Kultúra

Fúvószenekari fesztivál

Utoljára 2018-ban rendezték meg Dunakeszin az akkor már harmadik Fúvószenekari Fesztivált. A kétévente ismétlődő zenei találkozóra azonban a koronavírus-járvány miatt négy évet kellett várni. Így kerülhetett sor augusztus 27-én a Járműjavító előtti Köröndön a IV. Dunakeszi Fúvószenekari Fesztiválra. 

    Köszöntőjében Csoma Attila, a szervező és vendéglátó VOKE József Attila Művelődési Központ igazgatója köszönetet mondott a támogatásért a Nemzeti Kulturális Alapnak és Dunakeszi Város Önkormányzatának, valamint a Dunakeszi Koncertfúvósoknak, hogy méltányolták a halasztási kérelmüket. Eredetileg Pest megyei fúvóstalálkozóként indult a rendezvény, most azonban a koncertfúvósok kapcsolataira alapozva országos kitekintésű zenei esemény jött létre.

    A fesztivált hivatalosan Nyíri Márton alpolgármester nyitotta meg. Külön köszöntötte az ajkai, az orosházi és a balatonfüredi vendégzenekarokat. Méltatta az ötvenéves Dunakeszi Koncertfúvósokat, példájukra alapozva elmondta, hogy a zene szeretete és művelése egyaránt közösségformáló erő.

    A műsorközlő Ceglédi Gabriella, a művelődési központ művelődésszervezője volt. A programot a Dunakeszi Koncertfúvósok műsora nyitotta meg Szilágyi Szabolcs Balázs vezényletével, melyben többek között az ismert Kabaré című musical két részlete is elhangzott. Az ötvenéves kétszeres aranydiplomás, a néhai Tóth Ferenc által vezetett együttes 2012-ben megkapta a „Dunakeszi Városért plakett” kitüntetést.

    A jogelődöket figyelembe véve, képletesen szólva „matuzsálemi” életkorú zenekarok következtek. Az Ajkai Bányász Fúvószenekar 98 éve alakult meg. A város népszerű, kétszeres arany minősítésű  együttese 2014-ben a Veszprém Megyei Príma-díj kihirdetésekor a közönségdíjat vehette át. Műsorukban Szűcs Krisztián karnagy vezényletével a bányászinduló mellett megszólaltatták Adele világhíres szerzeményét, a Skyfallt, a Beatles együttes egyik híres dalát, valamint egy Eric Clapton egyveleget.

    A helyi tűzoltók a város előljáróságainak támogatásával 1935-ben alapították meg Balatonfüred Város Koncert Fúvószenekarát. Az eltelt évtizedekben mintegy 200 zenész és 10 karmester fordult meg a zenekarban, amely 2016-ban szerezte meg az arany minősítést, 2018-ban a Veszprém Megyei Értéktár bizottság felvette az együttest a megyei értéktár kulturális örökség szakkategóriájába. Műsoraikat az idei évtől a szlovákiai Nemesócsáról érkezett Diamond Mazsorett Csoport színesíti. Hangulatos szórakoztató programjukban Hégely Ákos vezényletével egyebek mellett Kenyeres Gábor zenész énekelőadásában a Seress Rezső Szeressük egymást gyerekek szerzeményével, a Hofi Géza által közismertté vált Felmegyek hozzád dalával, valamint Fenyő Miklós Csókkirály slágerével „hozta lázba” és fakasztotta dalra a közönséget.

    A „bulihangulat” fokozódott a 93 éves múltra visszatekintő „Orosháza Városért” díjjal elismert Orosházi Fúvószenekar előadásával. Karnagyuk, Debreczeni Márk fiatal, képzett, nagy ambícióval rendelkező karmester irányításával a fesztiválon is kimagasló sikert ért el. Műsorukban egy Tom Jones világsláger mellett a Hungária együttes dalaiból készített összeállított egyveleg dalait már a közönség is énekelte ugyanúgy, mint a Korda György előadásában hiressé vált Reptért. Végül jött a Bubamara (Macskajaj), Boban Markovic szerzeménye, erre már összeállt a nézők lelkes önkénteseiből a fergetes hangulatú vonatozás is.

    A fesztivál zárásaként a Járműjavító lépcsőjén a négy zenekar és a négy karmester vezényletével négy indulóval zárult az idei fúvószenekari fesztivál.

Katona M. István

A szerző felvételei

Még szintén érdekelheti...