oktatás

Széles körű együttműködés eredményeként indulhat a szakképzés Dunakeszin

Dunakeszi Város Önkormányzata, a Dunakeszi Tankerület és a Váci Szakképzési Centrum vezetői és Tuzson Bence országgyűlési képviselő írta alá április 1-jén azt az együttműködési megállapodást, melynek célja, hogy az épülő dunakeszi diáknegyed átadása előtt, már a 2023/24-es tanévben elindulhasson a szakképzés Dunakeszin.

Együttműködési megállapodás született Dunakeszi Város polgármesterének irodájában arról, hogy amint a minisztériumi engedély is megérkezik, elkezdődik az épülő IV. Béla Király Gimnázium és VSZC Lányi Ferenc Szakgimnázium neve alatt az oktatás, felmenő rendszerben. Mai napon írta alá Dióssi Csaba polgármester, Tuzson Bence országgyűlési képviselő, Szabóné Forgács Gabriella, a Dunakeszi Tankerület igazgatója, valamint a Váci Szakképzési Centrumtól Dudás Tibor kancellár és Papolczi Emőke főigazgató az együttműködési megállapodást.

A megállapodást aláírásával szentesítette: Szabóné Forgács Gabriella, Tuzson Bence, Dióssi Csaba, Dudás István, Papolczi Emőke

Mint Tuzson Bence az aláírás alkalmával elmondta, ezzel a lépéssel még az épületek megépülése előtt megkezdődhet a szakirányú oktatás Dunakeszin, a Bárdos Lajos Általános Iskola épületének egy szárnyában, melyben eddig a Dunakeszi Járási Hivatal működött. „Az iskola tervezése előtt felmérést végeztünk a szülők körében, hogy milyen iskolatípusra és milyen tantárgyakra lenne igazán szükségük a fiataloknak. Az ő javaslatukra döntöttünk a gimnázium és a technikum megépülése mellett, amelyben informatikát, közgazdaságot, gépészetet és elektronikát mindenképpen tanulhatnak majd a diákok” – fejtette ki Tuzson Bence. Hozzátette, Magyarországon a Dunakeszi Diáknegyed egyedülálló középiskolai komplexum lesz, amely egyben egy mintaprojekt is.

Dudás Tibor, a Váci Szakképzési Centrum kancellárja megerősítette, hogy a jelen megállapodással a 2023/24-es tanévben 1-1 osztályt már el tudnak indítani, amelyek a gimnáziumok megépülése után az új épületben folytatják tanulmányaikat. Mint magyarázta, a technikum azt jelenti, az érettségi megszerzése után a diákok 13. osztályban okleveles technikusi képzést szereznek, amellyel a munkába állást és a továbbtanulást is választhatják.

Dióssi Csaba polgármester hangsúlyozta, számára fontos szempont volt, hogy ne csak akkor induljon el az oktatás a két új középfokú oktatási intézményben, amikor az épületek felépültek, hanem már korábban. Ehhez épp a legjobbkor készült a Pest Megyei Járási Hivatal dunakeszi törzshivatala, ahová így beköltözhetett az addig a Bárdos Lajos Általános Iskola alsó tagozatos épületében működő járási hivatal. Ennek köszönhetően az önkormányzat biztosítani tudja a tanítás helyszínét, ahol csak vissza kell alakítani a tantermeket. Mint felidézte, szakmunkásképzés 2007-ig volt Dunakeszin, ahol most újraindulhat a szakképzés, csak sokkal magasabb szinten, színvonalon. „Évente 500 diák végez a dunakeszi általános iskolákban, de egyetlen gimnáziumunkban eddig csak évente 72-en tudtak helyben továbbtanulni. A képzések elindulásával ez a szám minimum a kétszeresére nő. Amint pedig mindkét iskola felépül, több száz család mindennapjai válnak majd könnyebbé” – mondta a polgármester.

A megállapodás aláírásakor az is kiderült, már zajlik egy átszervezési eljárás a Radnóti Miklós Gimnáziummal is, amely a IV. Béla Király Gimnázium tagintézményeként két osztállyal indulna már a 2022/23-as tanévben, szintén a Bárdos épületében. A pozitív minisztériumi döntés esetén, nyáron lefolytatnának egy pótfelvételi eljárást, amelyen két osztályban összesen 72 diáknak biztosítanak majd helyet. Nyelvi előkészítő indulna, amely abból a szempontból könnyebbség, hogy néhány tanár felvételét kell csak lebonyolítani, egyelőre komplett tanári kart még nem igényel az oktatás.

Szeredi Helga

Fotó: KesziPress

Még szintén érdekelheti...