farkas Csaba, a Szülőföld Könyvkiadó vezetője

– Már a könyv címe is sokat sejtető, Sárkányharcosok! Kinek szól, melyik korosztálynak ajánlja az 566 oldalas remekmű elolvasását?

– Természetesen mindenkinek, aki szeret a fantázia világában kalandozni, a könyv a romantikus fantasy műfajába tartozik. Alapvetően a 14+-os korosztály számára, a fiatal felnőtteknek íródott, de az idősebb korosztály tagjainak is van mondanivalója. A cselekmény egy képzeletbeli világban játszódik, de mégis mindannyiunkat érint. Egy közösség életéről, a közösségen belüli kapcsolatokról, a családról, a barátokról szól. A történet középpontjában egy komoly veszélyhelyzet van, amit ennek a közösségnek fel kell dolgoznia, és azt mutatja meg, hogy hogyan reagálnak erre a kritikus helyzetre, hogyan tudják megoldani.

– A megoldás, a válasz az ön fejéből pattant ki, vagy az életből vette a példákat?

– Szerintem olyan nincs, hogy az ember fejéből pattanjon ki, mindannyian az életben élünk és a tapasztalataink jelennek meg, bármilyen formában is fejezzük ki magunkat a képzőművészettől kezdve akár egy kellemes receptnek az elkészítéséig. Mindenkinek van egy olyan része az életének, ahol saját magát megvalósítja, ki tudja fejezni önmagát. Számomra ez kamaszkorom óta, az írás. Mindig is írtam és most a Szülőföld Könyvkiadó jóvoltából ezt a nagyközönség számára is be tudom mutatni, amennyiben elolvassák a kötetet.

– Korábbi írásai és a könyvet kiadó Farkas Csaba szakmai véleménye alapján a Sárkányharcosok az olvasók körében nagyon is népszerű, keresett könyv lesz…

– Én is bízom benne, mert bármennyire is felgyorsult a világunk, azért szerencsére nem kevesen vannak, akiket érdekelnek az emberi kapcsolatok, akik szeretnek a barátaikkal beszélgetni, akik szeretik azt is, hogyha a családjuk körülöttük sertepertél.

– Mennyi idő alatt lehet egy közel 600 oldalas, tartalmas könyvet megírni?

– Négy évet vett igénybe mire megírtam, de természetesen mellette mindig dolgoztam. A kiadás sokkal gyorsabban ment, a Szülőföld Könyvkiadó vezetője, Farkas Csaba decemberben mondta azt, hogy ő ezt szívesen kiadná, és most itt vagyunk, és itt van a könyv is.

– E szerint ön egy nagyon szerencsés író, hiszen nem kellett a kiadók ajtaján kopogtatnia a kézirattal.

– Őszintén szólva, én mindig hittem abban, hogy majd egyszer lesz egy ilyen kiadó. Én nem kerestem meg senkit, mert hogyha az ember tud úgy írni, hogy felkelti mások érdeklődését, akkor előbb-utóbb ez megtörténik vele. Kétségtelen, hogy a Szülőföld Könyvkiadó vezetője, Farkas Csaba ismerte korábbi munkáimat, hiszen ő adta ki a Magyarország kincsestára… Dunakeszi című kötetét, melyet én írtam és szerkesztettem. Vannak további terveink is, ha minden jól megy és a papírárak is engedik, akkor a karácsonyi könyvvásárra egy novelláskötetet fogunk elkészíteni.

– Önről eddig is köztudott volt, hogy rendkívül sokoldalú, nagy munkabírású, tehetséges szerző, így nem lepődnék meg, ha a tarsolyában ott lenne az újabb regény ötlete.

– Ott bizony! Történészként mindig is élénken foglalkoztatott és a kutatási területem a 17. század. Nos, a század végén az Oszmán Birodalomban igen aktívan tevékenykedett egy császári kém, akinek az élete regényért kiált! Már a neve is regényes: úgy hívják őt, hogy Marc’Antonio Mamucca della Torre.

– Ez is bizonyítja és a most megjelent Sárkányharcosok című könyve is, hogy kedveli az izgalmakat, a fordulatokban gazdag cselekményeket, a színes egyéniségeket.

– Ó, hát ki ne kedvelné az izgalmas, fordulatokban gazdag regényeket, melyeknek ráadásul még napjainkban is hasznosítható „üzenetük” van. A Sárkányharcosok izgalmas könyv, erre utal a címe is. Aki eddig olvasta, arra „panaszkodott”, hogy nem tudta letenni, volt, aki a fél éjszakát ébren töltötte, hogy elolvasson még egy fejezetet. Fordulatos, elég humoros, én nagy hangsúlyt fektetek a humorra, mert szerintem a mai világot humor nélkül nem lehet túlélni. Ugyanakkor elég komoly mondanivalója is van, és időről időre elfilozofálnak a mi szereplőink az élet fontos kérdésein.

– Hol lehet megvásárolni a könyvet?

– A Szülőföld Könyvkiadóban, a Líra, a Libri és a Bookline boltjaiban és online felületein, de nálam, a helytörténeti gyűjteményben is megvásárolható.

– Köszönöm a beszélgetést, és kívánom, hogy bestseller legyen a Sárkányharcosok.

Vetési Imre

Fotó: KesziPress

Szilas-Dohányos Ágnes, a borítóterv alkotója, Kerekes Dóra, Babják Annamária, Farkas Csaba

Még szintén érdekelheti...