ünnep

Öreg nyár – nem vén nyár

1991 óta minden hónap október elsején ünneplik az idősek világnapját, melyet a Dunakeszi Nyugdíjas Kirándulóklub 2023. október 4-én egy gálaműsorral és az azt követő Senior Partival tett emlékezetessé tagtársai számára. A jeles napon a klubtagokat köszöntötte Dióssi Csaba polgármester is.

A VOKE József Attila Művelődési Központ színháztermében terített asztalok várták a több, mint százötven résztvevőt, akik saját készítésű süteményekkel, gyümölcsökkel, italokkal telítették meg a hosszú asztalsorokat. Lendületük, vidámságuk jókedvvel töltötte meg a hatalmas termet. A rendezvény egy rövid bejátszással, majd Zupka Sándor klubvezető köszöntőjével kezdődött: „Alkonyunk felé közeledve, köszönettel tartozunk elődeinknek. Ők alapozták meg számunkra az előttünk álló éveket. Mi a sok szépet és értékeset a legjobb szándékunk szerint tovább is adjuk gyermekeink és unokáink részére…Gyorsan haladó napjainkat gondokkal, időnként már fájdalmakkal éljük, de azért az örömök megtalálnak minket, ott vannak mindig az életünkben. Javaslom, töltsük meg életünket tartalommal… Azt kívánom mindannyiunknak, hogy hétköznapjainkat derűsen, vidámsággal telítve, békességgel, egymás iránti szeretettel, tisztelettel élhessük meg!”

Dióssi Csaba polgármester kedves szavakkal köszöntötte a város szépkorú polgárait

A rendezvényen jelen volt Dióssi Csaba, polgármester is, aki nagy szeretettel köszöntötte a résztvevőket. Meghatóan öntötte szavakba mindazon érzéseit, melyet a bevezető videó mondanivalója jelent számára, miszerint egy kisgyermekkel mindig türelmesek vagyunk, akkor is, ha többször kérdezik ugyanazt, de ha mindezt idős szüleink teszik, dühösek és türelmetlenek leszünk.

„Próbáltam visszagondolni, voltam-e ilyen türelmetlen, s ha önvizsgálatot tartok, el kell mondjam, hogy tényleg nincs mindig annyi időm, amit együtt kéne töltenünk, úgyhogy engem most különösen meghatott ez a történet.”  „Ez a nap, a tiszteletről szól. Az időseket tisztelni kell, én ezt tanultam kiskoromban. Mondták a szüleim, nagyszüleim és ez természetes volt. A legtöbb ember mögött olyan életmű van, ami tiszteletreméltó.”

Az idős emberek életútja példa lehet mindannyiunk számára

Köszöntőjében mesélt arról is, mennyi pozitív visszajelzés érkezik hozzá a nyugdíjasklubról, mely egy országos szervezet tagja, s jó hírét viszi városunknak, bármerre járnak az országban. Ezt követően átadta az önkormányzat ajándékát: a város és a kirándulóklub logójával ellátott pólókat, melyek az összetartozás jelképei

Csoma Attila idősügyi tanácsnok

Végezetül Csoma Attila, a VOKE JAMK igazgatója köszöntötte a jelenlévőket, majd Kovács Szőcs Benedek virtuóz zongorajátékával kezdetét vette az ünnepi műsor. Láthattuk a Lendület tánccsoport fergeteges produkcióit, melynek koreográfiáját Radvánszki Edit álmodta meg és tanította be. Ő volt az emlékműsor háziasszonya is.

Az országos hírű nyugdíjasklub két vezéregyénisége, Radvánszki Edit és Zupka Sándor

Köszöntőjében így fejezte ki érzéseit: „Mint már sokan tudjátok az én küldetésem, hogy megmutassam a korosztályomnak, hogy az aktív élet az önállóság megtartásának legfőbb forrása. Ez a cél vezérel és visz előre. Ezért ez az ünnep nekem különösen fontos. Tudom, hogy Ti, akik itt vagytok, pontosan ennek megfelelően éltek. Kirándulások, torna, gyalogtúrák, rendezvények sora vár Titeket és éltek is a lehetőségekkel.” Ezt követően egy verset olvasott fel klubtársainak. A délután során fellépett még Balogh Gyula karvezető irányításával a klub énekkara, hallhattunk vidám hangulatú verseket és több ízben élvezhettük Back Judit és dr. Lassó Attila standard-tánc összeállítását.

Back Judit és dr. Lassó Attila

A műsor után kezdetét vette a Senior Party. A közös estebédet vidám anekdotázások tették élménytelivé. És persze a tombola, zene és tánc sem maradhatott el. S valóban beigazolódott Ady Endre egyik gondolata, mely elhangzott a műsorban: „Öreg nyár – nem vén nyár.”

Balogh Edit

Fotó: filmkovacs.hu és Pas Dezső

Még szintén érdekelheti...