Környezetvédelem

Megnyílt a felújított Madárlátta tanösvény

 Dunakeszin az önkormányzat összefogva a társadalmi szervezetekkel eddig is sokat tett a környezetvédelemért. Ennek legújabb eredményeként került sor augusztus 26-án a Duna-parti strand közeli erdőségben lévő felújított Madárlátta tanösvény átadására.

Kazi Róbert és Varga Péter

A rendezvényen jelen volt Kazi Róbert, a Börzsöny Alapítvány ügyvezetője és Varga Péter, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület börzsönyi helyi csoportjának titkára, az alapítvány egyik alapítója. Kazi Róbert elmondta, hogy a Börzsöny Alapítvány 2004-ben alakult a Madártani egyesület helyi csoportjának tagjaiból azért, hogy  Észak-Pest megye természetvédelmét segítse és kiterjedt tevékenység alakult ki. Egyebek mellett nyaranta természetvédelmi táborokat szerveznek gyermekeknek a Börzsönyben. Dunakeszin a köztisztasági napokon már tíz éve részt vesznek. Nagyon jó kapcsolat alakult ki a város önkormányzatával, és a múlt évben adódott  a  lehetőség, hogy Pest megye önkormányzatánál egy pályázaton nyertek közel 20 millió forintot, melyet a tanösvény megújítására fordítottak.

     Varga Péter hozzátette, hogy már az is nagy örömükre szolgált, hogy annak idején a tanösvényt az önkormányzat segítségével létrehozták. Terbe Józsefné, Csöpi néni inspirálta az alapítványt, hogy Dunakeszin is legyen egy olyan tanösvény, ahol a fiatalok természetvédelmi ismeretei gazdagodjanak, többek között természetismereti foglalkozások keretében. A madaras részt a Madártani Egyesület önkéntesei állították össze.

    Az átadásra megérkeztek a Meseház Óvoda kicsinyei, nekik Perényi Dorottya, a Rozmaring Erdei Iskola vezetője tartotta meg az első foglalkozást.

     A sajtó képviselőit elsőként Nyíri Márton környezetvédelemért felelős társadalmi megbízatású alpolgármester tájékoztatta: – A mai napon nagy szeretettel adtuk át a megújított tanösvényt. Elődjét 2016-ban állítottuk fel, ám a 2020. augusztus 29-i  nagy vihar alaposan megtépázta, megújítására nagy szükség volt. A tavalyi évben nyílt lehetőség a Pest Megyei Civil Alap pályázatán, melyen az önkormányzat nem indulhatott, ezért régi barátainkhoz, a Börzsöny Alapítványhoz és a Madártani Egyesülethez fordultunk. Végül az alapítvány nyert közel 20 millió forintot a megújításra, így az önkormányzat együttműködése nyomán készült el a megújított tanösvény.  

Csoma Attila, Nyíri Márton, Dióssi Csaba, Sipos Dávid, Tóth Eszter


– Örömmel állok itt, és nagyon jó olyan önkormányzatban dolgozni, ahol sok jó ötlet, jó célkitűzés van, és a megvalósításban is részt vesznek – mondta Dióssi Csaba polgármester. – Köszönöm a Börzsöny Alapítvány, és a Madártani Egyesület tagjainak, hogy az ügy fontosságára tekintettel mellénk álltak.

    Elmondta még a polgármester, hogy sok év munkája eredményeként kiépült, megszépült a strand.

    Csoma Attila, a körzet önkormányzati képviselője is köszönetet mondott az önkormányzatnak azért a gondoskodásért, melynek eredményeként a város egyik legforgalmasabb közterületévé vált a Duna partnak ez a része. A strand mellett a környezetvédelem ügyét szolgálja a megújított tanösvény, amely gyermekeknek, felnőtteknek egyaránt gyarapítja a természet gazdagságáról alkotott ismereteit.

Katona M. István

A szerző felvételei

Még szintén érdekelheti...