Kultúra

K16 GALÉRIA: Kiemelt jubileumi bemutató Dániel Kornél tiszteletére a felújítás előtt álló kiállítóhelyen  

Pár napon belül két fontos esemény helyszíne volt május második hetében a váci és dunakanyari kötődésű alkotók munkáit is felölelő modern modern művészeti gyűjteménynekhelyet adó K16 galéria: sajtótájékoztató keretében bejelentették, hogy hamarosan elkezdődhet a kiállítóhely átfogó szépítő-korszerűsítő felújítása, majd ünnepélyes jubileumi vernisszázst tartottak a kollekció egyik főszereplője, Dániel Kornél születésének 100. évfordulója kapcsán.

– A váci polgárok két évvel ezelőtt megmentették a galériájukat, most pedig arról beszélhetünk, hogy meg is újulhat ez a kiállítóhely. Emlékezetes, hogy hosszú levelezés után többedszer is felszólította a baloldali városvezetés Papp László műgyűjtő-galériavezető barátunkat, hogy egyik napról a másikra mindent vigyen el innen, magyarul a helyi hatalom az utcára akarta tenni azt a gyűjteményt, amely évtizedek óta kiemelkedően fontos része a helyi kulturális kínálatnak. Villámcsapásként hatott a szándék, de végül sikerült kimenekíteni a kiállítóhelyet az önkormányzat karmai közül. Ugyanakkor fontos emlékeztetni, hogy a városvezetés nem csupán utcára akarta tenni ezt a kulturális intézményt, hanem nem költött semmit az állagmegóvásra, így aztán nagyon rossz állapotúvá vált az ingatlan. A vagyonkezelés civil kézbe kerülése után rögtön megindult a felújítás tervezése és a forráskeresés is, végül egy határokon átnyúló Interreg-pályázatból sikerült fedezetet elnyerni. Ez óriási siker, és ez egyébként egy olyan pályázati forrás, amely a váci önkormányzat számára is rendelkezésre állt volna, de tudomásunk szerint nem éltek vele, ahogy sok más lehetőséggel sem, sőt inkább visszautasítottak sok ide szánt kormányzati forrást egyértelműen politikai okokból – mondta a május 9-én tartott sajtótájékoztatón Rétvári Bence, a térség országgyűlési képviselője.

Hangsúlyozta: itt tehát nem jön létre semmi más, ez a hely megmarad kulturális színtérnek, találkozási helynek még akkor is, ha a városvezetésnek más lett volna az elképzelése az ingatlannal. Papp László kiemelte, hogy ötven év munkája van a gyűjteményben, leginkább a váci és dunakanyari művészek munkáira fókuszálva.


– A jövő vonatkozásában is van egy nagy tervünk, éspedig az, hogy hazánk első és egyetlen karikatúra múzeumát meg tudjuk csinálni. Az anyag nagy részét begyűjtöttük, már csak épületet kellene találni hozzá. Sok országban van ilyen kiállítóhely, miért ne lehetne nálunk is – mondta a galériavezető.
Imre Zsolt, a Fidesz-KDNP pártszövetség polgármesterjelöltje így fogalmazott: „Az elmúlt csaknem öt év a kultúrarombolás időszaka volt városunkban, a képzőművészet terén jóformán egyetlen bástya ez a gyűjtemény és kiállítóhely. Hiszen valahol elvesztettük időközben a Duna-parti szoborparkot, a Gádor-gyűjteményt, a MADI-kiállítást, valahol eltűnt, tárolóhelyre került a Hincz gyűjtemény. Ez a tárlat viszont itt van, és itt is marad, ráadásul a kiállítóhely megújulásával Vác is tovább gazdagodik.”


A Dániel Kornél festőművész itt látható munkáinak fókuszba helyezése kapcsán tartott jubileumi alkalmon Papp László így fogalmazott köszöntőjében:
„Számos olyan jelentős kollekciónk van, amelyeknek kortárs, de egyúttal már klasszikussá is vált alkotóinak munkásságára tekintve túljutottunk vagy hamarosan túljutunk születésük századik évfordulóján, mi pedig igyekszünk méltó módon megemlékezni ezekről a jubileumokról, ezt követeli tőlünk a múlt, a nagy elődök, ezeknek a helyi kötődésű kiváló képzőművészeknek a megbecsülése.”KI
Rétvári Bence egy Dániel Kornéltól vett idézettel kezdte köszöntőjét, miszerint: „Most mondjam el az egész művészet lényegét? Elmondom én. Mindig az emberséget kell keresni, fő dolog a megértés.”


– Erre a megértő szándékra reflektálva nekünk pedig rendkívül fontos, hogy mi itt Magyarországon, a Dunakanyarban kiemeljük a saját művészeink munkáit, pártoljuk az alkotókat, hogy úgy is megláthassuk a bennünket ölelő táj, hazánk szépségeit, ahogyan ők látják és értik, látták és értették. Ezt adja a közösségnek egy művész, az élet dolgait prózában, lírában, képzőművészetben másképp mutatják meg, úgy mutatják be, ahogy ők látják és ez nekünk befogadóknak egy újfajta perspektívát kínál. Ezért fontos tehát ennek a gyűjteménynek az egyben tartása, a bemutatóhely megmentése és küszöbön álló felújítása, mert ez egy olyan kulturális színtér, ahol mindezt a helyi ihletésű szépséget, ezt a művészi megértést meg tudjuk mutatni a fiataloknak, az ide látogató turistáknak – mondta a politikus. 

Ribáry Zoltán

Még szintén érdekelheti...