Kitekintő

Kolodkó Mihály miniszobra már Mostar városában is vonzó turista látványosság

Alig több mint egy hónapja adtunk hírt arról, hogy a Vácott (is) élő és alkotó Kolodkó Mihály szobrászművész a Hortobágy után a Bosznia-Hercegovina-i Mostar városában ugyancsak helyet talált Csontváry Mihály előtt tisztelgő frappáns miniszobrának.

A kis balkáni állam egyik legismertebb települését felkeresve a helyszínről arról tudósíthatunk, hogy amiként a többi apró köztéri Kolodkó-alkotás, úgy ez az újabb mű szintén hamar komoly vonzerőt jelentő turista látványossággá vált. A közvetlen közelében sorjázó teraszos bárok, kávézók, éttermek zömében tudnak róla az ott dolgozók, sokan útba tudják igazítani az érdeklődőket, ahogy egyik-másik rendvédelmi közeg is képben van. De leginkább a nem csupán közösségi médiás Kolodkó-követőkre lehet számítani, hiszen egyre többen felbukkannak a mostari öreg híd tövében, kifejezetten az aprócska bronz mestert keresve-találva.

A netre feltöltött képek alapján könnyen zavarba jöhet bárki, hogy most akkor melyik parton, a híd melyik oldalán is van a festékszórós mini Csontváry. Nos, a város inkább horvát, semmint bosnyák (muszlim) oldalán, ott is a hídláb lentebbi, vagy ha úgy tetszik a Neretva folyásirányát tekintve alsó oldali (érti, aki érti: kisváci) töve közelében, mintegy száz méterre az ikonikus építménytől.

Ribáry Zoltán/vaconline.hu

Még szintén érdekelheti...