Kitekintő

Civil szervezetek képviselői találkoztak a váci Piarista Kilátó Központban

A Miniszterelnökség Civil és Társadalmi Kapcsolatokért Felelős Helyettes Államtitkárság Civil Kapcsolatok és Társadalmi Konzultáció Főosztályának országjáró tájékoztató (és tájékozódó) sorozatában csütörtökön Vác, a Piarista Kilátó Központ volt az újabb, hatvannegyedik helyszín.

A 100 éves Váci Reménység Egyesület elnökségi tagja, Fábián Fédra vezette kerekasztal-beszélgetést megelőző sajtótájékoztatón Dr. Kecskés Péter főosztályvezető elmondta:
– Kollégáimmal együtt azért jöttünk el Vácra is az országjárás keretében, mert itt is szeretnének egyeztetni helyi és környéki civil szervezetek képviselőivel, hiszen kíváncsiak vagyunk a véleményekre, észrevételekre, esetleges kritikákra. Továbbá jó alkalom ez arra, hogy közvetlen tájékoztatást adjunk a pályázati lehetőségekről, a Nemzeti Együttműködési Alapról elsősorban. Illetve népszerűsíteni szeretnénk néhány kiemelt szakmai projektünket, mint például a fiatalok bevonását a civil szervezeti életbe vagy a forprofit szervezetekkel való kapcsolattartás lehetőségeit a civil szervezetek részéről – nyilatkozta érdeklődésünkre Dr. Kecskés Péter.

Hozzátette: mindez nem egy önmagáért való dolog, hanem azért is fontosak az ilyen találkozókon megfogalmazódó észrevételek, mert nagyon sokszor jogszabályalkotáshoz is muníciót adhatnak.
– Mondok egy példát: ilyen javaslat volt például a civil szervezetek részéről korábban a várólistának a megszüntetése, mert azt nehezményezték sokan, hogy nem látják tisztán, hogy pályázataikkal miért kerülnek egy adott évben valamilyen előkelőbb helyre, máskor meg sokkal hátrébb. De most a legutóbbi NEA kiírásnál az összevont (működési- és programfinanszírozás) kategóriánál bevezettük a minimális 150 ezer forintot, tehát ha valaki helyesen, formailag jól tölti ki a pályázatát, abban az esetben is részesül ebben az összegben, mintegy a költségei elismeréseként, ha amúgy kifejezetten nem került volna a nyertesek közé. Talán ennek az újításnak is köszönhető, hogy jelentősen erősödött a szervezetek pályázási hajlandósága, indíttatása, ami örömteli előrelépés – folytatta a főosztályvezető.
Megtudtuk tőle továbbá, hogy az október 3-ával megnyíló következő Nemzeti Együttműködési Alap kiíráshoz kapcsolódóan a hagyományokhoz híven újabb országjárást szerveznek, s a tervek szerint szeptember 23-án (új helyszínként) ismét eljönnek Vácra is.
A 2023-as esztendőre egyébként valamivel több mint 11 milliárd forint lesz a rendelkezésre álló keretösszeg, ami az elmúlt évhez képest ugyan nem jelentősen több, de ha a tíz évvel ezelőtti indulást vesszük alapul, akkor mintegy háromszoros forrásbővülésről van szó, és ez az újabban megugrott infláció ellenére is számottevő növekedés.

Forrás: VácOnline.hu/Ribáry Zoltán

Még szintén érdekelheti...