Sport

Remekül szerepelnek a VSD harcművészei

Milyen célokkal vágtatok neki az idei szezonnak? – kérdeztem Németh Pétertől, a VSD kendó szakosztályának vezetőjét.

– Három éve indultak a kendó edzések Dunakeszin és szinte az első teljes évünk után jött a Covid-járvány, ami miatt sokat kellett várnunk arra, hogy igazi verseny környezetben mutathassuk meg tudásunkat. Ahogy végre felszabadultunk, már az első versenyek alkalmával látszott, hogy jó irányba dolgozunk, jöttek az érmek és az eredmények is szépen. Aztán fokozat vizsgák következtek, ahol az idei évre megszületett az első dan fokozat is a tanítványok sorában, majd az országos bajnokság előzetes erőpróbájaként egyik versenyzőnk aranyérmet tudott szerezni egy nagy létszámú nemzetközi versenyen. Így jutottunk el az idei év legnagyobb próbatételéhez, a hétvégén megrendezett Országos Egyéni Bajnoksághoz. Ahol nagy örömünkre megszületett az első VSD kendó magyar bajnoki cím is. Lettek további dobogósaink és díjazottjaink, illetve két tanítványunk lehetőséget kapott arra, hogy mostantól a serdülő válogatott kerettagjaiként is edzhessenek tovább. Mindegyik igazán komoly dicsőség.

– Ki a legeredményesebb tanítványotok? Milyen eredményeket ért el?

– Legeredményesebb gyerek tanítványunk Waldmann Gergő, aki kétszer dobogóra vívta magát Országos Bajnokságon és aranyéremet is szerzett már nemzetközi mezőnyben. Mögötte Csernák-Molnár Márk következik magyar-bajnoki bronzéremmel. A felnőttek között Cserkuti Zoltánnak köszönhetjük az első magyar-bajnoki címet, illetve Jurás-Pálinkás Gábor is képes érmeket szerezni már kyu kategóriás versenyeken.

– Hogyan alakult a szezon kezdésekor felvázolt tervek megvalósítása?

– Tulajdonképpen ezek az eredmények nem voltak számunkra túl nagy meglepetések, mondhatjuk, hogy várakozásainknak, terveinknek megfelelően alakul. A kendóban fontos a versenyzés persze, de sokkal nagyobb eredménynek tartjuk a kendónak azon nevelő hatását, ami a tanítványainkon érvényesül. Aki kendózni kezd, annak egyértelműen javul a koncentrációs képessége, képes lesz teljesítmény nyomás alatt dolgozni és eredményeket elérni. Javulnak az iskolai eredményeik, a fegyelem és nem utolsó sorban a testi és egészségi mutatók. Ez is a kendó életre gyakorolt jótékony hatásaihoz tartozik.

Somfai Krisztina

Még szintén érdekelheti...