Sport

Alagi győzelem a 100. Magyar Derbyn! – Helyszíni tudósítás sok képpel

A magyar galoppsport kiemelkedő eseményét, a centenáriumi Magyar Derbyt háromnapos impozáns divatfesztivállal és gigászi küzdelmeket hozó versenyekkel ünnepelte a tízezres publikum a főváros szívében, a Kincsem Parkban a rendezők kitűnő szervező tevékenységének köszönhetően. A 100. Magyar Derby győztesének, Stanislav Georgievnek Novák Katalin köztársasági elnök adta át a díjat. Az ünnepélyes ceremónián jelen volt Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter, Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő és Nagy István agrárminiszter.

Ünnepi pompájában ragyogott a Kincsem Park, ahol e jeles esemény szakmai és erkölcsi rangjához méltó ünnepélyes ruhakölteményekben – a hölgyek egyedi tervezésű kalapban – érkeztek a Derbyn induló lovak és istállók tulajdonosai, a társadalmi élet ismert személyiségei, a galopp népes rajongótáborának tagjai.  Méltán mondta a díjátadón – a kitűnő helyi műsorvezető, Krebs András kérdésére válaszolva – Szalay-Bobrovniczky Kristóf, hazánk korábbi londoni nagykövete, hogy a 100. Magyar Derby színvonalában, ünnepélyességében felért a Royal Ascot nívójával!

A szervezők minden várakozást felülmúlóan rendkívül színvonalas és látványos programokkal vívták ki a nagyközönség elismerését, hiszen a már fentebb említett látványos divat fesztivál mellett megrendezték a korabeli idők divatját megjelenítő öltözékek szépségversenyét. S mindemellett olyan briliáns ötlettel rukkoltak ki – többek között – mint a kiváló színművész, Kaszás Gergő tolmácsolásában ismertették az eddigi 99 Derbyt megnyerő zsokék nevét, akik között kiválóbbnál kiválóbb, ma már legendává nemesült nagyszerű sportemberek neveit visszhangozta a Kincsem Park, a magyar galopp szentélye. Ezt a szép gesztust fokozta a piros-fehér-zöld színben tündöklő 99 fiatal, akik pónin vonultak fel a zsúfolt tribün előtt.

Fantasztikus volt a hangulat, egymást követték a futamok, melyek izgalmai valósággal lázba hozták a fogadókat, a több ezres közönséget.

Ilyen felfokozott izgalommal várták a galoppsport szerelmesei a 100. Magyar Derby startját, melyet minden korábbinál látványosabb parádé vezetett fel a váci huszárokkal az élén. A 30 millió forint összdíjazású futamon 16 zsoké és versenyló startolt el a 2400 méteres távon annak reményében, hogy győztesként az ő neve kerüljön be a sporttörténelembe…

Tízezer ember lélegzetvisszatartva várta a start pillanatát, hogy utána tombolva drukkoljon és a végén ünnepeljen, ha jó lóra tett!

Hatalmas küzdelem, gigászi verseny jellemezte a futamot, ám a végén magabiztos fölényre tett szert President és imponáló teljesítménnyel megnyerte a 100. Magyar Derbyt Stanislav Georgievvel a nyergében, aki már a célvonal előtt a győztes sportember boldogságával integetett a tomboló közönségnek. Másodikként az Alagi díjat június 4-én elhódító Maxim érkezett célba.

Stanislav Georgiev zsokéként a második Magyar Derbyt nyerte meg, melynek különlegessége, hogy ő a hároméves győztes mén trénere is.

A győztes versenylovat megillető babérkoszorút Novák Katalin köztársasági elnök adta át, aki ezt követően a pódiumon is részt vett a győzteseknek járó herendi porcelánvázák átadásában, ahogy Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter is. 

A győztesnek – mint a legjobb alagi trénernek – Csoma Attila önkormányzati képviselő adta át Dunakeszi Város Önkormányzata díját.

A 100. Magyar Derby zárásaként Tóth Gabi énekelte el a Himnuszt.

Vetési Imre

Fotó: KesziPress

Még szintén érdekelheti...