Kultúra

Dunakanyari újévi hangverseny Verőcén

A verőcei Duna-parton emelkedő baptista imaház nagytermét Dvořák Újvilág szimfóniájának gyönyörűen megszólaltatott dallami töltötték meg január 5-én este az immár második alkalommal megtartott Dunakanyari újévi hangversenyen a Dunakanyar Szimfonikus Zenekar művészeinek magas színvonalú előadásában Sándor Bence karmester vezényletével. Az újévi ünnepi köszöntőt Rétvári Bence, a térség KDNP-s országgyűlési képviselője mondta, aki hazánk és a régió 2022. évi teljesítményét és erőfeszítéseit hangsúlyozva az orosz-ukrán háború súlyos következményeire utalva a béke mielőbbi megteremtése mellett szállt síkra.

Sándor Bence, a Dunakanyar Szimfonikus Zenekar karmestere

Az újévi hangverseny közönségét Sándor Bence karmester, az ünnepi rendezvény társszervezője köszöntötte, aki jókívánságait kifejezve köszönetet mondott a rendezvénynek otthont adó baptista imaház lelki pásztorának, Pomázi Barnabásnak, és a Dunakanyari újévi hangverseny házigazdájának, Grauszmann Györgynek, Verőce polgármesterének.

Pomázi Barnabás baptista lelkész, presbiter

Pomázi Barnabás egy igevers felolvasásával kívánt sok-sok áldást az életre, az újévi hangverseny közönségére, melynek legfontosabb üzenete így hangzott: „A reménység Istene töltsön be titeket a hitben teljes örömmel, és békességgel, hogy bővelkedjetek a reménységben a Szentlélek által.” 

Újévi köszöntőjében Rétvári Bence örömét fejezte ki, hogy Sándor Bencével, és a programnak otthont adó települések, intézmények vezetőivel együttműködve immár második alkalommal sikerült megrendezni az újévi hangversenyt, amely a zenei élmény mellett a személyes találkozásokra is nagyszerű alkalmat kínál.  A rendezvény társszervezője Sándor Bence karmester szavait idézve kiemelte, hogy ezúttal nem több és rövidebb művet szólaltat meg a zenekar, hanem Dvořák közel egyórás Újvilág szimfóniáját élvezheti a közönség.

Rétvári Bence országgyűlési képviselő

A korábbi generációk tagjai gyakran gondolhatták azt, hogy „most egy új világ kezdődik”, de mi az utóbbi években sokkal sűrűbben érezzük ezt. Az elmúlt közel négy évtizedben mindig úgy gondolkodtunk, hogyha szorgalmasan dolgozol, tanulsz, akkor többre viszed, mint a szüleid. Óriási fejlődésnek voltunk a tanúi, 40 éve Holdra szállt az ember, azt gondoltuk, hogy a tudomány mindent megoldott, ám 2020-ban megérkezett a világméretű járvány, a COVID, ami sok áldozatot követelt. Óriási erőfeszítéseket követelt az orvostudománytól, hogy meg tudja fékezni a világméretű járványt – idézte fel a közelmúlt jelentős történéseit Rétvári Bence, amely mintha egy új világot hozott volna el.

– Soha nem gondoltuk, hogy a két nagy világégés után újra lesz háború Európában. Sajnos rá kellett döbbennünk a szomorú valóságra, hogy a szomszédos országban lassan egy éve dörögnek a pusztító fegyverek – folytatta az országgyűlési képviselő, aki határozattan kiállt a háború befejezése, a mielőbbi béke megteremtése mellett. Mint fogalmazott: az orosz-ukrán háború rendkívül súlyos veszteségeket okoz az emberi életben és a gazdaságok működésében, az energiaellátásban.

Az európai országok gazdasági és belbiztonsági helyzetét elemezve kiemelte: szinte minden országban, még Németországban is gazdasági nehézségek vannak, sőt, visszaeséssel számolnak, jelentős a drágulás. A világban végbemenő folyamatok hatásaként Európa gyengül – tette hozzá az országgyűlési képviselő, aki szerint az orosz-ukrán háború nyertesei a nagy erőművek, az olaj- és a gázkitermelő vállalatok, Európa viszont zsugorodik és egyre szegényebb lesz.

