Kultúra

Huszonötödik Dunakeszi Nyári Tárlat

Állami ünnepünk, augusztus 20-a alkalmából idén is megrendezték a hagyományos Dunakeszi Nyári Tárlatot a VOKE József Attila Művelődési Központban. Az augusztus 19-én megnyílt kiállítás huszonötödik alkalommal nyújt lehetőséget bemutatkozni a városunkban alkotó amatőr és hivatásos képzőművészeknek.

     „A kultúra a legnagyobb értékformáló erő egy közösségben, társadalomban. Dunakeszi ma már olyan közösség, melynek képzőművész tagjai számára a József Attila Művelődési Központ megteremtette azt a lehetőséget, hogy a tehetségek kibontakozhassanak, alkotásaikat a nagyközönség előtt is bemutathassák… Büszke vagyok Dunakeszire, hogy ennyi éven át életben tarthattuk és hagyományt teremthettünk a kiállítással. A nyár, az Államalapítás ünnepe városunkban már huszonöt éve a helyi művészek bemutatójával fonódik össze. (Részlet Dióssi Csaba polgármesternek a tárlat katalógusában olvasható köszöntőjéből.)

    A Magyarság Galériában rekordszámú 38 művész 83 alkotása fogadta a megnyitóra érkező közönséget. A megjelenteket Csoma Attila, a művelődési központ igazgatója köszöntötte. Külön köszöntötte Csonka Máriát, nyugalmazott könyvtárigazgatót, aki huszonöt évvel ezelőtt, mint a művelődési központ megbízott igazgatója, kigondolója, munkatársaival szervezője volt az első Nyári Tárlatnak. A továbbiakban szólt arról, hogy a jubileumi kiállításra olyan alkotókat is meghívtak, akik a korábbi több mint két és fél évtizedben, akár a kezdetektől résztvevői voltak a tárlatoknak. Megjelent Chiba Miklós fotóművész, Czinege István szobrászművész és Tóth Imre fotóművész. A kiállítók száma idén hat első alkalommal bemutatkozó alkotóval gyarapodott.

    Tárlatnyitójában Szabó József önkormányzati képviselő beszélt a művészet céljáról, mely „minden esetben az önkifejezés és a reflexió, amely a befogadó számára katartikus élményt nyújt”. Rátérve a mostani kiállítás értékeire, elmondta, hogy „a kiállítók sorában vannak műkedvelők, amatőrök, és professzionális művészek. Egy azonban közös mindannyiukban: alkotásaikat szívből jövően, művészi képzelőerő, ihletettség, kreativitás és szűnni nem akaró érdeklődés által hozták létre. Mi látogatók pedig a megtekintés során esztétikai élményeket, érzelmi feltöltődést és nyugalmat találhatunk.”

    A Nyári Tárlat negyedszázaddal ezelőtti „megszületéséről” beszélt Csonka Mária, aki akkoriban a Kölcsey Ferenc Városi Könyvtár igazgatója volt és a nyári hónapokra, az új igazgató megérkezéséig felkérték a művelődési központ vezetésére is. Mivel tudta, hogy a városban már akkor is számos alkotó tevékenykedett, de nem volt bemutatkozási lehetőségük, elhatározta, hogy az augusztus 20-i ünnep előestéjére műveikből kiállítást rendeznek. A gyors és gondos szervező munka eredményeként tizennégy művész alkotásaiból akkor még a színházteremben Harangozó Katalin megrendezte az első tárlatot. Köszönetet mondott Palásti Béla korábbi igazgatónak és Csoma Attilának, hogy gondozták ezt a kezdeményezést.

    „Dunakeszi kulturális életének palettáján 25 éve egy új szín jelent meg, amelynek létjogosultságát az elmúlt negyed század igazolja”, mondta befejezésül Csonka Mária.

    Hagyományosan idén is minden alkotó átvehette Csoma Attilától az intézmény ajándékát, és a jubileumra emlékeztető emléklapot. Külön köszöntötte Tuzson-Berczeli Péter festőművészt, aki az Államalapításunk ünnepe alkalmából, eddigi művészi pályafutását elismerve a Magyar Érdemrend lovagkeresztje polgári tagozata kitüntetésben részesült. Az idén is megjelentetett színvonalas katalógus Dunakeszi Város valamint Pest Megye önkormányzatai illetve a DunArt Képzőművészeti Egyesület támogatásával valósult meg.   

    A tárlatnyitón – melynek háziasszonya Ceglédi Gabriella művelődésszervező volt – színvonalas műsorával közreműködött Huzella Péter Kossuth-díjas gitáros-énekes előadóművész.  A kiállítás szeptember 9-ig tekinthető meg munkanapokon.

Katona M. István

A szerző felvételei

Még szintén érdekelheti...