Kultúra

Boldog születésnapot Dunakeszi! Tomboló sikerrel mutatták be a Valahol Európában című musicalt

A közel nyolcszáz éves Dunakeszi április 1-jén ünnepelte várossá válásának 45. születésnapját. A jeles ünnepségsorozat a József Attila Művelődési Központban rendezett kora esti sajtótájékoztatóval vette kezdetét, melyen bejelentették, hogy a rendkívül gazdag kulturális élettel büszkélkedő városban idén már nyári színházi előadásokra is várják a nézőket a Duna-parton. A tájékoztató után mutatták be tomboló sikerrel a Valahol Európában című musicalt Hoványné Martikán Erika rendezésében a Bárdos iskola jelenlegi és egykori diákjai, akik mellett több tanár is maradandó alakítást nyújtott.

A sajtótájékoztató Fekete Péter születésnapi ajándékaként egy különleges bemutatóval kezdődött

A sajtótájékoztatón Fekete Péter, az Emmi kultúráért felelős államtitkára azt hangsúlyozta, hogy Magyarország döntött: a kultúrától egyetlen forintot sem vont el a kormány a járvány alatt. Ennek is köszönhető – többek között –, hogy Dunakeszin is rendkívül színes a kulturális élet, melyet olyan helyi értékek és kezdeményezések is gazdagítanak, mint a koronavírus-járvány idején a lakótelepen elindított Térzene programsorozat. – Kiderült, hogy a főváros szomszédságában is a helyi értékekre büszkék az emberek – mondta az államtitkár.

Két államtitkár: Fekete Péter és Tuzson Bence

Tuzson Bence országgyűlési képviselő a városban megvalósult fejlesztések és beruházások jelentőségéhez foghatónak nevezte a helyi közösség erősödését is. – Jó szívvel mondhatjuk, hogy Dunakeszi a mi otthonunkká vált, amit nagyon sokan éreznek így, hiszen Dunakeszinek saját dala van, Dunakeszinek közkedvelt tortája van – emelte ki az országgyűlési képviselő, aki szerint a születésnapját ünneplő városnak pezsgő a kulturális élete. Befejezésül azt kívánta, hogy minél többen vegyenek részt a kulturális programokon, tekintsék meg a nyári színházi előadásokat.

Dióssi Csaba polgármester jeles napnak nevezte április 1-jét, melyen Dunakeszi várossá válásának 45. születésnapját ünnepli a helyi közösség. – Ezt nem is tehetnénk méltóbban, mint a Valahol Európában című musical színpadra állításával a Bárdos Lajos Általános Iskola tanulóinak és tanárainak előadásában, amire nagyon büszkék vagyunk – fogalmazott a polgármester. Dióssi Csaba a város értékei között sorolta a szimfonikus zenekart, a színjátszó csoportot is. Köszönetet mondott Fekete Péternek és Tuzson Bencének Dunakeszi kulturális életének – így a nyári színházi előadások – támogatásáért.

Tuzson Bence, Dióssi Csaba, Petneházy Balázs, a Dunakeszi Teátrum vezetője

A jeles eseményhez méltóan a város tortájával vendégelték meg a sajtótájékoztató résztvevőit, de mint az a műsorfüzetből is kiderült, a nagyközönség április 2-án a Katonadombon kóstolhatja meg a Kun cukrászda kiváló desszertjét.

A nagy érdeklődéssel várt musical bemutatója előtt Hoványné Martikán Erika, a Bárdos iskola magyartanára, az előadás rendezője mondott köszönetet a közreműködőknek és a sok-sok önzetlen támogatónak, kiemelten a városi önkormányzatnak és Tuzson Bence országgyűlési képviselőnek, aki egyébiránt rövid köszöntőjében gratulált a társulatnak, valamennyi közreműködőnek. Felidézte, hogy gyerekkorában színésznek készült, az egyik emlékezetes színdarab hasonló volt, mint a Bárdos iskola színjátszó csoportja által színpadra vitt előadás. A drámai előadás minden korábbinál aktuálisabb – mondta az ukrajnai háborúra utalva – melyen keresztül mindannyian átérezhetjük a szomszédos országban lejátszódó emberi tragédiákat.

Tuzson Bence és Hoványné Martikán Erika

Közismert, hogy a musical a II. világháború borzalmairól, az emberi tragédiák szörnyűségeiről szól, ám az előadás végén mégis az optimista ember vastapsával ünnepeltük a rendkívül tehetséges fiatalokat, a színpadon is remek alakítást nyújtó pedagógusokat és az iskola egykori tanára – ma már a Budapesti Operettszínház egyik ünnepelt sztárja – Altsach Gergely szívbe markoló átéléssel megformált küzdelmét az emberi méltóságért, a kitaszítottak megmentéséért, a reménytelenséget boldogsággá formáló önzetlen szeretetét, a félelmet legyőző emberi bátorságát.

Hoványné Martikán Erika és alkotótársai maradandó kulturális élménnyel ajándékozták meg a születésnapját ünneplő Dunakeszi polgárait!

Vetési Imre

Fotó: Ligeti Edina és KesziPress

Még szintén érdekelheti...