Kitekintő

Idén újra részt vehettek a dunakeszi iskolák a Sóskút Néptáncfesztiválon Erdélyben

A Kőrösi Csoma Sándor Általános Iskola Kőrösi táncegyüttese és a Radnóti Miklós Gimnázium Keszkenő és Pántlika néptánccsoportja több mint 30 fővel képviselték városunkat a székelykeresztúri Sóskút Néptáncfesztiválon június 3-6. között. Az utazáson és az erdélyi testvérvárossal közös programokon a Bethlen Gábor Alap Testvér-települési programok és együttműködések nyertes pályázati támogatásából vehettek részt a néptáncosok és kísérőik. A Radnóti gimnázium igazgatóhelyettese, tanára, Kárpáti Zoltán volt az utazás főszervezője, őt kérdezte a dunakeszipost.hu a fesztivál körülményeiről és az útról.

Bővebben: Idén újra részt vehettek a dunakeszi iskolák a Sóskút Néptáncfesztiválon Erdélyben

Hányadik alkalommal vettek részt a Sóskút Néptáncfesztiválon? 

Idén a 48. Sóskút Néptánctalálkozót rendezték meg, amelyre Dunakeszi néptáncosai 30 éve kapnak rendszeresen meghívást. Eredetileg nem csak néptánc, hanem népzenei, népdal- és néptáncrendezvényként indult. A Kőrösi Csoma Általános Iskola és testvériskolája, a székelykeresztúri Petőfi Sándor Általános Iskola között szoros kapcsolat alakult ki az évek alatt. Mindkét iskolának vannak néptáncosai, így könnyen megtalálták a közös nyelvet. A testvérvárosi kapcsolatok bővülésével a Radnóti Miklós Gimnázium néptáncosai is hamarosan meghívottjai lettek a nemzetközi néptáncünnepnek. A kapcsolat a két város között kölcsönös. Ősszel a székelykeresztúriakat fogadja a város és a Kőrösi iskola, nyár elején pedig a dunakeszi táncosok utaznak Erdélybe. A jól működő testvérvárosi kapcsolat kialakult rendszerében a néptáncosok szakmai és művészeti találkozóit csak a pandémia tudta megakasztani az elmúlt két évben.

Hogy érezték magukat a néptáncosok?

Együtt utaztunk, hiszen jó ismeretség és szakmai kapcsolat köti össze a két együttes csoportjait. Tóth Zoltán és Gyúró Tamás művészeti vezetők, Reményi Edina tanárnő a radnótisok mentora, valamint jómagam utaztunk. Több évtizedes szervezési tapasztalatimmal és kapcsolatrendszeremmel igyekeztem segíteni, hogy ismét emlékezetes, élménydús és a tánc szempontjából is fejlődést hozó néhány napot töltsenek a gyerekek székely barátainknál. A visszajelzések nagyon pozitívak, rengeteg élménnyel, új találkozásokkal, kialakulóban lévő barátságokkal és tovább mélyülő szakmai kapcsolattal gazdagabban tértünk haza. 

Az utak során mindig arra törekszem, hogy a lehetőségekhez mérten minél nagyobb legyen a kiválasztott szelet, ami miatt a későbbiekben már akár önállóan is visszatérnek majd Erdélybe a gyerekek. Ezért számos természeti és kultúrtörténeti értékkel ismertetjük meg az utazókat még egy néhány napos úton is. Idén sem volt ez másként – Székelyföld csodái közül a legszebbek, legimpozánsabbak most sem maradhattak ki. A Kőrösi iskola egyébként arra is nagy hangsúlyt helyez, hogy családok közötti baráti kapcsolatok alakuljanak ki. Ezúton is köszönjük a székelykeresztúri családoknak, szülőknek a barátságos, kedves vendégfogadást, az együtt töltött felejthetetlen pillanatokat. 

A fesztivált hagyományosan június első vasárnapján rendezik, ahogyan most is. Számunkra különleges hangulata van a városi felvonulásnak. A találkozóra érkező táncosok népviseletben, lovasokkal az élükön, vezető táncosaik által településük tábláját hordva mutatkoznak be a lakosságnak. Tapssal, éljenzéssel fogadják őket. Tömeges az érdeklődés, minden kapuban, minden ház előtt, a főutca mindkét oldalán tömegesen állnak az emberek és várják a felvonulókat. Ezt követően kerül sor a színpadi fellépésekre. Amint említettem, nemzetközi rendezvényről van szó – az anyaországból, a határon túli magyar területekről és Erdély minden szegletéből érkeznek ide a csoportok. Hatalmas, színes forgatag ez, csupa jókedvvel, vidámsággal. Kétévnyi kihagyás után a gyerekeknek nagyon hiányzott ez a színvonalas, izgalmas esemény. A végén spontán örömtánc bontakozott ki, amely feledhetetlen élményt jelentett minden résztvevőnek.

Milyen támogatás adott lehetőséget az utazásra?

Dunakeszi önkormányzata a testvérvárosi kapcsolatok ápolását mindig fontosnak tartotta. A színvonalas csereprogramokhoz évtizedek óta kiaknázza a pályázati lehetőségeket, de önmaga is jelentős forrásokat biztosít a rendszeres találkozásokhoz, tapasztalatcserékhez, kulturális, művészeti vagy sport programokhoz. Számos közösen elkészített pályázat és elnyert támogatás dicséri a Kőrösi iskola és a város pályázati referenseinek kiváló együttműködését. A feleségem, Kárpáti Zoltánné, korábban Berényi Éva, most Ambrus Eszter városi pályázati referensekkel szoros együttműködést alakított ki annak érdekében, hogy minél több, minél mélyebb élő kapcsolat alakuljon ki a határontúli és az anyaországi magyarok között a pályázati lehetőségek kihasználásával.

Idén ismét egy busznyi dunakeszi táncos, 39 tanuló, 4 kísérőtanár lehetett részese munkájuknak köszönhetően a felejthetetlen Sóskút Néptáncfesztiválnak.

Még szintén érdekelheti...