Napjainkban Európa számos országát súlyos hatások sújtják – gazdasági recesszió, a háború, migrációs kérdések – melyek mellett olyan kihívásokkal is szembesülnek, mint például Franciaország, ahol szilveszterkor 700 autót gyújtottak fel. – Mi pedig azért aggódunk, hogy a kutyákat mennyire zavarja a tűzijáték – világít rá az óriási kontrasztra.

Európa nem tudta megakadályozni a háborút, de nem tudta kivonni magát a háború negatív hatásaiból sem – jelentette ki Rétvári Bence, aki azt viszont jelentős fegyverténynek tartja, hogy hazánk nem vesz részt a szomszédunkban dúló fegyveres konfliktusban.

 Az Európai Unió testületei között érzékelhető hatalmi küzdelemre utalva kifejtette: a miniszterelnökök alkotta Európa Tanács áll ki legmarkánsabban Európa védelmében. Ez még akkor is igaz, ha hazánkat nagyon határozottan be akarják vonni a háborúba.

Elismeréssel szólt a magyar gazdaság teljesítményéről, amely a vírus után a leggyorsabb és a legnagyobb, 7,1 százalék mértékű növekedést ért el úgy, hogy Lengyelországhoz hasonlóan hazánk sem kapta meg a helyreállítási alapban megítélt pénzt.

 Fontosnak tartja, hogy minden helyzetben határozottan képviseljük és álljunk ki a nemzeti érdekek védelmében. Egy ilyen jelentős eredménynek tartja, hogy a „nagy egymásnak gyürkőzés után” még karácsony előtt sikerült aláírni a partnerségi megállapodást az Európai Unióval. Ehhez viszont erős hátországra van szükség – húzta alá.

A globális és az országos helyzetértékelés után a régió településeinek mindennapi működésére utalva elmondta, hogy az elmúlt időszakban több mint 9 milliárd forint fejlesztési támogatáshoz jutottak a választókerületben működő önkormányzatok. A 10 ezer főnél kisebb lélekszámú települések után a városok részültek rezsitámogatásban, Vác például 237,5 millió forintot kapott az államtól.

A közösen elért sikerekért köszönetet mondott az önkormányzatoknak, a települések életét irányító polgármestereknek, a helyi vállalkozásoknak és mindazoknak, akik hozzájárultak a régió településeinek fejlődéséhez.

Rétvári Bence reményét fejezte ki, hogy a települések fejlődése töretlen lesz a jövőben is. „Be fogjuk bizonyítania, hogy amikor járvány van, amikor az eurózónában rekordmagas az infláció, amikor Európa vezető gazdaságai a recesszió határán táncolnak, mi itt Magyarországon, és itt a Dunakanyarban is fejlődünk. Ha nem ilyenek lennénk mi magyarok, akkor valószínűleg nem lennénk itt 1100 éve a Kárpát-medence szívében” – fogalmazott Rétvári Bence, az újévi hangverseny szervezője, aki mindenkinek nagyon jó szórakozást kívánt.

Az államtitkár beszéde után Sándor Bence karmester dirigálásával kezdetét vette az ötvenperces csodálatos „zenei utazás”. A Dunakanyar Szimfonikus Zenekar művészei maradandó élménnyel ajándékozták meg az újévi hangverseny közönségét Dvořák Újvilág szimfóniájának virtuóz interpretálásával, melyet felállva, vastapssal ünnepeltek az est vendégei.

A nagy sikerű hangverseny után örömmel mondta lapunknak Sándor Bence, hogy számukra is kellemes élmény és meglepetés volt, hogy a közönség kitörő tapssal fogadta Dvořák művét. Az idei esztendő terveiről szólva elmondta: reméli, hogy folyatódnak a váci és dunakanyari fellépések, a kikötői, az óvodai és ifjúsági koncertek. – Bízom benne, hogy 2024-ben is sikerül megrendezni az újévi hangversenyt, melyre helyben óriási igény van. Ezt bizonyítja a mai siker is – mondta Sándor Bence karmester.

A hangverseny megvalósítását a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt., és a Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkársága támogatta.

Vetési Imre

Fotó: KesziPress

Az újévi hangverseny után Grauszmann György, Verőce polgármestere mondott pohárköszöntőt

Még szintén érdekelheti...