Kitekintő

Az egyik embernek értéktelen lom, a másiknak talán kincs!

Április 22-én, a Föld napja alkalmából került megrendezésre az I. Mentsd meg a Földet és jótékonykodj! jótékonysági vásár a Dunakeszi Széchenyi István Általános Iskolában. Pappné Mátrahegyi Katalint, a szülői munkaközösség elnökét kérdeztük az eseménnyel kapcsolatban.

Bővebben: Az egyik embernek értéktelen lom, a másiknak talán kincs!
  • Kata, mesélj nekünk, honnan jött az ötlet, mi volt a célotok, motivációtok?
  • Többféle célt megfogalmaztunk, maga a rendezvény sem egy délutáni program volt csupán, hanem események láncolata. A Föld napja remek alkalmat adott, hogy a már megunt, kinőtt dolgok ne a szemetesben végezzék, hanem újrahasznosítsuk őket, hiszen ami az egyik embernek értéktelen lom, a másiknak talán kincs. Gyerekek, szülők, pedagógusok ajánlották föl ruháikat, könyveiket, játékaikat, cipőket, de még lakberendezési tárgyakat és babakocsit is lehetett vásárolni, és mindent nagyon kedvező áron, valamint szuper büfét is összehoztak az anyukák.

Az újrahasznosításon túl a legfontosabb célunk a jótékonykodás volt, valamint a gyerekek szociális érzékenyítése, ezért a saját iskolánk mellé választottunk még két alapítványt, a Bethesda Kórház és a Váci Zöld Menedék Állatvédő Alapítványt, akiket a bevétellel támogattuk, valamint kihelyeztünk egy adománygyűjtő dobozt a Dunakeszi Alsón történt tűzeset károsult háromgyermekes család számára.

  • Miért ezeket az alapítványokat választottátok?
  • Saját iskolánkat mindenképp szerettük volna támogatni, a bevétel ide eső részéből pihenő bútorokat szeretnénk vásárolni a gyerekeknek az aulába. A Bethesda Kórház esetében gyerekek segítenek gyerekeken, a Zöld Menedék pedig azért volt kiemelten fontos, hogy már gyermekkorban ráneveljük őket az állatok szeretetére, a felelős állattartásra és az állatvédelem fontosságára, hiszen ők a következő generáció, a mi felelősségünk, hogy milyen jövőt teremtenek majd.
  • Hogy állták meg a helyüket a gyerekek, átérezték a dolog lényegét?
  • Teljes mértékben! Szívet melengető volt látni, hogy mennyire lelkesek, ami a pedagógusoknak is köszönhető, hiszen a vásárt megelőző hetekben megismertették a gyerekekkel az alapítványokat, munkásságuk fontosságát. Nagyon élvezték magát az árusítást is! Volt egy kis háziverseny köztük, a „Legjótékonyabb osztály” cím elnyeréséért, de nem ígértünk nekik tárgyi jutalmat, tudták, hogy most nem osztálypénzt gyűjtenek, így aztán annál nagyobb volt az örömük, amikor összegyűltünk az iskola aulájában és eredményt hirdettünk. Minden résztvevő osztály oklevelet kapott, a második és harmadik helyezettek fagyizást, az elsők pedig pizzázást.

Ezt követően iskolánk néhány diákja ellátogatott a Bethesda Kórházba, és a korábban átutalt összeget jelképesen is átadták egy emléklap formájában dr. Bencze Jánosnak, az alapítvány diakóniai igazgatójának. Egy másik kis csapat pedig a tanév végén Vácra látogatott, szintén átadták az emléklapot, valamint tárgyi adományokat, kutya- és cicaeledelt a Zöld Menedék Menhely munkatársának, Kas Líviának. A kutyusok hatalmas szeretettel fogadták a gyerekeket, ők pedig haza induláskor ott hagyták a szívük egy darabját.

Azt hiszem, minden résztvevő nevében mondhatom, hogy annyira jól sikerült ez a programsorozat, hogy mindenképp hagyományt teremtünk belőle és már most mindannyian várjuk, tervezgetjük a következő évi vásárt.

Kép és szöveg: Kalvach-Pataky Éva 

Még szintén érdekelheti...