Kultúra

Konferencia az Ipoly mente népzenei örökségéről

Minden érdeklődőt szeretettel várnak a szervezők a Mi Börzsönyünk elnevezésű konferencia-sorozat 5. eseményeként megvalósuló alkalomra. A konferencia 2022. október 8-án szombaton a szobi József Attila Művelődési Házban kerül megrendezésre. Levezető elnök Dr. Hála József, a konferencia védnökségét az 50 éves Szobi Kodály Zoltán Alapfokú Művészeti Iskola vállalta el.

Bővebben: Konferencia az Ipoly mente népzenei örökségéről

Program:

9:20       Regisztráció

9:40       Helembai Citeraegyüttes (Chl’aba, SK) „toborzó” zenéje

10:00     Konferencia köszöntése:

Bogányi Gergely Liszt Ferenc- és Kossuth-díjas zongoraművész,

Ferencz Gyöngyi Szob Város polgármestere

10:10     Dr. Tari Lujza: Népzenegyűjtés az Ipoly két oldalán: jeles gyűjtők, meghatározó korszakok

10:30     Dr. Agócs Gergely: Az Ipoly mente zenei öröksége

10:50     Kuháné Tóth Edit: Az Ipoly mente népzenei hagyatéka a MTA Zenetudományi Intézete Népzenei Archívumában. Közreműködik Jámbor Mónika népdalénekes (Nagytúr/Vel’ké Turovce, SK)

11:10     Borsi Ferenc: Az Ipoly mente citerái

11:30     Dr. Koczó József: Együd Árpád perőcsényi gyűjtése

11:50     Szabó Zoltán: Bartók Béla 1910. évi népzenei gyűjtése Ipolyságon és „Centenáriuma” Ipolyságon (Sahy, SK)

12:10     Istvánfi Balázs: Szikora János az utolsó palásti dudás emlékezete

12:30     Százdi Citeraegyüttes (Sazdice, SK) előadása

12:50     Bemutatkozik az ipolysági Húros Banda zenekar (Sahy, SK), utána Játékcseppek – Táncmorzsák címmel a szobi Danubius Táncegyüttes műsora a Húros Banda kíséretével.

13:30     Zárszó – utána tájjellegű ebéd

A konferencia ideje alatt és helyszínén kiállítás Szinek Sándor citeráiból és népi viseletek, régi bútorok bemutatója. A részvétel ingyenes, előzetes jelentkezésre is van lehetőség a bmbkke(kukac)gmail.com címen vagy a +36 30 709 6733 telefonszámon.

Rendezők: Börzsöny Múzeum Baráti Köre, Börzsöny Közérdekű Muzeális Gyűjtemény

A Mi Börzsönyünk konferenciasorozat 2003-ban kezdődött. Életre hívói olyan szakemberek, akik munkássága szorosan a hegységhez kötődik. Név szerint (és akkori beosztásuk szerint): Zomborka Márta néprajzkutató, a váci múzeum igazgatója, Dr. Hála József néprajzkutató, a Magyar Állami Földtani Intézet főmunkatársa, Mándli Gyula korábban a szobi, később a váci városi könyvtár igazgatója, Dr. Kecskeméti Tibor a Magyar Természettudományi Múzeum címzetes főigazgatóhelyettese, Fésű József György humánökológus és közművelődési szakember, a BörzsönyMúzeum Baráti Kör Egyesület elnöke. Az első három személy indította el szerkesztőként 1993-ban a Börzsönyvidék című könyvsorozatot. Az utóbbi két munkatárs 2003 után csatlakozott a kezdő trióhoz. Három éve Batizi Zoltán régész, a Börzsöny Közérdekű Muzeális Gyűjtemény vezetője is társult a munkacsoporthoz.  

A 2003. évi konferencia címe: Földtani kutatások eredményei a Börzsönyben. Az itt elhangzott előadásokat sikerült könyv alakban is megjelentetni 2005-ben a Börzsönyvidék sorozat 3. köteteként. A 2007-ben megrendezett Mi Börzsönyünk 2. konferencia témája a természeti környezetünkhöz kapcsolódott: Erdők a Börzsönyben. Az itt elhangzott előadások a 2011. évi „A Börzsöny vizei” című konferencia (a Mi Börzsönyünk sorozat 3. rendezvénye) tanulmányaival együtt közös kötetben láttak napvilágot 2014-ben. E vastag és sokoldalú könyv címe: A Börzsöny erdői és vizei. (Ez a Börzsönyvidék sorozat 5. kötete.)

Konferenciákhoz nem kapcsolódnak, de a hegység élővilágát mutatják be az alábbi színes kiadványok: Koczuba József: Gombák a Börzsönyben (a Börzsönyvidék sorozat 4. kötete, megjelent 2010-ben) és Vojnits András: A Börzsönytáj lepkevilága. (a Börzsönyvidék 6. kötete, megjelent 2021-ben.)

2019 őszén vehettek részt az érdeklődők a Mi Börzsönyünk konferenciasorozat 4. rendezvényén, mely címe: Luczenbacherek – A Dunakanyar arisztokratái. Az itt elhangzott érdekes előadásokat a Börzsönyvidék 7. köteteként tervezzük megjelentetni.

A környezetünk múltját, értékeit feltáró és bemutató tevékenység részének tekinthető még a fentiek mellett a Börzsöny Múzeum Baráti Kör Egyesület által 2012-ben Letkésen rendezett Alsó-Ipoly menti népzenei találkozó, valamint a Szobon 2013-ban megvalósult Ipolyon innen és túl című népzenei és néptánctalálkozó.

A 2022. október 8-ra tervezett „Ipoly mente népzenei örökségéből” című konferencia megrendezése jelentős költségekkel jár, emiatt köszönettel várjuk nagylelkű személyek, családok, vállalkozók, cégek, szervezetek, önkormányzatok 2022. szeptember 15-ig beérkező támogatását. Az áldozatkész szponzorálók neve a konferencia meghívóján és plakátján is szerepelni fog. (15-25 ezer forint közötti összegű támogatás esetén az adományozó nevét tüntetjük fel, 25-50 ezer forintos támogatás esetében a név mellett a cég, szervezet, intézmény vagy önkormányzat logóját is megjelenítjük.) Bankszámlaszámunk: 11742269-20503828-00000000. A számla tulajdonosa: Börzsöny Múzeum Baráti Köre.

Köszönjük eddigi és jövőbeni támogatóink nélkülözhetetlen segítségét!

A szervezőbizottság nevében: Batizi Zoltán és Fésű József György

Még szintén érdekelheti...